Retragerea sprijinului USR pentru candidata Elena Lasconi are implicații politice, dar și financiare. Vicepreședintele Uniunii Salvați România (USR) neagă că decizia luată de liderii partidului ar fi fost una financiară, să economisească banii partidului, dar admite că Uniunea nu stă bine cu fondurile.
Susținerea lui Nicușor Dan nu trece prin visteria partidului, e o chestiune de lobby, adică o eventuală migrație a donatorilor în favoarea lui. Rambursarea de către stat a cheltuielilor deja făcute în numele Elenei Lasconi rămâne posibilă dacă candidata USR reușește să obțină peste 3% din voturi chiar și fără sprijinul partidului. Dacă tragem linie, USR are șanse să iasă financiar pe plus.
Discuțiile despre retragerea sprijinului pentru Elena Lasconi, înscrisă în cursa pentru Președinție, au început cu o lună înaintea campaniei electorale (pe 4 aprilie), dezvăluie Domnic Fritz, vicepreședintele USR, pentru Europa Liberă.
Doar că momentul, spune el, nu ar fi fost propice din punct de vedere tactic pentru retragerea sprijinului. El o acuză pe Elena Lasconi că a ascuns membrilor de partid situația din sondaje.
„Avea suficient de multă putere doamna Lasconi, a interzis să se dea sondaje, ca să nu știe nimeni situația reală. Nu a mai convocat ședințe, încă avea putere și, dacă eu atunci mă ridicam și o atacam public, aș fi coalizat mai degrabă partidul în jurul ei”, explică Domnic Fritz.
„Acum o lună ea putea să spună «ok, avem, nu știu, 6-7-8-9% în sondaje, dar mai avem o lună jumătate, facem campanie, o să facă gafe Nicușor, mai e timp, mai e timp, mai e timp, o să vedeți voi, vă promit, e OK».”
În iunie 2024, Lasconi fusese desemnată să fie candidata partidului alegerile prezidențiale.
Acum, momentul ales de Biroul Național al USR să decidă oficial retragerea sprijinului pentru Elena Lasconi a fost 9 aprilie, cu numai trei săptămâni înainte de noile alegeri, și după ce numele candidatei a fost înscris oficial pe buletinele de vot. „Nu mai avem timp”, spune Fritz.
„Acum, cu trei săptămâni înainte de alegeri să spună ea «ok, avem sondaje, dar vă rog să nu le dați în partid, adică să ne forțeze să mințim și să ne spună că mai sunt trei săptămâni» și că mai are șansa să câștige, cine să mai creadă asta? Acum există o masă critică care nu mai acceptă acest joc”, declară Dominic Fritz.
Europa Liberă a cerut un punct de vedere Elenei Lasconi, îl vom publica de îndată ce îl vom primi.
Biroul Național al Uniunii Salvați România (USR) a decis în sedința de miercuri, 9 aprilie, să nu mai aloce fonduri pentru campania candidatei partidului și, conform declarațiilor vicepreședintelui USR, Dominic Fritz, același Birou a decis și retragerea sprijinului politic acordat de partid lui Lasconi.
Mai mult, liderii USR au hotărât ca la alegerile prezidențiale din 4/18 mai partidul să îl susțină pe Nicușor Dan, fost președinte al USR.
Elena Lasconi refuză însă să se retragă din cursă. Cum înscrierea la Biroul Electoral Central poartă semnătura ei, partidul nu poate face nimic în această privință.
Mai mult, ea acuză conducerea restrânsă a partidului, adică Biroul Național, că ar fi „o gașcă” care vrea o să elimine, încălcând statutul USR, de vreme ce candidatura sa a fost validată de Congresul partidului, care a avut loc în iunie 2024.
„Eu știu că dreptatea este de partea mea și îi voi da în judecată pe cei care încearcă să facă un mare abuz doar ca să-și asigure un viitor călduț!”, a scris ea pe Facebook, pe 10 aprilie.
„Este o execuție politică ascunsă sub un formalism de partid, dar care, în esență, nu are nici legitimitate, nici temei legal. ABUZ, despre asta vorbim”, a mai spus președinta USR.
