Linkuri accesibilitate

Misiunea OMS: Focarul din Wuhan era mult mai extins în decembrie 2019


Peter Ben Embarek, investigatorul principal al misiunii OMS în China

Anchetatorii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care analizează originile coronavirusului din China, au descoperit că focarul din Wuhan era mult mai extins în decembrie 2019 decât s-a crezut până acum și caută urgent modalități prin care să obțină acces la sutele de mii de probe de sânge, la care China nu le-a permis până acum accesul.

Peter Ben Embarek, investigatorul principal al misiunii OMS, din care au făcut parte 17 experți ai OMS şi 17 cercetători chinezi, a declarat într-un amplu interviu acordat CNN că misiunea OMS a găsit mai multe semne ale unei răspândiri extinse a virusului încă din 2019, inclusiv faptul că în Wuhan existau peste o duzină de tulpini ale virusului încă din decembrie 2019.

Misiunea OMS a extins analiza tipului de material genetic din probele prelevate de la cazurile timpurii de infectare, ceea ce le-a permis să examineze și probe genetice parţiale, reușind astfel să extragă 13 secvenţe genetice diferite de SARS-CoV-2, toate din decembrie 2019. Comparând aceste rezultate cu datele despre pacienţii din China din lunile anterioare, s-ar putea obţine indicii importante despre existența și răspândirea epidemiei de dinainte de decembrie, consideră echipa OMS. Embarek a spus că nu toate aceste cazuri provin din piețe.

Echipa a avut, de asemenea, șansa de a vorbi cu primii pacienți chinezi, printre care și un funcționar de 40 de ani, fără antecedente de călătorie, infectat pe 8 decembrie.

Descoperirea echipei OMS se adaugă îngrijorării, exprimate deja, de oamenii de știință care studiază originile bolii și care cred că virusul s-a răspândit în China cu mult înainte de apariția sa oficială la mijlocul lunii decembrie.

Ben Embarek a declarat pentru CNN: „Virusul circula pe scară largă în Wuhan în decembrie, ceea ce reprezintă o nouă perspectivă”.

„Aceste date se potrivesc cu alte analize că virusul a apărut în rândul populației dinainte de decembrie 2019 și că a existat o perioadă de transmitere înainte de a fi detectat pentru prima dată în piața din Wuhan", spune și profesorul Edward Holmes, virusolog la Universitatea din Sydney, care a studiat în profunzime apariția virusului.

„Diversitatea genetică în secvențele SARS-CoV-2 eșantionate de la Wuhan în decembrie 2019 arată că este probabil ca virusul să fi circulat mai dinainte", a adăugat specialistul.

Profesorul spune că aceste 13 secvențe ar putea indica răspândirea virusului cu mult înainte de focarul descoperit în decembrie în Wuhan, pentru o perioadă care nu poate fi încă identificată.

Embarek a mai dezvăluit că oamenii de ştiinţă chinezi au prezentat analize ale 92 de cazuri suspecte de Covid-19 încă din octombrie şi noiembrie 2019, pentru care echipa OMS a cerut testarea la anticorpi, dar numai 67 de persoane au fost de acord. Testele au ieşit negative, ceea ce poate fi explicat și prin faptul că e posibil ca anticorpii să nu rămână în organism un an, motiv pentru care Embarek susține că ar fi necesare teste suplimentare.

El este intrigat, însă, de răspândirea geografică a acestor cazuri din provincia Hubei, cu două luni de raportarea oficială a primului focar. Totuşi nu este clar dacă aceste cazuri au fost cu certitudine cazuri de infecţie cu coronavirus.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG