De la discuții cu mize mari între SUA și Rusia și până la o posibilă încetare a focului, discuțiile privind încetarea războiului din Ucraina avansează cu repeziciune. Președintele american Donald Trump încearcă să își îndeplinească promisiunea din campania electorală de a ajunge rapid la un acord pentru a pune capăt luptelor.
Însă, în ciuda impulsului diplomatic recent, la Washington, pe 28 februarie, au izbucnit tensiunile. Schimbul aprins de replici între Donald Trump și Volodimir Zelenski a scos la iveală diviziuni profunde cu privire la modul de atingere a acestui obiectiv. Analiștii spun că un acord concret - ca să nu mai vorbim de un acord de pace de durată - rămâne evaziv, iar războiul total de trei ani pare să continue.
„Situația de pe teren și discursul politic referitor la încetarea focului, forțele de menținere a păcii și chiar o înțelegere par a nu fi conectate”, spune pentru RFE/RL Janis Kluge, expert în Rusia la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate din Berlin. „Toate aceste lucruri sunt încă departe”.
Pe câmpul de luptă, soldații ruși și ucraineni sunt încă prinși într-un război de uzură brutal, cu puține câștiguri teritoriale și un număr mare de victime.
Vremea aprigă de iarnă a încetinit, în ultima vreme, luptele. Forțele ruse au căutat să își refacă echipamentul și soldații după lunile de bătălii crunte care au adus câștiguri constante, dar progresive. Armata ucraineană rămâne depășită și se confruntă cu o lipsă de personal, dar s-a adaptat prin utilizarea noilor tactici și tehnologii pentru a contracara atacurile Rusiei.
Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank cu sediul la Washington, forțele ruse au făcut în ultimele zile mici progrese împotriva pozițiilor ucrainene din regiunea Kursk, mica fâșie de teritoriu rusesc cucerită de Kiev în august 2024.
Armata ucraineană a raportat, de asemenea, noi atacuri rusești din mai toate direcțiile de-a lungul frontului, cum ar fi în apropierea orașului Pokrovsk și a satului Nadiivka, de-a lungul graniței de vest a regiunii Donețk. În apropiere, forțele ucrainene au declarat că au recâștigat recent controlul asupra satului Kotlîne, după ce au lansat un contraatac, la sfârșitul lunii februarie.
„Situația de pe câmpul de luptă nu s-a schimbat dramatic – și anume Moscova se află în continuare într-o poziție relativ puternică”, spune Kluge. „Rusia avansează, deși foarte încet și cu un cost ridicat”.
Cum stau lucrurile în prima linie?
Câștigurile teritoriale radicale realizate de armatele ucrainene sau ruse în primele zile ale războiului s-au transformat – în cea mai mare parte – în atacuri cu multe victime, cu artilerie grea și atacuri cu drone. Forțele ruse controlează în prezent aproximativ 20 % din teritoriul ucrainean și susțin că au anexat patru regiuni - Luhansk, Donețk, Zaporijia și Herson - în ciuda faptului că unele părți din aceste zone rămân sub controlul Kievului.
Forțele ucrainene dețin în prezent peste 1.500 de kilometri de linii de front împotriva trupelor ruse, precum și aproximativ 400 de kilometri pătrați în regiunea Kursk.
Pe câmpul de luptă din Ucraina, forțele ruse și-au menținut avantajul și au controlat în mare măsură ritmul luptelor în ultimul an, în timp ce încercau să obțină noi progrese cu ajutorul utilizării bombelor planate și a dronelor încărcate cu explozibil care zboară cu ajutorul cablurilor de fibră optică.
Aceste câștiguri teritoriale limitate au avut îsă un cost mare pentru Rusia.
George Barros, care conduce echipa de monitorizare a evoluțiilor de pe câmpul de luptă la ISW, afirmă că operațiunile Rusiei pe teren au încetinit considerabil, în special de când a cucerit orașul Avdiiivka din estul Ucrainei, în februarie 2024. Acest avans militar a avut loc după ce Ucraina a apărat orașul de la începutul invaziei, dar s-a retras pe măsură ce valuri după valuri de atacuri rusești au lăsat forțele sale epuizate aproape încercuite.
„De la cucerirea Avdiiivka, în urmă cu puțin mai mult de un an, Rusia nu a reușit să avanseze linia frontului cu foarte mult”, declară pentru RFE/RL. „Asta a venit cu pierderi uluitoare în termeni de soldați și echipamente”.
Forțele ruse au câștigat anul trecut 4.168 de kilometri pătrați de teren, potrivit ISW, iar acest lucru a fost însoțit de un cost ridicat al vieții, atât de partea rusă, cât și de cea ucraineană.
