Actualizare ora 11:50
Traficul feroviar din județele Constanța și Galați este deschis pe toate secțiile de circulație, nu există linii închise și nici trenuri blocate. Există însă mai multe restricții de viteză care vor duce la întârzieri, anunță CFR.
În judeţul Tulcea, drumurile vor rămâne închise traficului auto până când mijloacele de deszăpezire vor reuşi să le facă practicabile, a anunţat luni dimineaţa Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Delta, care a anunțat că 53 de localităţi nu au energie electrică.
În județul Brăila, peste 15.000 de familii din 68 de localități nu au curent electric în gospodării, din cauza avariilor provocate de viscol, transmite ISU Brăila, potrivit News.ro.
ISU mai transmite că societatea responsabilă cu furnizarea curentului are în teren 20 echipe de intervenţie.
Drumuri închise traficului, ora 9:00
Centru Infotrafic a transmis actualizarea drumurilor închise circulației din cauza vremii nefavorabile.
TRONSOANE DE DRUMURI NAŢIONALE – 17
Judeţul BRĂILA:
1. DN 2S Pod Brăila între Brăila - limită jud. Tulcea
Judeţul CONSTANŢA:
1. DN 22A Hârşova - Cataloi
2. DN 22C Medgidia - Cernavodă
3. DN 3 Cobadin - Ostrov
Judeţul GALAŢI
1. DN 24D Bălăbăneşti - Tuluceşti
2. DN 26 Galaţi - Cavadineşti
Judeţul TULCEA
1. DN 22 Tulcea - Măcin
2. DN 22 Tulcea - Constanţa
3. DN 22A Cataloi - Hârşova
4. DN 22D Mircea Vodă - Atmagea
5. DN 22E Garvăn - I.C. Brătianu
6. DN 22F Nalbant - Horia
7. DN 22J Măcin - limită jud. Brăila
8. DN 22S Smârdan - Măcin
Judeţul VASLUI
1. DN 24A Berezeni - Fălciu
2. DN 24D Bârlad - Griviţa
3. DN 26 Murgeni – Blăgeşti
DRUMURI NAŢIONALE CU CIRCULAŢIA RESTRICŢIONATĂ PENTRU AUTO CU MASA MAI MARE DE 3,5 TONE – 2
Judeţul CONSTANŢA
1. DN 2A Giurgeni – Mihail Kogălniceanu
2. DN 22 Lumina - Mihai Viteazu
PORT ÎNCHIS – Midia.
ACTUALIZARE 22.35 Un număr de 169 de localităţi din 22 de judeţe din ţară, plus municipiul Bucureşti, au fost afectate de fenomenele meteo înregistrate duminică, a anunţat Departamentul pentru Situaţiii de Urgenţă, într-o actualizare a situaţiei din teren, la ora 21.
În capitală pompierii şi alte echipaje au intervenit şi intervin încă pentru deblocarea a 645 de autovehicule înzăpezite şi înlăturarea a peste 500 de copaci şi a unui stâlp de electricitate, fiind avariate 12 imobile şi 57 de autovehicule. Se intervine şi pentru evacuarea apei din 13 curţi, respectiv dintr-un subsol.
Într-un update făcut duminică la ora 18, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a menţionat că 363 de localităţi au fost afectate de vremea de duminică, aproape 240.000 de locuri de consum nefiind alimentate cu energie electrică.
La ora 12 numărul punctelor de consuma afectate era de 390.000, scăzând la puţin peste 300.000 la ora 16.
Intervenţiile pentru remedierea avariilor au fost îngreunate de condiţiile meteo, a mai specificat ministrul.
Unul din cele mai afectate judeţe a fost Constanţa, aflat sub Cod roşu de viscol şi vânt foarte puternic de duminică dimineaţă până la ora 16.
