Linkuri accesibilitate

Emisarul SUA pentru pace se află la Kabul pentru discuții cu liderii afgani


Trimisul special al Statelor Unite pentru reconciliera Afganistanului, Zalmay Khalilzad.
Trimisul special al Statelor Unite pentru reconciliera Afganistanului, Zalmay Khalilzad.

Emisarul special al SUA pentru reconcilierea Afganistanului, Zalmay Khalilzad, este la Kabul pentru discuții cu liderii afgani, în prima sa deplasare acolo, după ce președintele Donald Trump a pus capăt negocierilor cu talibanii cu scopul de a încheia cel mai lung război dus de Statele Unite.

Vizita lui Zalmay Khalilzad de duminică vine după o serie de întâlniri menite să reseteze eforturile pentru pace, inclusiv cea cu reprezentanții talibanilor, care a avut loc învecinatul Pakistan.

În acest context, emisarul SUA ar putea să îi informeze pe Ashraf Ghani și premierul Abdullah Adbullah despre vizitele sale recente la Islamabad, Bruxelles și Moscova.

Politicianul afgan Sayed Hamed Gailani, a scris pe contul său de Twitter, pe 26 octombrie, că s-a întâlnit cu Khalilzad și cu echipa sa la Kabul pentru a discuta despre recentele alegeri prezidențiale și despre eforturile pentru pace.

Într-un comunicat de presă comun, din 22 octombrie, Statele Unite, Organizația Națiunilor Unite, Uniunea Europeană și alte cinci state europene și-au reafirmat angajamentul pentru a ajunge la o înțelegere pentru un „acord de pace sustenabil” în Afganistan.

Khalilzad și reprezentanții talibanilor au negociat timp de aproape un an un potențial acord de pace care ar fi dus la retragerea trupelor Statelor Unite din Afganistan în schimbul unor garanții de securitate.

Cele două părți ar fi trebuit să ajungă la un acord final luna trecută, înainte ca președintele Trump să declare că procesul pentru pace este „mort” mai ales că violențele au continuat chiar și în această perioadă.

De atunci, talibanii au spus că sunt pregătiți să susțină acordul provizoriu.

Vizita emisarului american la Kabul vine înaintea negocierilor dintre afgani care vor avea loc la Beijing, pe 28-29 octombrie, ca parte a eforturilor internaționale de a pune capăt conflictului din Afganistan.

Beijingul nu a confirmat discuțiile, dar potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, ar fi „dispus să intermedieze și să ajute” procesul de pace din Afganistan „pe baza respectării dorințelor tuturor părților”.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat pentru RFE/RL că o delegație a grupării va participa la discuții.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG