Linkuri accesibilitate

Eugen Tomac: Nu vom avea candidați comuni ai dreptei în București


Eugen Tomac, alături de Victor Ponta, Dan Barna și Ludovic Orban
Eugen Tomac, alături de Victor Ponta, Dan Barna și Ludovic Orban

Președintele PMP, Eugen Tomac, a anunat, luni, eșecul partidelor de dreapta de a ajunge la o înțelegere în București pentru susținerea unor candidați comuni la primăriile de sector sau la consilii.

Dacă pentru candidatul comun la Primaria Capitalei calculele politice au făcut ca toți să cedeze și să anunțe susținerea pentru Nicușor Dan, pentru celelalte proiecte comune - primari de sector, Consiliu General și consiliile de sectoare - nu s-a mai întâmplat absolut nimic.

Ura politică împotriva PSD s-a mutat în curtea celor două partide - USR și PNL. Aici s-a ajuns la o politizare pătimașă care nu mai are nimic în comun cu interesul general al Bucureștiului.

Dintr-o dată, eliminarea PSD nu mai trebuie privită ca o prioritate, ci ne legăm cu lanțurile de niște linii roșii inventate, valabile doar în București. În țară este permisă orice derogare, dar în capitală negocierile nu-și au rostul, pentru că nu ne permit principiile", a scris Eugen Tomac pe Facebook.

Liderul PMP a acuzat o „încercarea aproape disperată a unor politicieni noi sau vechi de a deforma realitatea" și a criticat PNL și USR de „ipocrizie".

Mai întâi au venit insinuările, apoi acuzațiile, acum suntem în faza căutării unor vinovați pentru eșecul ce se prefigurează. Bucureștenii trebuie să știe însă adevărul.

Primul aspect. Pe Nicușor Dan nimeni nu-l dorea candidat acum 6 luni. Nici USR, nici PNL.

Nicușor Dan a fost însă abil și a pregătit terenul din timp în partidul pe care l-a fondat, dar pe care l-a părăsit, pentru că aerul libertății politice care i-a unit a fost schimbat cu altceva. Așa a fost ales candidat al USR București. Abia după ce PNL și-a anunțat public susținerea pentru Nicușor Dan, conducerea USR s-a văzut obligată să-și asume oficial candidatura lui", a subliniat Eugen Tomac.

Europarlamentarul a arătat că nu a avut loc nicio întâlnire pentru negocieri între cele 3 partide, premierul Orban fiind singurul care a afirmat că dorește candidați comuni.

Astăzi, bucureștenii trebuie să știe că, din păcate, nu vom avea candidați comuni la sectoare, nu vor exista liste comune împotriva PSD. Iar asta se întâmplă pentru că în USR unii oameni cu putere de decizie îl urăsc mai mult pe Nicușor Dan decât PSD și nu vor accepta un Consiliu General ales de el alături de care să-și facă campanie.

Tot ce auziți public sunt pretexte.

Până la această oră nu a existat niciodată o întâlnire PNL-USR-PMP pentru a desemna candidați și liste comune împotriva PSD.

În schimb, avem partide care și-au lansat candidații, acuzându-se reciproc.

Nu pot să nu spun un alt adevăr, acela că premierul Orban mi-a împărtășit propunerea de a avea candidați comuni PNL-USR-PMP la sectoare. Din păcate, este tot mai clar că acest lucru nu se va întâmpla, iar în această situație știm bine ce urmează.

O campanie sub semnul pandemiei, în care primarii în funcție își vor face propagandă pe bani publici pentru a comunica cât de mult le pasă de sănătatea cetățenilor. Iar noi, ceilalți, ne vom continua păruiala publică și căutarea vinovatului pentru eșecul răsunător ce deja se anunță!", a precizat Eugen Tomac.

La finalul lunii iunie, liderii USR-PLUS București au prezentat candidații proprii pentru cele șase sectoare ale Bucureștiului, spunând însă că nu au închis poarta negocierilor cu PNL.

Aceștia sunt europarlamentarul Clotilde Armand la Sectorul 1, Radu Mihaiu la Sectorul 2, Ana Ciceală la Sectorul 3, Simona Spătaru la Sectorul 4, Alexandru Dimitriu la Sectorul 5 și Alexandru Gâdiuță la Sectorul 6.

Premierul Ludovic Orban a criticat USR-PLUS pentru decizia de a își prezenta proprii candidați pentru primăriile de sector. Liderul liberal a subliniat că și-ar dori candidați unici ai dreptei, dar ar trebuie să aibă „cu cine discuta".

XS
SM
MD
LG