Pe 24 aprilie ar urma să fie ședința oficială a Comitetului Politic Național, unde ar urma să se valideze decizia liderilor USR de a retrage sprijinul pentru Elena Lasconi și de susținere pentru Nicușor Dan.
Dominic Fritz: Biroul Național al partidului e mai puternic decât președintele
În statutul USR, printre multe atribuții ale Biroului Național se numără și cea prin care poate acorda sau retrage spriinul politic unui membru USR (art. 54, alin. 4).
Desemnarea candidatului la Președinție intră în sarcina Congresului.
Același Birou Național are însă cheile trezoreriei:
art. 54. alin. 12 - gestionează resursele financiare şi materiale ale USR prin angajarea, lichidarea, ordonanţarea și plata cheltuielilor, prin semnătura președintelui sau a responsabilului financiar în baza deciziei luată în cadrul ședințelor sale;
De o parte din aspectele financiare se ocupă și secretarul general al partidului:
art.58, alin.10 -administrează utilizarea resurselor financiare rezultate din cotizaţii, donaţii, alocaţii bugetare, dobânzi şi altor surse permise de lege”.
În campania electorală, regulile sunt puțin diferite. Toate cheltuielile făcute în scop electoral trebuie semnate de un mandatar financiar desemnat și se fac dintr-un cont dedicat.
„Până acum, cheltuielile de campanie erau aprobate de un grup de lucru din USR, de secretarul general”, spune, pentru Europa Liberă, Mihaela Teleman, unul dintre acționarii firmei desemnate mandatar financiar al USR.
Ce înseamnă acest lucru?
Finanțarea campaniei Elenei Lasconi, chiar din donații făcute pe numele ei, controlate tot de USR
„Ei încearcă să îmi ia toate sursele de finanțare, ca eu să nu mai pot face campanie. Ei nu pot să folosească banii și pentru campania lui Nicușor Dan, pentru că eu am trecut prin Congres, sunt candidatul USR-ului. Ei nu pot să facă cheltuieli pentru că ar pierde toți banii, nu s-ar deconta acești bani. Eu apelez la oameni”, a spus miercuri la Euronews România, Elena Lasconi.
Varianta unei finanțări în nume propriu, pentru Elena Lasconi este, însă, problematică. Din cauza aceluiași mandatar financiar. Potrivit legii, acesta este singurul care poate dispune de bani, dar el răspunde la ordinele partidului.
„Mandatarul financiar are un contract cu partidul, trebuie plătit de partid, deci ea acum se agită, dar nu are un plan, o să se blocheze”, spune, pentru Europa Liberă, vicepreședintele USR, Dominic Fritz.
El susține răspicat că partidul nu va aproba nicio viitoare cheltuială în contul campaniei Elenei Lasconi.
„Nu putem să jucăm la două capete în momentul în care chiar credem că e important ca lumea să înțeleagă miza cu turul doi, adică riscul unei curse între Ponta și Simion. Este un mare pericol. Eu, cel puțin, nu sunt gata să-mi pun la bătaie credibilitatea politică, să vă spun și să vă mint că totul e bine. Asta înseamnă că trebuie să merg până la capăt”, adaugă vicepreședintele USR.
Mandatarul financiar al USR recunoaște că situația e una inedită și că va avea discuții cu partidul înainte de a ști exact ce are de făcut.
„Campania funcționează cu un cont de campanie dedicat, în care doar eu am acces, eu și echipa mea, mă rog, prin compania pe care o conduc. Deci nu e un contract în nume personal, ci e un contract de prestări servicii și practic toate plățile sunt efectuate de noi, de mandatarul financiar”, explică pentru Europa Liberă, unul dintre acționarii firmei care este mandatar financiar la USR și care a ținut să își păstreze anonimatul.
Cât a cheltuit USR în campaniile electorale de anul trecut
În campaniile din noiembrie 2024, USR a cheltuit 30,2 milioane de lei pentru promovarea candidatului Elena Lasconi. Și a avut venituri de 38,3 milioane de lei, provenite doar din transferuri de la partid. Elena Lasconi nu a avut donații în nume propriu și nici nu a luat împrumuturi pentru această campanie.
