- Potrivit studiului, 21% dintre români se arată „foarte interesați” de noutăți din domeniul științei și tehnologiei, spre deosebire de 33% dintre europeni.
- La polul opus, 28% dintre români susțin că „nu sunt interesați”, în timp ce 18% dintre europeni susțin acest lucru.
Dintre cei care s-au declarat „foarte interesați” de cele două domenii de discuție, mulți au vârsta cuprinsă între 25 și 39 de ani (34%), urmați imediat de persoanele între 15 și 24 de ani (28%).
Eurobarometrul indică o creștere semnificativă a interesului cetățenilor europeni față știință comparativ cu 2010. Descoperirile medicale noi înregistrează cea mai mare creștere în interesul cetățenilor europeni – aproximativ 5% - urmată apoi de schimbările climatice, tot 5%.
Lipsa de interes precizată anterior se observă, potrivit Eurobarometrului, în interacțiunile cetățenilor români cu știința și tehnologia. Mai precis, doar 32% declară că urmăresc documentare, citesc publicații, cărți sau reviste științifice, spre deosebire de 59% dintre europeni.
Un alt aspect interesant surprins în studiu este critica mai ridicată în rândul românilor față de oamenii de știință – 25% dintre respondenți au declarat că îi privesc pe oamenii de știință drept „aroganți”, comparativ cu 16% media europeană.
Cum ne comparăm cu alte țări din Centrul și Estul Europei
La polul opus în regiune se află Cehia și Ungaria, unde numărul de respondenți care s-au declarat „foarte interesați” de știință și tehnologie este în concordanță sau peste media europeană - 43, respectiv 32.
Printre țările cu un scor similar cu cel al României se numără Polonia și Bulgaria. Ambele țări au înregistrat un nivel scăzut de interes deosebit față de domeniile științifice - 14 și 11 - și o minoritate semnificativă lipsită de orice fel de interes - 37, respectiv 17.
Explicațiile pentru astfel de rezultate slabe pot diferi. Un studiu realizat de Pew Research Center explică faptul că încrederea în știință este direct legată de valul de populism, la momentul de față aflat în creștere în contextul pandemic.
Eurobarometrul a fost realizat pe un eșantion de 26.901 oameni, dintre care 1.051 din România.