Atât în judeţul Constanţa, precum şi în celelalte patru judeţe care au fost puternic afectate de ninsorile abundente de şi vântul foarte intens, Galaţi, Brăila, Călăraşi şi Tulcea, luni 27 noiembrie „se suspendă activitatea didactică cu prezență fizică în unitățile de învățământ preuniversitar”, a anunţat Ministerul Educaţiei.
Potrivit ISU Constanţa, duminică la ora 20, 46 de localităţi din judeţ erau fără curent şi 46 nu erau alimentate cu apă.
Aeroportul Mihail Kogălniceanu a fost închis.
„Au fost deszăpezite 4 microbuze, un autocar și 46 autoturisme cu un total de 192 persoane
-sunt în continuare blocate și se lucrează pentru deszăpezire la 32 autoturisme, 2 microbuze, o cisternă, 3 camioane cu un total de 79 persoane”, a transmis instituţia, care a menţionat că 300 de pompieri au fost mobilizaţi pentru intervenţii.
Se intervine cu 100 de utilaje ale Regiei Autonome de Drumuri şi Poduri, respectiv ale Companiei Naţionale de Administeare a Infrastructurii Rutiere.
ACTUALIZARE 21.00 Un număr de 22 de tronsoane de drumuri naţionale (DN) erau închise duminică la ora 20, conform Centrului Infotrafic al Poliţiei Române.
Cele mai multe porţiuni de DN închise sunt în judeţele Tulcea (8 tronsoane), Constanţa (4) şi Vaslui (4). Tronsoane de DN erau închise şi în judeţele Bacău, Brăila, Călăraşi, Galaţi, Ialomiţa.
Un alt tronson de drum naţional era închis pentru autovehiculele cu tonaj de peste 3,5 tone şi alte 4 pentru cele de peste 7,5 tone.
De asemenea, pe autostrada Soarelui circulaţia era în continuare închisă pe ambele sensuri, între kilometrii 105-144.
Porturile la Marea Neagră sunt închis, iar în judeţele Constanţa şi Tulcea 29 de trenuri au fost anulate, mai informează Info Trafic.
ACTUALIZARE 14.15 Ca urmare a condiţiilor meteo din ultimele ore şi a avertizărilor Cod roşu autorităţile din judeţele Brăila şi Galaţi au decis suspendarea cursurilor şcolare în format fizic luni, 27 noiembrie.
Deciziile au fost luat de Comitetele Judeţene pentru situaţii de Urgenţă, au anunţat, pe Facebook, prefectul Galaţiului, Claudiu Sorin Gaavril, respectiv subprefectul judeţului Brăila, Adin Boboc.
Cursurile vor fi suspendate şi în municipiul Tulcea, a menţionat Primăria oraşului.
ACTUALIZARE 13.40 Un număr de 162 de persoane sunt blocate în autoturisme, în zăpadă, pe drumuri din judeţul Constanţa, închis în totalitate între timp, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al judeţului.
Peste 60 de localităţi nu au curent, în timp ce 33 nu au apă. Peste 200 de pompieri militari şi peste 100 de utilje intervin pentru înlăturarea efectelor provocate de viscolul şi vântul extrem de puternice.
Au fost aduşi oameni şi de acasă, din turele libere, potrivit reprezentanţilor instituţiei.
Judeţul se află sub avertizare Cod Roşu încă de duminică din zori, avertizarea fiind prelungită până la ora 16.
„La această oră în judeţul Constanţa toate drumurile judeţene şi naţionale sunt închise în continuare. Avem acum 162 de persoane blocate în autoturisme, peste 51 de autovehicule blocate în zăpadă. La această oră sunt 65 de localităţi fără energie electrică şi 33 de localităţi fără alimentare cu apă”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Constanţa, Ana Maria Stoica, potrivit News.ro.
„Avem în teren peste 200 de pompieri militari care execută misiuni pentru înlăturarea tuturor efectelor negative produse de acest cod roşu, peste 100 de utilaje care intervin pentru deszăpezirea şi deblocarea drumurilor, de asemenea echipaje de la poliţie, de la jandarmerie, primărie, poliţie locală, RAJA, RAJDP, Enel şi alte instituţii”, a declarat reprezentanul ISU.
