Linkuri accesibilitate

Epidemiologul Emilian Popovici: Dacă stagnăm la numărul de reproducere 1,2, vom ajunge la peste 20.000 de cazuri/zi


Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie
Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie

Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, susține, într-un interviu pentru Europa Liberă, că ne aflăm, cel mai probabil, în scenariul în care numărul de reproducere al virusului este de aproape 1,2, ca dovadă creșterea explozivă a numărului de cazuri zilnice. Dacă se va stagna mai mult de două săptămâni la acest număr, s-ar putea ajunge la peste 20.000 de cazuri pe zi.

  • Epidemiologul spune că dacă măsurile restrictive care vor intra în vigoare de luni nu-și vor dovedi eficiența, atunci trebuie să se treacă la măsuri mai dure, care pot să meargă până la carantinarea unor orașe mari sau chiar regiuni.
  • Dar primul lucru de care ar trebui să ne asigurăm este că toată lumea poartă mască, lucru care nu se întâmplă acum. ”Dacă 90% din populație ar purta mască, am reduce transmiterea cu 90%”.

Europa Liberă: Peste 10.000 de cazuri în 24 de ore arată un salt dramatic comparativ cu începutul lunii octormbrie. Rata de reproducere e în jur de 1, iar cea de pozitivare depășește 25%. Ce se poate face?

Emilian Popovici: ”Din data de 14 septembrie, când am stat constant la un număr bazal de reproducere de 1,1, sau ușor peste 1,1, am subliniat că dacă stagnarea la acest număr de reproducere depășește două săptâmâni, creșterea devine din ce în ce mai accentuată progresiv, putând să devină exponențială. Împreună cu dl. Valentin Pârvu, un biostatistician reputat, am făcut o proiecție la începutul lui octombrie pentru 10 decembrie care prevedea că la 1,1 număr de reproducere, vom avea 9500-9600 de cazuri noi pe zi. Asta dacă s-ar fi menținut numărul bazal de reproducere constant la 1,1. Probabil ne îndreptăm spre scenariul de 1,2, care depășește cu mult ceea ce am prognozat noi pentru scenariul de 1,1. Se vede asta din numărul mare de cazuri la care am ajuns într-un timp mai scurt decât în prognoza noastră”.

Europa Liberă: Pentru scenariul de 1,2 care este prognoza? La ce putem asista în următoarele două săptămâni, o lună?

Emilian Popovici: ”Totul depinde de măsuri și de cât timp stăm la acest număr bazal de reproducere crescut. Deci, dacă se va menține acest număr și măsurile care s-au luat nu vor duce într-un timp scurt la diminuarea numărului de reproducere, atunci creșterea cazurilor va continua până la multe mii peste ceea ce înregistrăm acum”.

Europa Liberă: Câte mii? Care ar fi prognoza?

Emilian Popovici: ”Este necesar ca din momentul în care faci o proiecție bazată pe proiecții matematice să treacă un interval de două luni ca să vezi corespondența proiecției. Pentru că este ca un bulgăre de zăpadă după două săptămâni. In modelul nostru la un număr bazal de reproducere de 1,2 se putea ajunge și la peste 20.000 de cazuri noi pe zi”.

Europa Liberă: Și ce măsuri trebuie luate ca să se evite scenariul acesta din moment ce deja suntem undeva în jurul lui 1,2?

Emilian Popovici: ”În lume sunt două modele: cel din Israel, care merge pe ideea unui lockdown sever care să ducă la corectarea destul de rapidă a cifrelor, cum s-a întâmplat și la noi în primăvară, și după obținerea unor indicatori mai puțin nefavorabili să se înceapă o relaxare etapizată. Al doilea model este cel european, care acum a plecat cu o închidere mai ușoară, cum este în Germania, de exemplu, s-a trecut la restrângerea reuniunilor familiale, nu mai mult de 10 persoane, la restricționarea accesului în hoteluri în scop de vilegiatură. Sunt, deci, o serie de măsuri care vizează limitarea mobilității. În momentul în care restrângi mobilitatea, în primă fază o poți restrânge pe cea de noapte, de la ora 22.00 la 6.00, dacă nu este suficient se poate merge la alte restrângeri de mobilitate. Oamenii nemaicirculând atât se reduce numărul de contacte și, deci, riscul de infecție”.

Europa Liberă: Primul lucru care ar trebui făcut care e?

Emilian Popovici: ”În primul rând, să ne asigurăm că toată lumea poartă mască, ca să blocăm transmiterea. Această creștere, mie, ca epidemiolog, îmi arată că nu toată lumea poartă mască. Dacă 90% din populație ar purta mască, am reduce transmiterea cu 90%”.

Europa Liberă: Vorbeați de modelul european, dar acum vedem că marea Britanie intră în lockdown destul de dur, Italia, Franța etc. Ar trebui și România să ia măsuri mai stricte nu doar cele anunțate deja?

