Linkuri accesibilitate

„Eu și câinele meu, Securitatea” I (episoadele 1-10)


Document Strict Secret al Securității din România în care se face referire la Radio Europa Liberă, mai 1987.
Document Strict Secret al Securității din România în care se face referire la Radio Europa Liberă, mai 1987.

Neculai Constantin Munteanu e un jurnalist şi fost disident anticomunist din România, redactor la programul „Actualitatea românească” de la Radio Europa Liberă, din 1980 pînă în 1994, apoi colaborator extern al postului nostru de radio. Contribuţiile sale radiofonice de dinainte de 1989, în care a criticat regimul lui Nicolae Ceaușescu, dar și cele de după 1989, în care a criticat regimul lui Ion Iliescu, au fost ascultate şi apreciate ani de-a rândul de milioane de români.

În 2007, a avut o rubrică săptămânală la Radio Europa Liberă intitulată „Eu şi câinele meu, Securitatea”. Este autorul volumului „Ultimii şapte ani de-acasă. Un ziarist în dosarele Securităţii”, ediţie îngrijită şi adnotată de Doina Jela, Editura Curtea Veche, 2007.

Neculai Constantin Munteanu s-a născut în 16 noiembrie 1941, la Pufeşti, Vrancea. A urmat cursurile Academiei de studii economice de la București, Facultatea de finanţe-credite, pe care le-a abandonat în anul al patrulea. A debutat ca jurnalist în „Contemporanul”, apoi a fost redactor la Televiziunea Română și la revista „Cinema”.

În aprilie 1977, a încercat să trimită mai multe documente în Occident prin Ambasada Statelor Unite la Bucureşti. Persoana căreia i-a predat plicul era însă un informator al Securităţii, care l-a transmis imediat autorităţilor.

Coperta volumului „Ultimii șapte ani de-acasă. Un ziarist în dosarele securității” de Neculai Constantin Munteanu, 2007
Coperta volumului „Ultimii șapte ani de-acasă. Un ziarist în dosarele securității” de Neculai Constantin Munteanu, 2007

În 10 aprilie 1977, locuința lui Neculai Constantin Munteanu din București e percheziționată de Securitate, care găsește acolo còpii ale documentelor din plicul destinat ambasadorului american la București: o scrisoare de solidarizare cu Paul Goma; o scrisoare adresată lui Nicolae Ceauşescu, preşedintele Republicii Socialiste România, în care era criticată situaţia economică şi politică sub regimul comunist şi nerespectarea drepturilor omului în România în lumina acordului de la Helsinki; o scrisoare adresată preşedintelui Statelor Unite, Jimmy Carter, în care era denunţată, la fel, nerespectarea drepturilor omului în România.

Toate cele trei documente erau datate 30 martie 1977. Aceleaşi materiale fuseseră expediate şi ziarelor „Washington Post” şi „Neuer Züricher Zeitung”, iar scrisoarea către Ceaușescu a ajuns la sediul din München al Europei Libere. După percheziţie, Neculai Constantin Munteanu e dus la sediul Inspectoratului municipal București al Securității, unde începe o anchetă care avea să dureze cîteva luni, în primăvara şi vara lui 1977.

În cele din urmă, Neculai Constantin Munteanu acceptă „târgul” pe care i-l oferea Securitatea, de a opri difuzarea scrisorii la Europa Liberă în schimbul obţinerii paşaportului, pe care-l primeşte în 2 septembrie. Părăseşte România în 16 septembrie 1977, iar în 1980 este angajat la Radio Europa Liberă, unde devine una din cele mai populare voci ale acestui post de radio.

La revenirea în România a Europei Libere în ianuarie 2019 am difuzat în reluare cele 53 de episoade ale serialului „Eu și câinele meu securitatea”, prezentat de Neculai Constantin Munteanu la postul nostru de radio în 2007.

Pentru ca această interesantă și tristă poveste adevărată să fie mai lesne de ascultat, am strîns toate aceste 53 episoade în cinci tronsoane a cîte aproximativ 50 de minute fiecare, pe care le vom difuza în această săptămână. Înainte de a da drumul acestei arhive, îl veți asculta pe Neculai Constantin Munteanu răspunzînd la întrebarea de ce a ales acest titlu, „Eu și câinele meu, securitatea”.

„Eu și câinele meu, Securitatea” I (episoadele 1-10)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:58:50 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG