Linkuri accesibilitate

Echipa feminină de gimnastică a României a revenit în elita mondială


Echipa feminină de gimnastică artistică a României s-a calificat în finala olimpică pe echipe pentru prima dată după 12 ani.
Echipa feminină de gimnastică artistică a României s-a calificat în finala olimpică pe echipe pentru prima dată după 12 ani.

Echipa feminină de gimnastică s-a calificat în finala pe echipe, de la Jocurile Olimpice de la Paris. Sabrina Maneca Voinea, Ana Bărbosu, Amalia Ghigoarță, Lilia Cosman și Andreea Preda s-au calificat după ce au obținut locul 8, ultimul posibil pentru a trece de calificări.

Gimnastele românce au obținut un punctaj de 159.497 în calificări.

Celelalte șapte echipe care vor concura în finala olimpică de marți, 30 iulie, sunt în ordine,

  1. Statele Unite (172,296 puncte),
  2. Italia (166,861 puncte),
  3. China (166,628 puncte),
  4. Brazilia (166,499 puncte),
  5. Japonia (162,196 puncte),
  6. Canada (161,563 puncte),
  7. Marea Britanie (160,830 puncte).

Totodată, după evoluțiile din calificări, trei gimnaste din lotul României s-au calificat în finalele pe aparate sau la individual compus.

Sabrina Maneca Voinea va lupta pentru medalii în finalele la bârnă și la sol, Ana Bărbosu va concura în finalele de la individual și la sol, iar Amalia Ghigoarță va încerca să ajungă pe podium în finala de la individual.

Sabrina Maneca Voinea a obținut cele mai mari punctaje ale României la bârnă (14.000) și la sol (13.800) în calificările de duminică, de la Jocurile Olimpice de la Paris.
Sabrina Maneca Voinea a obținut cele mai mari punctaje ale României la bârnă (14.000) și la sol (13.800) în calificările de duminică, de la Jocurile Olimpice de la Paris.

Potrivit Federației de Gimnastică, cele cinci componente ale echipei olimpice a României au fost selectate pentru pregătirea de înaltă performanță de foștii antrenori ai echipei naționale Mariana Bitang și Octavian Bellu, în programul „Țară, țară, vrem campioane!".

Sabrina Maneca Voinea, Ana Bărbosu, Amalia Ghigoarță, Andreea Preda și Lilia Cosman (gimnastă româno-americancă) compun lotul olimpic.

Ana Bărbosu a obținut în calificări, la bârnă, 13.633 de puncte.
Ana Bărbosu a obținut în calificări, la bârnă, 13.633 de puncte.

Prin rezultatele obținute de gimnaste duminică, la Jocurile Olimpice de la Paris, sportivele au îndeplinit obiectivele stabilite de Federația de Gimnastică și antrenori - calificarea în finale, atât cu echipa, cât și individual.

Este pentru prima data în 12 ani, când gimnastele românce ajung în finale olimpice, după o pauză care a început după Londra 2012.

Duminică, gimnastele românce au început concursul de calificare la ora 10.30, iar ultimele evoluții ale concurentelor s-au încheiat aproape de miezul nopții.

Echipa de gimnastică feminină a României este cea mai mică dintre toate echipele participante la acest sport, la Jocurile Olimpice, ca medie de vârstă - 17 ani.

Rezultatul de acum al gimnastelor este al doilea succes consecutiv, după calificarea la Jocurile Olimpice.

Din 2023, patru din cele cinci membre ale lotului olimpic sunt pregătite de doi specialiști străini, angajați de Federația Română de Gimnastică în 2023 - Patrick Kiens și Daymon Jones, alături de Corina Moroșan și Florin Cotuțiu.

Sabrina Maneca Voinea este antrenată de mama sa, Camelia Voinea, laureată cu argint olimpic la Jocurile Olimpice de la Seul, din 1988.

Rezultatele echipei României de gimnastică vin după ce înainte de olimpiadă, Federația de Gimnastică a reclamat lipsa acută de finanțare.

Președinta Federației, Carmencita Constantin, a spus într-un reportaj, la Europa Liberă, în luna decembrie 2023, că instituția nu avea bani nici măcar pentru pregătirea lotului olimpic.

Ulterior difuzării reportajului, Federația a adunat din sponsorizări, 300.000 de euro. Instituția a cumpărat noi aparate pentru loturile naționale de gimnastică, feminin și masculin, similare cu cele pe care concurează gimnastele la Jocurile Olimpice. Astfel, cantonamentele în străinătate, în baze sportive care dețineau asemenea aparate, au fost anulate.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG