Recep Tayyip Erdoğan, președintele Turciei, recunoaște problemele legate de ajutorarea victimelor cutremurului, pe fondul furiei tot mai mari a celor care au rămas fără locuințe și a frustrării cauzate de sosirea lentă a echipelor de salvare.
Președintele turc, care în luna mai se va confrunta cu alegeri, a declarat miercuri, în timpul unei vizite în zona dezastrului, că operațiunile funcționează acum normal și a promis că nimeni nu va rămâne fără adăpost.
Cresc nemulțumirile în Turcia
Bilanțul confirmat al victimelor din Turcia a crescut la 14.014 de morți până joi, a anunțat Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor, cu peste 30% mai mult decât miercuri, scrie Reuters.
Mulți turci s-au plâns de lipsa de echipamente, de expertiză și de sprijin pentru salvarea celor prinși sub ruine.
„Unde este statul? Unde au fost timp de două zile? Îi implorăm. Lăsați-ne pe noi să o facem, îi putem scoate de acolo”, a declarat Sabiha Alinak, miercuri, în apropierea unei clădiri prăbușite acoperite de zăpadă din orașul Malatya, unde rudele ei erau blocate.
În orașul turc Antakya, zeci de cadavre, unele acoperite cu pături și cearșafuri, iar altele în saci mortuari, erau aliniate pe jos în fața unui spital.
Melek, în vârstă de 64 de ani, a deplâns lipsa echipelor de salvare: „Am supraviețuit cutremurului, dar vom muri aici din cauza foamei sau a frigului”.
Mulți dintre cei aflați în zona dezastrului au dormit în mașini sau pe străzi sub pături, în frig, fiindu-le teamă să se întoarcă în clădirile afectate de cutremurul cu magnitudinea de 7,8 - cel mai mortal din Turcia din 1999 încoace - și de un al doilea cutremur puternic, care a avut loc câteva ore mai târziu.
„Vom fi mai bine”
Președintele Erdoğan, care a declarat stare de urgență în zece provincii și a trimis trupe pentru a ajuta victimele, a vizitat miercuri Kahramanmaraș pentru a vedea pagubele și eforturile de salvare și ajutorare.
El a recunoscut că au existat probleme cu drumurile și aeroporturile, dar „suntem mai bine astăzi”.
„Vom fi mai bine mâine și mai târziu. Avem încă unele probleme cu combustibilul, dar le vom depăși și pe acestea”, a declarat Erdoğan.
Cu toate acestea, dezastrul va reprezenta o provocare pentru Erdoğan în alegerile din mai, care se anunțau deja a fi cea mai grea luptă din cele două decenii de mandat.
Orice percepție că guvernul nu reușește să abordeze dezastrul în mod corespunzător ar putea afecta perspectivele sale. În schimb, analiștii citați de Reuters spun că el ar putea să adune sprijin național în jurul răspunsului la criză și să-și consolideze poziția.
Peste 3.000 de decese în Siria
Scene și mărturii similare au avut loc și în Siria, unde nordul țării a fost puternic afectat de cutremurul uriaș de luni.
În această țară, bilanțul morților a depășit 3.000 de persoane până joi, potrivit guvernului și unui serviciu de salvare care operează în nord-vestul controlat de rebeli.
Se așteaptă ca numărul morților din ambele țări să crească, deoarece sute de clădiri prăbușite în multe orașe au devenit morminte pentru oamenii care dormeau când a avut loc cutremurul.
Oficialii turci au declarat că aproximativ 13,5 milioane de persoane au fost afectate într-o zonă care se întinde pe o distanță de aproximativ 450 kilometri, de la Adana, în vest, până la Diyarbakîr, în est.
În Siria, au fost raportați oameni uciși de cutremur inclusiv în Hama, care se află la la 250 kilometri de epicentru.