Emilian Popovici: ”Fiecare țară își orientează măsurile după indicatorii pe care îi are, după ținta pe care vrea să o atingă. Eu când am văzut că țări precum Germania, Franța, Austria intră în lockdown light m-am gândit că vor să-și asigure niște indicatori pentru luna decembrie care să fie convenabili și să poată să treacă sărbătorile de iarnă, care pot să aducă o creștere a indicatorilor. Până când nu vom avea vaccinul ca să putem dobândi acea imunitate de turmă, tot așa o să mergem, în valuri. Cum s-au relaxat măsurile, cum a crescut numărul de infecții. Fiecare țară își reglează măsurile după situația obiectivă cu care se confruntă. Virusul acesta este pământean, cum e virusul rujeolic, HIV-SIDA, nici virusul Sar- Cov 19 nu mai pleacă niciunde. Dacă prin nerespectarea măsurilor îi dai o ofertă mare se infectează mai mulți și invers. Noi suntem la o imunitate postinfecțioasă undeva între 5 și 10%, deci nu putem vorbi de o influeță asupra imunității de turmă. Singura bază pe care o avem sunt măsurile”.

Europa Liberă: Credeți că este suficientă limitareaa circulației pe timp de noapte? Mă refer în special la orașele mari cu peste 6 la mia de locuitori. Ar trebui carantinate aceste orașe?

Emilian Popovici: ”Eu sunt adeptul variantei etapizate, dar nu foarte lente, în sensul că nu trebuie să stai prea mult pe aceeași indicatori, pentru că acești indicatori, până la urmă, își arată colții și te trezești după aia la o creștere din asta care te surprinde. Deci, se poate merge etapizat cum s-a și mers: cu închiderea cinematografelor, a teatrelor etc. Apoi portul măștii universal, să poartă toată lumea mască pentru că atunci îi blocăm și pe aceia cu forme asimptomatice care nu știu că sunt bolnavi, ne protejăm unii pe alții. Dacă nici așa nu se obțin rezultate, atunci treci pe alte restricții, cum este restrângerea de mobilitate indirectă, în sensul că închizi hotelurile, restrângi circulația de noapte, într-un anumit interval orar pentru ca cei care se duc și chefuiesc noaptea, mai ales în weekenduri dar nu numai, să nu mai aibă unde să ducă. Și dacă nici măsurile indirecte de restrângerea mobilității nu dau rezultate, atunci treci la restrângerea mobilității pe zone, pe județe, pe localități sau pe regiuni sau la nivel național. Asta înseamnă progresiv, dar fiecare măsură o iei după indicatori și după felul în care vor evolua lucrurile”.

Europa Liberă: Și cum ar trebui să arate îndicatorii ca să se ajungă la astfel de măsuri radicale? Sunt locuri în care lucrurile arată de-a dreptul rău, orașe reședință de județ, Timișoara, Cluj, Sibiu, Alba Iulia, au sărit binișor de 6 la mia de locuitori.

Emilian Popovici: ”De exemplu, la noi s-a stabilit o incidență de 6 la mia de locuitori pentru intrarea în carantină”.

Europa Liberă: Da, s-a stabilit prin derogare de la incidența de 3. E o explicație?

Emilian Popovici: ”Pur și simplu, stabilești o cifră pe care o consideri ca fiind limita de suportabilitate de la care este necesară introducerea măsurii de carantinare. Poți să generalizezi asta și pe orașele mari sau te gândești s-o aplici numai pe localități, decizia s-a translat spre factorul local, adică spre comandamentele județene, spre comandamentele municipale. Ele își cunosc cel mai bine problemele din zona respectivă și pot să ia decizia cea mai potrivită. Deci dacă deciziile astea locale nu vor avea rezultanta dorită, atunci cu siguranță se va trece la decizii la nivel național”.

Europa Liberă: Această delegare de competență și de decizie către autoritățile locale vi se pare o formulă bună când situația e atât de gravă? Nu se derobează în felul acesta autoritățile centrale de decizie, lucru care poate să aibă și o componentă politică?

Emilian Popovici: ”Eu nu cred că se derobează de responsabilitate, ci e vorba pur și simplu de a încerca să vadă valoarea deciziei la nivel local, cum spuneam, pentru că la nivel de municipii, la nivel de județ, chiar la nivel de localiăți știu mai bine problemele locale care există acolo și pot să adapteze un anumit nivel de măsuri sau alt nivel de măsuri, consultându-se, bineînțeles cu direcțiile de sănătate publică care au specialiștii. Plus de asta, este o diferență de situații pe diverse județe. Unele sunt încadrate la zona galbenă, zona verde, alții la zona roșie și atunci dacă iei o măsură la nivel național se poate întâmpla ca măsura să nu fie cea mai potrivită pentru toate zonele”.