ACTUALIZARE 13.25 Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a prelungit până la ora 16 avertizarea Cod roşu de viscol şi vânt extrem de puternic pentru judeţele Constanţa, Tulcea şi Brăila, introducând în listă şi judeţul Galaţi, aflat iniţial sub Cod portocaliu.
„În județele Constanța, Tulcea, Galați și Brăila vor fi intensificări puternice ale vântului cu rafale de peste 90...100 km/h, va fi viscol și vizibilitatea va scădea spre zero”, a transmis ANM.
În alte trei judeţe, Buzău, Ialomiţa şi Călăraşi, Codul roşu de viscol a expirat duminică la ora 10.
ACTUALIZARE 12.40 Un număr de 175 de linii de electricitate de medie tensiune sunt afectate de ninsorile şi vântul extrem de puternic din mai multe judeţe din sud-estul ţării, unele din ele aflate sub Cod roşu de viscol, a anunţat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Condiții meteo deosebite sunt în Constanța, Tulcea, Brăila şi Galaţi - aflate sub Cod Roşu de viscol - dar şi în alte judeţe, a spus el.
„Condițiile meteorologice includ ninsori abundente, vizibilitate scăzută spre zero și rafale de vânt de peste 90-100 km/h, ceea ce înseamnă acces îngreunat în zonele afectate. Până la ameliorarea condițiilor meteorologice, intervențiile sunt extrem de dificile. Echipele de tehnicieni ale Rețele Electrice Dobrogea, împreună cu efective suplimentare din regiunile Muntenia și inclusiv Banat, sunt mobilizate pentru restabilirea alimentării cu energie electrică pentru toți consumatorii afectați”, a scris ministrul pe contul său de Facebook.
„Am dispus remedierea tuturor defecțiunilor cauzate de vreme într-un termen cât mai scurt, ținând cont de evoluția condițiilor din teren”, a arătat el.
Burduja a mai spus că este în legătură permanentă cu Comandamentul energetic de iarnă, inclusiv cu dispeceratul energetic național, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă și distribuitorii de energie.
ACTUALIZARE 12.00 Şapte trenuri aveau, duminică la ora 11.00, întârzieri cuprinse între 10 şi 240 de minute la sosirea în Gara de Nord din Capitală, conform News.ro.
Cea mai mare întârziere, de 240 de minute, o are un tren plecat de la Constanţa, judeţ aflat sub avertizare Cod roşu de viscol până duminică după-amiază.
Un alt tren, de la Galaţi, aparţinând CFR, are 200 de minute întârziere, iar un altul, tot de la Galaţi, aparţinând unei companii private, are 120 de minute întârziere, în timp ce alte două trenuri, de la Iaşi şi Suceava, au 100 de minute, respectiv 80 de minute întârziere.
Circulaţia feroviară se desfăşoară cu dificultate în sud-estul ţării, din cauza ninsorii şi a vântului foarte puterni, care au produs avarii pe reţeaua de electricitate folosită de trenuri.
ACTUALIZARE 11.50 Aproape 50 de localităţi din judeţul Buzău şi 10 din judeţul Brăila nu au curent electric din cauza vântului care a avariat reţelele de transport a energiei electrice. De asemenea, în judeţul Brăila mai multe trenuri de pasageri sunt blocate în gări, potrivit News.ro.
Mai multe trenuri de călători în care se află peste 260 de pasageri sunt oprite în gări pentru ca echipele de intervenţie să poată interveni la defecţiunile apărute din cauza vântului puternic, conform ISU Brăila.
Ca urmare a avertizării Cod Roşu prelungită până la ora 16.00 la Brăila au fost închise toate drumurile naţionale şi judeţene şi se intervine doar pentru rezolvarea urgenţelor apărute.
Şi în judeţul Constanţa, de asemenea sub avertizare Cod Roşu, au fost închise toate drumurile naţionale.
