Linkuri accesibilitate

După apelul de la Europa Liberă, Federația Română de Gimnastică a primit donații în valoare de 300.000 de euro


În sala de gimnastică de la Complexul Olimpic din Izvorani, județul Ilfov, s-au montat aparate noi, cumpărate din donațiile venite în ultimele luni.
În sala de gimnastică de la Complexul Olimpic din Izvorani, județul Ilfov, s-au montat aparate noi, cumpărate din donațiile venite în ultimele luni.

300.000 de euro a reușit să strângă, din donații, Federația Română de Gimnastică în urma apelului lansat, în decembrie 2023, printr-un articol de la Europa Liberă. Din această sumă, Federația a cumpărat aparate noi pentru loturile naționale și olimpice de gimnastică artistică.

La începutul lunii decembrie 2023, președinta Federației Române de Gimnastică, Carmencita Constantin, trăgea un semnal de alarmă: în prag de an olimpic, cu revenirea echipei feminine la Jocurile Olimpice, după 12 ani de pauză, fondurile instituției erau epuizate.

Federația Română de Gimnastică nu avea bani în conturi nici măcar pentru cantonamentele sportivelor în străinătate, în săli de gimnastică dotate cu aparate similare celor pe care vor concura fetele la Paris, în august.

Apelul a avut rezultate neașteptate. Inclusiv companii care niciodată nu au făcut vreo donație au bătut la ușa Federației pentru a întreba cum și cu ce pot ajuta.

Astfel s-au strâns 300.000 de euro, povestește președinta Federației de Gimnastică, la Europa Liberă.

Carmencita Constantin spune că a decis ca, din donațiile strânse, să cumpere aparate noi de gimnastică pentru principala sală de antrenament a gimnastelor din lotul olimpic, de la Complexul „Sydney 2000” din Izvorani.

Astfel, până la olimpiada din vară, Federația nu va mai fi obligată să trimită echipa în străinătate și nu va mai fi nevoie de deplasări costisitoare.

Banii au ajuns și pentru cumpărarea, din Franța, a unor aparate noi de gimnastică. Și lotul național masculin de gimnastică a primit echipamente noi.

Cumpărarea aparatelor fost o aventură în sine, pentru că cererea pentru aparate similare celor din sălile de la Jocurile Olimpice a fost mare.

Antrenament al lotului feminin de gimnastică, Izvorani, decembrie 2023.
Antrenament al lotului feminin de gimnastică, Izvorani, decembrie 2023.

De pe 2 mai și până la începutul săptămânii viitoare, gimnastele senioare, un lot format din cinci sportive, concurează la Campionatele Europene de Gimnastică de la Rimini, din Italia, prima mare competiție de gimnastică a anului.

La Olimpiada de la Paris, care începe pe 26 iulie și durează până pe 11 august, echipa feminină de gimnastică va concura la toate aparatele.

Federația de Gimnastică și-a propus calificarea echipei feminine în finală, adică în top opt, dar și calificarea în finală la individual compus în cel puțin una sau două finale pe aparate.

Lotul olimpic extins de gimnastică feminină este compus din 15 atlete: Ana Bărbosu, Maria Ceplinschi, Lilia Cosman, Ioana Danciu, Amalia Ghigoarţă, Ella Oprea Creţu, Andreea Preda, Laura Jurca (antrenori Patrick Kienes, Corina Moroşan, Florin Cotuţiu, Daymon Jones), Sabrina Maneca Voinea, Amalia Puflea (antrenori Camelia Voinea, Cristian Moldovan şi Lăcrămioara Moldovan), Alexia Vânoagă, Miruna Botez, Alexandra Florea, Teodora Stoian şi Bianca Vişovan (antrenori Carmen Traicu, Ciprian Creţu).

Doar cinci sportive vor fi selecționate în echipa care va reprezenta România la JO Paris 2024.

La gimnastică masculină, echipa României nu s-a calificat la Jocurile Olimpice. Un singur gimnast din lotul național s-a calificat - Andrei Muntean.

Atât gimnastele, cât și Andrei Muntean s-au calificat la Jocurile Olimpice de la Paris în urma rezultatelor obținute la Campionatele Mondiale de gimnastică artistică de la Antwerp, Belgia, în octombrie 2023.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

    serbana@rferl.org

XS
SM
MD
LG