Europa Liberă: Diferența de coloratură vine și din testare. Dacă testezi puțin, ai cazuri puține, testezi mult, ai cazuri multe. Și atunci, sigur, sunt județe cărora nu le trebuie măsuri restrictive, iar altora, roșii, le trebuie. Credeți că e o capcană aici, adică ne furăm singuri căciula?

Emilian Popovici: ”Cu siguranță ar trebui să fie o uniformizare a numărului de teste raportat la numărul de locuitori, pentru că altfel nu poți să ai o situație pe care să te poți baza. Deci, eu nu pot să spun dacă într-un județ, să spunem Călărași și Dâmbovița, cifrele sunt relevante pentru ceea ce se întâmplă la nivelul județelor respective. Acolo ai niște cifre mult mai mici decât în Timiș unde se fac mii de teste. Deci este o diferență extrem de importantă și asta nu îți dă o imagine reală asupra situației din toate zonele. Și atunci, pe cale de consecință, și măsurile pot fi disproporționat de mici față de o situație reală pe care nu o știi. În mod clar se fac eforturi, eu știu pentru că sunt implicat la nivelul acesta, singurul nivel la care sunt implicat este cel privitor la eforturile care se fac cu unitatea de implementare a Băncii Mondiale pentru a se spori numărul de aparate, The Real Time PCR și de teste ș.a.m.d. Dar am plecat de la 2000- 3000 pe țară și am ajuns la 35.000. Deci, nici creșterile astea nu se pot face peste noapte, pentru că nu e vorba numai de aparatură, ci și de resursa umană. Pentru aparatura aceasta de laborator trebuie să ai o resursă umană calificată, cum și la paturile de ATI trebuie să ai o resursă umană care să le poată valorize”.

Europa Liberă: Ministrul Sănătății a anunțat că se vor achiziționa 1 milion de teste antigen. Pînă acum ne-a făcut teoria că ele nu sunt bune, deși mulți medici au cerut astfel de teste pentru a putea avea un rezultat mai rapid. Acum, dintr-o dată, sunt bune. Care este explicația?

Emilian Popovici: ”Există teste rapide care au diferitie sensibilităși și specificități. Cu cât sensibilitatea și specificitatea testelor este mai mare, cu atât sunt mai utile. În principiu, ele se pot folosi fără niciun fel de problemă pentru a ne putea da seama dacă într-o colectivitate e o problemă sau nu, dacă trebuie să iau un anumit grad de măsuri sau alt grad de măsuri. Atunci aplic testele rapide și nu mă interesează dacă x sau y sunt pozitivi sau negativi, ci ce procent de pozitivi am în colectivitatea respectivă. Deci de asta sunt rapide, de aceea se fac în felul acesta și în această procedură”.

Europa Liberă: Atunci de ce nu s-au folosit și până acum? Mai ales după ce situația a început să se înrăutățească?

Emilian Popovici: ”Pentru că s-a mers pe acest Real Time PCR, care are o sensibilitate și o specificitate extrem de mare, apropiată de 100%, și s-a urmărit depistarea punctuală a pozitivilor pentru a se lua măsurile direct față de ei și față de contacților lor. Acum trecând la transmiterea comunitară, în care nu mai urmărim niște focare, urmărim comunitatea în totalitatea ei, pentru că oricine poate să fie pozitiv, cu oricine te întâlnești poate să fie o persoană pozitivă, este normal să se intre cu testele rapide ca să vezi la ce nivel este problema respectivă. Pentru că altfel mergem tot timpul după numărul de teste, lunea avem 8000 de teste, avem o cifră, marți aveam 27.000 de teste, avem alte cifre, după aia avem 35.000 și alte cifre”.

Europa Liberă: Credeți că trebuiau luate măsuri mai drastice, mai rapid?

Emilian Popovici: ” Am spus că din data de 14 septembrie suntem la același număr bazal de reproducere și că se știe că nu este bine să depășești 2 săptămâni la același număr de reproducere, pentru că după cele 2 săptămâni creșterea devine din ce în ce mai mare. Deci a trecut mai mult de o lună și jumătate de când suntem la același număr bazal de reproducere și trebuia să ne așteptăm la această creștere care devine din ce în ce mai mare”.

Europa Liberă: În ritmul acesta, dacă se păstrează această rată de infectare, în cât timp intră în colaps terapia intensivă, adică nu vor mai fi paturi?

Emilian Popovici: ”Suntem aproape de acea limită, de acea trebuie să limităm numărul de infecții, pentru că și aici este o logică. Cu cât ai mai multe infecții, cu atât numărul de forme grave crește și numărul de cazuri de terapie intensivă crește. Deci, toată problema este de oprirea numărului de infecții, și oprirea numărului de infecție stă la populație și la măsurile care se recomandă și felul în care populația le respectă. În momentul în care vezi că se ajunge foarte aproape de această limită, cred că nu mai aștepți ca să se atingă, iei măsurile ca să oprești intrarea într-un blocaj”.

XS
SM
MD
LG