În judeţul Buzău 46 de localităţi nu sunt alimentate cu energie electrică. Aproximativ 38.500 de consumatori sunt afectaţi de pana de curent, iar echipele operatorului de electricitate se află în teren pentru remedierea avariilor, potrivit Instituţiei Prefectului.
Anumite sectoare de pe 4 drumuri naţionale din judeţ sunt închise pentru a permite utilajelor să intervină.
Cod roşu de viscol în şase judeţe, cod portocaliu în alte patru
Duminică dimineață, meteorologii au emis 2 avertizări Cod roșu, valabile între orele 7-10, pentru județele Constanța și Tulcea, respectiv pentru localități din alte patru județe: Brăila, Buzău, Ialomița și Călărași.
Atât cele șase județe (unde până la ora 18 e și Cod portocaliu de precipitații abundente) cât și alte patru, Vrancea, Galați, Vaslui și Bacău, respectiv Carpații Meridionali și de Curbură rămân până la ora 16 sub Cod portocaliu de viscol.
Alte județe, din Moldova, Oltenia, Muntenia și estul Transilvaniei sunt și ele sub Cod glaben de intensificări ale vântului, viscol și precipitații abundente, conform meteorologilor.
Ca urmare a avertizărilor și a situației din teren, porțiunea de 110 km între Fundulea și Fetești de pe Autostrada Soarelui București - Constanța a fost închisă, a anunțat duminică la ora 8 Centrul Infotrafic al Poliției Române.
Asta după ce anunțaseră anterior că pe întreaga autostradă, dar și pe autostrada A4 Ovidiu-Agigea traficul se desfășura cu dificultate, fiind depusă zăpadă pe carosabil.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunțase că circulația rutieră de pe A2 este închisă începând cu ora 5.30 pe o porțiune mai mică, de 79 de kilometri, între Lehliu și Fetești.
CNAIR a anunțat că și circulația pe podul suspendat de la Brăila, dar și pe alte 27 de sectoare de drum național, din județele Constanța, Tulcea, Brăila, Buzău, Călărași și a fost închisă.
Compania a anunțat că a acționat pe toată rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi, în special în zonele sub cod galben și portocaliu, cu cu 745 de utilaje, care au împrăștiat peste 4983 tone de material antiderapant.
„Acţionăm în permanenţă acolo unde situaţia o impune. Facem apel la conducătorii auto să circule prudent, să adapteze viteza la condiţiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiţii de iarnă şi să se informeze în prealabil cu privire la condiţiile de trafic din zonele tranzitate”, a transmis compania.
Avarii și pe calea ferată
Duminică dimineață și circulaţia feroviară se desfăşoară cu dificultate în sud - estul ţării, din cauza viscolului şi a vântului puternică, acestea provocând avarii pe reţeaua de alimentare cu electricitate., transmite News.ro.
În Constanţa, un tren staţionează iar la şapte treceri la nivel cu calea ferată sunt defecte barierele automate. La Galaţi, din cauza avariilor produse pe reţeaua administrată de CFR, trei trenuri de persoane sunt oprite.
CFR SA a transmis că circulaţia trenurilor se desfăşoară, duminică dimineaţă, în condiţii dificile” pe raza judeţelor din sud - estul ţării din cauza ninsorilor şi a vântului puternic, care la rafală atinge viteze de 95 km/h - 100 km/h, conform sursei citate.
CFR Călători a anunțat încă de sâmbătă seară că circulația a 21 de trenuri a fost anulată pentru duminică, drept urmare a avertizărilor meteo. ESte vorba de trenuri pe ruta București - Constanța și Constanța - București, dar și pe ruta Constanța - Buzău și retur, respectiv Slobozia Veche - Urziceni.
De asemena, premierul Marcel Ciolacu anunțase sâmbătă seară că au fost convocate Comandamentele pentru Situații de Urgență de la nivelul ministerelor, pentru a interveni în situații în care oamenii rămân fără alimentare cu energie, sau sunt blocați în diverse zone.