În celelalte trei campanii electorale din 2024 - pentru alegerile locale, europarlamentare și parlamentare - însă, USR a beneficiat de bani proveniți din împrumuturi și donații, făcute de candidați în nume personal.
La alegerile locale din iunie 2024, USR a cheltuit puțin peste 15 milioane de lei, din care 3,7 milioane de lei au provenit din donații și împrumuturi, făcute fie în nume personal, fie la instituții de credit.
Zece dintre candidații USR la alegerile locale au luat împrumuturi în nume personal mai mari de 100.000 de lei. Cei mai mulți bani au împrumutat Ambrozie Dărău - 640.000 de lei și Cezar Drăgoescu - 535.000 de lei.
În campania pentru alegerile europarlamentare, din iunie 2024, USR a cheltuit 6,3 milioane de lei, din care doar 426.000 de lei au fost din donații și împrumuturi. Cei mai mulți bani, aproape 200.000 de lei, i-a adus în campanie Adrian Pop.
Cei mai mulți bani a investit USR în campania electorală pentru alegerile parlamentare din toamna lui 2024 - peste 22 de milioane de lei. Din aceștia, aproape 4,7 milioane de lei au provenit din împrumuturi de la persoane fizice și 16.000 de lei din donații.
După alegeri, partidele care trec pragul electoral, depun la Autoritatea Electorală Permanentă rapoarte privind veniturile și cheltuielile din campaniile electorale.
AEP le aprobă sumele ce vor fi rambursate de la bugetul de stat, conform legii. În cazul candidaturilor la Președinție, candidații trebuie să obțină minim 3% din voturi pentru ca aceste cheltuieli să fie rambursate.
Câți bani a primit USR de la stat în 2025 și in primele două luni din 2025
În 2025, până pe 3 martie, de la bugetul statului fuseseră vărsate în contul partidelor parlamentare, din subvenția pentru anul în curs, peste 63 milioane de lei. 7,7 milioane de lei dintre ei au ajuns la USR.
Autoritatea Electorală Permanentă a transferat în 2024 către partidele politice 386 de milioane de lei. Veniturile au fost suplimentate printr-o Ordonanță de Urgență aprobată în mod netransparent în septembrie, de la bugetul inițial de 314 milioane de lei. Din ianuarie până în decembrie s-au cheltuit partidele parlamentare au cheltuit 417 milioane de lei, scrie expertforum.ro.
USR a primit, în total, 65 de milioane de lei subvenție și a cheltuit mai mult - 81 de milioane. Pentru că partidele au dreptul de a păstra în conturi subvențiile nefolosite din anii trecuți.
39 de milioane de lei din subvenții au fost cheltuiți pentru promovare și propagandă, 6,7 milioane de lei - pentru organizarea activităților cu caracter politic, 3,2 milioane de lei – pentru consultanță politică și 4,1 milioane de lei – pentru sondaje de opinie.
USR nu-i poate da lui Nicușor Dan bani din subvenția de la buget
USR își va activa rețeaua de donatori în favoarea lui Nicușor Dan. Va fi o campanie de fundrising, spune Dominic Fritz, vicepreședinte al USR, pentru Europa Liberă.
Doar că banii vor ajunge direct la Nicușor Dan și nu vor trece prin USR.
„Până acum, n-am primit niciun bani din afară, nu am luat împrumuturi pentru această campanie electorală”, adaugă el. „Tot ce s-a cheltuit a fost din donații.”
Așa cum am explicat, banii cheltuiți în campaniile electorale de partide sau candidați sunt rambursați de la bugetul de stat dacă candidatul partidului obține peste 3% din voturi. Ceea ce înseamnă că cei care împrumută partidul în campania electorală au șanse să-și primeasă banii înapoi.
Dominic Fritz spune că una din temerile partidului a fost că Elena Lasconi poate coborî sub acest prag, iar toate împrumuturile luate în campanie ar fi rămas ca datorii în sarcina partidului.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.