Cu greu ar fi putut merge mai rău.
Vizita președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă a avut mult potențial. Ar fi putut duce la un acord privind resursele minerale care ar fi unit Ucraina și Statele Unite, cel puțin pe hârtie, și i-ar fi dat președintelui american Donald Trump mai multe stimulente pentru a sprijini Kievul în apărarea împotriva atacului rusesc.
Ar fi putut aduce o anumită claritate cu privire la tipul de garanții de securitate, dacă există, pe care Washingtonul este pregătit să le ofere Kievului în cazul unei încetări a focului sau al unui acord de pace cu Rusia. În plus, Zelenski și Trump ar fi putut îngropa securea războiului după un schimb remarcabil de critici de săptămâna trecută.
În schimb, securea războiului a ieșit din nou la iveală, mai ascuțită ca niciodată.
Zelenski a plecat mai devreme de la Casa Albă - acordul privind mineralele a rămas nesemnat iar conferința de presă comună a fost anulată - după ce a fost certat de Trump și de vicepreședintele JD Vance în ceea ce a fost, în multe privințe, o întâlnire acerbă, fără precedent, în fața jurnaliștilor din Biroul Oval.
Schimbul de replici nu a ridicat doar îndoieli cu privire la soarta pactului privind resursele naturale. S-a adăugat incertitudinii deja uriașe cu privire la viitorul ajutorului SUA pentru Ucraina și la perspectivele oricărui tip de acord care ar opri sau ar pune capăt războiului Rusiei în Ucraina.
Iată patru concluzii ale acestei întâlniri dezastruoase.
Daunele ar putea fi grave
Acordul privind mineralele pe care Trump și Zelenski urmau să îl semneze ar fi fost doar un acord-cadru, iar analiștii au declarat că, în acest moment, valoarea sa ar fi în principal simbolică: O șansă pentru ambii președinți de a revendica victorii diplomatice și o modalitate pentru administrația Trump de a justifica ajutorul acordat Ucrainei în trecut și, eventual, în viitor, după ce a ridicat întrebări cu privire la oportunitatea continuării acestuia.
Trump a salutat proiectul de acord ca fiind un pas important pe ceea ce rămâne o cale neclară către pacea în Ucraina. Prin urmare, dacă și când va fi semnat, în cele din urmă, va spune multe despre șansele ca Kievul și Washingtonul să poată lucra împreună la o posibilă încetare a focului sau la un acord de pace cu Rusia.
Totuși, dincolo de acordul privind mineralele, întrebarea cea mai importantă este dacă Statele Unite se vor îndepărta brusc de Ucraina - tăind sau reducând ajutorul militar care este încă în curs, de exemplu, sau mergând mai departe cu eforturile de a conveni cu Rusia asupra unei încetări a focului sau a unui plan de pace pentru Ucraina, abandonând Kievul.
Despărțirea ar putea dura mult timp - sau posibil nu
Întâlnirea controversată din Biroul Oval a marcat o coborâre pe un montagnes russes al relațiilor dintre Trump și Zelenskyy, care au fost tensionate de la scurt timp după alegerea acestuia din urmă, în 2019.
Dar s-ar putea să nu fie sfârșitul. A avut loc exact când părea că a fost reparat prejudiciul cauzat de schimbul lor anterior de critici, în care Trump l-a numit pe Zelenski „dictator” iar Zelenski a sugerat că Trump a cedat propagandei președintelui rus Vladimir Putin. Întrebat în ajunul vizitei lui Zelenski despre acuzația în care l-a numit pe liderul ucrainean „dictator”, Trump a răspuns: „Am spus eu asta? Nu pot să cred că am spus asta”.
Pentru Zelenski, dorința de a obține un ajutor suplimentar din partea SUA și speranța unor acorduri de securitate susținute de puterea SUA sunt puțin probabil să dispară, indiferent de cât sânge rău a generat vizita acerbă de la Casa Albă. Prin urmare, în ciuda modului în care s-a desfășurat spectacolul uluitor, există o șansă - oricât de mică - ca rănile să poată fi oblojite.
Ruptura dintre SUA și Europa s-ar putea adânci
Legăturile dintre Statele Unite și cea mai mare parte a Uniunii Europene au fost tensionate de când Trump a revenit la putere pentru un al doilea mandat, la 20 ianuarie. Există diferențe puternice cu privire la politicile față de Ucraina și Rusia, precum și cu privire la o serie de alte chestiuni, de la comerț la valorile liberale.
Neliniștea a fost subliniată atunci când Vance a atacat Europa într-un discurs susținut la Conferința de securitate de la München, la 14 februarie, afirmând că propriile procese interne reprezintă o amenințare mai mare la adresa bunăstării sale decât Rusia, China sau orice alt actor extern.
Președintele francez Emmanuel Macron și prim-ministrul britanic Keir Starmer l-au precedat pe Zelensk la Casa Albă în această săptămână, încercând să reducă prăpastia - în special în ceea ce privește problema agresiunii ruse și a războiului din Ucraina.
Dacă întâlnirea lui Zelenski ar fi decurs bine, aceasta ar fi putut aduce și o mai mare unitate între SUA și Europa. Dar s-ar putea să se întâmple contrariul în urma disputei din Biroul Oval, care a readus cu repeziciune tensiunea transatlantică, în timp ce mulți lideri europeni și-au exprimat solidaritatea cu Ucraina.
Într-o postare pe X în ucraineană, președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, l-a îndemnat pe Zelenski: „fii puternic, fii curajos, fii neînfricat” și l-a asigurat că „nu va fi niciodată singur”, adăugând „vom continua să lucrăm cu dumneavoastră pentru o pace justă și durabilă”.
O lovitură pentru șansele unei „păci juste”
Atunci când Zelenski și liderii europeni vorbesc despre o „pace justă și durabilă”, ei se referă la o pace care nu favorizează Rusia și nu slăbește Ucraina, lăsând-o sub controlul Moscovei sau vulnerabilă la viitoarele atacuri rusești.
Când i-a telefonat lui Putin pe 12 februarie și a trimis oficiali de rang înalt să se întâlnească cu omologii lor ruși la Riad șase zile mai târziu, dând peste cap eforturile administrației Biden de a izola Moscova în legătură cu invazia sa, Trump a stârnit temeri la Kiev și Bruxelles că un acord de pace dezechilibrat ar putea fi impus Ucrainei.
Dacă ar fi mers bine, întâlnirea lui Zelenski cu Trump ar fi putut contribui la risipirea acestor îngrijorări - președintele ucrainean a declarat că era important ca Trump să se întâlnească cu el înainte de a se întâlni cu Putin. Dar nu a mers deloc bine, iar acum aceste îngrijorări sunt susceptibile de a deveni din nou mai puternice.
Analiză publicată inițial pe rferl.org