Cele trei țări baltice au anunțat inițial planul pentru o „linie de apărare baltică” în ianuarie, scrie The Associated Press (AP).
În mai, Polonia a anunțat un proiect similar numit „Scutul de Est”, cu scopul de a-și consolida granițele cu enclava rusă Kaliningrad și cu Belarus.
„Nevoia unei linii de apărare (baltică) provine din situația de securitate și sprijină noul concept de apărare avansată al NATO”, a declarat ministrul estonian al Apărării, Hanno Pevkur, într-un comunicat, adăugând că „este extrem de important să ne coordonăm activitățile cu Polonia”.
„În același timp, întărește securitatea Uniunii Europene și apărarea militară a granițelor sale, motiv pentru care vedem clar că UE ar putea sprijini financiar și proiectul”, a spus el.
Miniștrii apărării din cele patru țări europene situate pe flancul estic al NATO s-au întâlnit vineri în orașul Daugavpils din sud-estul Letoniei pentru a discuta despre finanțarea proiectului.
Aceștia nu au specificat însă cât ajutor financiar vor solicita de la Bruxelles, dar au menționat într-o declarație comună că „războiul Rusiei împotriva Ucrainei a arătat că crearea de obstacole fizice pe un teren deschis, fără acoperire defensivă naturală, este esențială chiar și în războiul avansat din punct de vedere tehnologic”.
Miniștrii au declarat că amenințările externe la frontiera baltico-poloneză sunt în creștere, iar creșterea fortificațiilor de-a lungul graniței cu Rusia și Belarus „rămâne o prioritate ridicată, contribuind la angajamentul nostru de a apăra fiecare centimetru de teritoriu (NATO)”.
În Estonia, cea mai mică dintre cele patru țări, cu o populație de 1,3 milioane de locuitori, construirea liniei de apărare a frontierei este planificată în trei etape începând cu 2025, a transmis ministerul Apărării al țării.
Oficialii de la Tallinn au declarat la începutul acestui an că Estonia va construi până la 600 de buncăre de-a lungul graniței sale de 333 de kilometri cu Rusia în următorii ani, la un cost estimat de 60 de milioane de euro. Proiectul ar putea fi întârziat pentru că buncărele vor trebui construite pe terenuri private.
Polonia se așteaptă ca linia sa de apărare să fie operațională în 2028 la un cost de aproximativ 2,3 miliarde de euro, în timp ce costul în Lituania este de așteptat să ajungă la 300 de milioane de euro.
Nicio mine, sârmă ghimpată, arme antitanc sau alte astfel de dispozitive nu vor fi desfășurate pe timp de pace de-a lungul fortificațiilor de la graniță, au precizat oficialii din domeniul apărării din Estonia.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.