Pierderile exacte de pe câmpul de luptă sunt dificil de stabilit, dar de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în februarie 2022, Ucraina a pierdut 46.000 de soldați în luptă și 380.000 au fost răniți, a declarat Zelenski în timpul unui discurs recent – mulți experți cred că numărul total este mai mare.
Estimările privind pierderile rusești variază între 600.000 și 750.000 de soldați uciși sau răniți de la începutul războiului, iar estimările ISW spun că Moscova ar putea pierde între 25.000 și 30.000 de soldați pe lună – aproximativ 1.000 de soldați pe zi.
Dimensiunea militară enormă a Rusiei i-a permis să absoarbă pierderile mari. Trebuie pusă la socoteală și aducerea în Kursk a mii de soldați din Coreea de Nord.
Conform estimărilor Institutului Internațional pentru Studii Strategice (IISS), Moscova a pierdut, de asemenea, în 2024, în urma atacurilor ucrainene, mai mult de 1.400 de tancuri, dar a reușit să își susțină efortul de război cu ajutorul stocurilor din perioada sovietică și a creșterii producției interne.
Michael Kofman, expert în armata rusă la Carnegie Endowment for International Peace, crede că, deși deține avantajul pe câmpul de luptă, Moscova este probabil „dezamăgită” că nu a reușit să facă „un progres semnificativ din punct de vedere operațional”.
„În ciuda faptului că păstrează un avantaj semnificativ în ceea ce privește materialul și forța de muncă, în general, nu a fost în măsură să transforme aceste avantaje în câștiguri mari pe câmpul de luptă”, a declarat el în cadrul unei discuții online la împlinirea a trei ani de la începutul războiului.
Cum va fi 2025 pe câmpul de luptă?
În ciuda discuțiilor privind încheierea războiului, luptele continuă pe front. Rapoartele grupului de monitorizare din surse deschise DeepState arată că forțele ruse și-au concentrat aproape jumătate din atacurile din acest an în zona din jurul Pokrovsk din estul Ucrainei.
„Niciuna dintre părți nu este capabilă să efectueze manevre operaționale de amploare în acest moment, dar rușii consumă mult mai multe resurse decât ucrainenii”, a declarat Barros.
Experții spun că, în absența unei străpungeri probabile a liniilor de front ale celorlalți, războiul a devenit mai puțin o concentrare pe cucerirea unor porțiuni mari de teritoriu și mai mult o încercare de a forța partea adversă să sufere pierderi mari în termeni de echipamente, muniție și victime.
Principalele puncte slabe ale Ucrainei au fost lipsa de soldați pentru a-și înlocui pierderile și aprovizionarea incertă cu ajutor militar occidental, în special având în vedere reticența declarată a Administrației Trump de a continua să sprijine Kievul pe câmpul de luptă, așa cum a făcut-o în trecut.
Acest lucru ridică probleme vitale pentru Ucraina pe câmpul de luptă, în cazul în care războiul se prelungește, iar asistența militară americană ar înceta.
Potrivit datelor Institutului Kiel pentru Economia Mondială, cu sediul în Germania, guvernele europene - inclusiv Marea Britanie și Norvegia, care nu sunt membre ale UE - au contribuit cu aproape 64 de miliarde de dolari la ajutorul militar acordat Ucrainei până la sfârșitul anului 2024, comparativ cu 66 de miliarde de dolari din partea Statelor Unite în aceeași perioadă.
După călătoria dificilă la Washington, de vineri, pe 28 februarie, Volodimir Zelenski a avut o primire călduroasă la Londra, unde liderii europeni plănuiseră deja să se întâlnească pentru a discuta despre Ucraina și securitatea europeană.
Julia Friedrich, cercetător la Global Public Policy Institute din Berlin, spune însă că armatele europene vor avea nevoie de timp, poate chiar ani, pentru a crește producția din industria de apărare și a aproviziona adecvat Ucraina.
„Suntem cu siguranță în fața unui decalaj între ceea ce au nevoie ucrainenii și ceea ce pot furniza europenii”, a declarat ea pentru RFE/RL. „Există speranța că investițiile în producția ucraineană vor ajuta, dar vor trebui strânse mai multe fonduri pentru acest lucru, ceea ce, de asemenea, necesită timp”.
Rămâne de văzut cât de repede - sau dacă o vor face: guvernele europene vor trebui să acopere acest decalaj, iar decizia va fi influențată de succesul și viteza discuțiilor diplomatice pentru a pune capăt războiului. Între timp însă, războiul propriu-zis pare să continue.
„Negociatorii ruși sunt experimentați și vor încerca să obțină tot ce pot”, spune Friedrich. „Moscova a investit totul în acest război, așa că va fi nevoie de mult mai mult decât un apel telefonic prietenos și o întâlnire pentru a determina Rusia să se oprească.”
Articol publicat inițial pe rferl.org
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI