Linkuri accesibilitate

Exclusiv | Mărturia unui român extras de americani din Kabul


Multe dintre statele lumii duc o cursă contra cronometrul pentru extragerea cetățenilor lor din Afganistan
Multe dintre statele lumii duc o cursă contra cronometrul pentru extragerea cetățenilor lor din Afganistan

Peste 100 de români mai lucrau, în 2021, în Afganistan, la firmele private de securitate DynCorp,Constellis, Edinburgh sau Gardaworld. Europa Liberă a vorbit cu unul dintre cei care au ajuns în siguranță în țară după o operațiune de extragere a armatei americane în noaptea de 15 spre 16 august.

*Cristi era contractor pentru o firmă internațională de mai multă vreme. Unul dintre cei aproximativ 600 de români care, din 2005, lucrează în Afganistan pentru companiile private de securitate. În 2021, după înțelegerea de la Doha, numărul lor ajunsese la aproximativ 100.

Viața în Kabul înainte de venirea talibanilor

Cristi povestește că, după ani de atacuri permanente, acum, înaintea retragerii trupelor NATO și mai ales după acordul de la Doha al americanilor cu talibanii,de anul trecut, Afganistanul și Kabului devenise o zonă mai sigură pentru internaționali.

”Nu au mai fost atacate convoaiele internaționale sau locațiile ambasadelor, ONG-urilor sau ale altor entități internaționale. Au fost atacuri, dar îndreptate împotriva guvernului afgan. Au fost atacate punctele de control ale guvernului de pe autostrăzi, sediile poliției sau armatei afgane, clădirile guvernamentale, dar NU internaționalii!”

După începerea retragerii trupelor NATO de pe teritoriul afgan, veștile care ajungeau la ei nu erau cele mai bune. ”Au început angajații locali sa ne avertizeze ca se apropie talibanii”, povestește Cristi pentru Europa Liberă

15 august - extragerea

Din 1 august, zvonurile devin realitate. Talibanii au început să cucerească, rând pe rând, toate marile orașe. Au intrat în Kabul pe 15 august, în jurul prânzului.

Au intrat pașnic, cu dorința de a restabili ordinea, mai ales în zona aeroportului unde, datorită faptului că forțele guvernamentale de securitate(armată, poliție, NDS) au fugit, s-a instalat haosul”, povestește Cristi.

La ora 13.00, am evacuat locația noastra și ne-am îndreptat spre aeroport, când am fost prinși în acel infern. Mii de afgani și sute de mașini au blocat bulevardul către aeroport. Bulevardul are cinci benzi de mers pe un sens plus trei auxiliare, service road, cum spunem noi. La fel pe contrasens. Imaginați-vă că toate benzile erau ocupate și se mergea numai spre aeroport. Mulți localnici și-au abandonat mașinile și mergeau pe jos”, își amintește Cristi de după-amiaza zilei de 15 august.

A ajuns la aeroportul militar la 16.35 unde a stat până a doua zi.

”Am fost extrași cu un avion militar american pe data de 16 august dimineața, în maximum 10 minute. A fost o noapte aproximativ calmă, nu începuse nebunia în aeroportul civil. Pe 15 august, încă era ok. Pe data de 15 august în jurul orei 16.00 Ghani a fugit, taliban au intrat în palatul lui și acesta a fost momentul în care totul a luat-o razna”

Intrarea în aeroportul militar din Kabul în dimineața zilei de 16 august surprinsă de *Cristi, românul extras din Afganistan de armata americană
Intrarea în aeroportul militar din Kabul în dimineața zilei de 16 august surprinsă de *Cristi, românul extras din Afganistan de armata americană

Lucrurile au luat-o razna spre dimineață

Pe 16 dimineața devreme, la orele două-trei au năvălit civilii afghNi în aeroportul civil. A fost grozanic, oribil, au distrus tot, inclusiv radare civile extrem de scumpe. Nu am văzut prea bine cine erau, erau departe. Înțeleg disperarea lor de a pleca din tara,dar cu ce ii ajuta distrugerea avioanelor de pe pista și echipamentele de zbor? Posibil sa fi fost talibani infiltrați printre ei ca să distrugă aceste bunuri și astfel să împiedice reluarea zborurilor civile” povestește Cristi

Aeroportul din Kabul | Au existat relatări despre femei care își aruncau copiii peste gardul de sârmă ca să fie luați de americani
Aeroportul din Kabul | Au existat relatări despre femei care își aruncau copiii peste gardul de sârmă ca să fie luați de americani

Viitorul

Majoritatea românilor din Kabul am fost evacuati de americani cu avioanele C17. Cristi spune că zborul lui a fost unul lin și liniștitor. A ajuns în Kuweit și, de acolo, în România într-un final. Nu crede că le va fi bine afganilor rămași în urmă, unii dintre ei colaboratori ai săi.

”Mă tem pentru viața lor și a familiilor lor. Toate organizațiile internaționale au evacuat rapid, nu a mai fost timp de altceva”, spune românul

Nu vede viitorul Afganistanului prea bun, chiar dacă, spune că s-ar întoarce acolo, fără să ne poată spune de ce.

"Dacă vor fi recunoscuți și sprijiniți de China, Rusia si Oman, sub nicio forma nu are cum sa fie bine. Vom asista la răzbunări, vor fi abolite drepturile femeilor și vor exportă terorism în toata lumea din nou.”

Cristi este un nume fictiv, ales din motive de protejarea a securității cetățeanului român. Toate celelalte informații sunt reale.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG