Linkuri accesibilitate

Explainer | Ce au obținut profesorii după trei săptămâni de grevă: un debutant va avea salariul net de 3.157 lei (637 euro)


Salariile profesorilor vor crește începând cu luna iunie 2023 cu un procent de 25% pentru toate categoriile de angajați din Educație.
Salariile profesorilor vor crește începând cu luna iunie 2023 cu un procent de 25% pentru toate categoriile de angajați din Educație.

Greva din educație a fost suspendată luni. Sindicaliștii au anunțat că au acceptat ultima oferta a Guvernului - o creștere de 25% la toate categoriile. Profesorii spun că dacă actul normativ nu va fi respectat vor intra din nou în grevă, în septembrie, exact la începutul anului școlar 2023/2024.

După trei săptămâni de grevă și două mari marșuri de protest în Capitală, profesorii au obținut salarii mai mari de la 1 iunie 2023, cu aproximativ 25% pentru toate categoriile de angajați din educație.

La toate salariile brute se adaugă 10% spor de solicitare neuropsihică și sporurile pentru diverite activități precum dirigenția.

Cum vor crește salariile profesorilor - câteva exemple:

  • Un profesor debutant cu studii superioare de lungă durată, cu până într-un an experiență, va primi salariu net de 3.157 lei/637 euro (salariul brut fiind de 5.398 de lei), o creștere de 31,7% față de ce are în prezent.
  • Un profesor cu studii superioare de lungă durată, gradul didactic I și peste 25 de ani experiență, va primi un salariu net de 4.968 lei/aproximativ 1.000 de euro (salariul brut fiind de 8.492 lei).
  • Un profesor cu studii superioare, gradul didactic II și 15-20 de ani experiență va avea un salariu net de 4.063 lei/aproximativ 820 euro (salariul brut fiind de 6.947 de lei).
  • Un profesor cu studii superioare, definitivat și 10-15 ani experiență va avea un salariu net de 3.838 lei/774 euro (salariul brut fiind de 6. 562 lei).
  • Un bibliotecar cu gradul I şi peste 25 de ani vechime în învăţământ va avea un salariu net de 4.114 lei/830 euro (salariul brutfiind de 7.032 lei).

După adoptarea ordonanței de urgență, ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus că toate salariile personalului didactic și didactic auxiliar au fost mărite cu 1.300 lei pe brut, „ceea ce reprezintă, în medie, puţin peste 25%.”

Pe de altă parte, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, susține că în cazul debutanților creșterile salariale sunt de 31,7%.

„Asta înseamnă că cei cu veniturile cele mai mici primesc un pic mai mult şi este normal să fie aşa şi este un principiu discutat şi agreat cu toţi cei aflaţi la masa negocierilor. Efortul bugetar este la nivelul creşterii de 25% şi cred că este un prim pas şi pentru ceea ce va însemna reaşezarea grilei în noua lege a salarizării”, a spus Ligia Deca.

Ordonanța de urgență a fost publicată luni în Monitorul Oficial și detaliază pe fiecare categorie de angajați salaraiile:

Salariile profesorilor așa cum apar în Monitorul Oficial.
Salariile profesorilor așa cum apar în Monitorul Oficial.
Salariile profesorilor așa cum apar în Monitorul Oficial.
Salariile profesorilor așa cum apar în Monitorul Oficial.

După apariția actului normativ, sindicaliștii au spus că actul normativ respectă ceea ce au cerut, dar că „în situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată”.

Consultă aici Ordonanța de urgență așa cum a apărut în Monitorul Oficial.

Sindicatele au precizat că, deocamdată, greva este numai suspendată.

„Acțiunea de protest se poate redeclanșa dacă ceea ce apare în aceste ordonanțe nu se va respecta”, a spus Marius Nistor, președintele Federației „Spiru Haret”.

„Dacă constatăm că în viitoarea lege a salarizării nu se va regăsi ce s-a stabilit acum, greva se va relua.Politicienii care îndrăznesc să încalce ce și-au asumat acum se sinucid politic și vom fi cu ochii pe ei”, a completat Nistor.

Ofertele respinse

Profesorii au agreat ordonanța și încetarea grevei după ce au respins mai multe oferte venite de la guvern. Prima a fost în 25 mai, prin care Guvernul le dădea profesorilor vouchere lunare de 2.500 lei.

Nici măcar o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis nu i-a convins să accepte.

Pe 1 iunie 2023, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care creștea salariile în educație cu 1.000 de lei brut lunar de la 1 iunie, bani în avans din creșterea în viitoarea grilă ce va fi cuprinsă în noua lege a salarizării promisă să fie gata în septembrie. Sindicaliștii au respins și această ofertă și au continuat greva.

În a 11-a zi de grevă, pe 8 iunie, Guvernul a adoptat Memorandumul privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării, fără să aibă vreun acord cu profesorii. Ulterior, acesta nu a mai fost publicat în Monitorul Oficial.

Noua ordonanță prin care se măresc toate salariile cu 25% a venit după ce, timp de o săptămână, profesorii, Ministerul Educației și Guvernul nu au ajuns la vreo înțelegere.

Mii de profesori au protestat în fața Guvernului: „Eu nu vreau 100 de lei pomană ca în comunism”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00

Ce s-a schimbat la examenele naționale

După ce a amânat de două ori Evaluarea Națională la clasa a VI-a, Ministerul Educației a decis să o anuleze și elevii să nu mai dea acest examen.

Greva profesorilor a schimbat și calendarul Bacalaureatului Evaluării Naționale în sensul că înscrierea la examen se poate face până pe 13 iunie.

În plus, probele orale de competențe la limba română, limbă străină și maternă și informatică se echivalează cu mediile obținute la disciplinele alese de elevi în timpul anilor de liceu.

Cum se echivalează competențele:

  • Pentru comunicarea în limba română / limba maternă, elevii cu medii cuprinse între 5 şi 6.99 vor primi calificativul „nivel mediu”, cei cu medii cuprinse între 7 şi 8.49 vor fi de „utilizator avansat”, iar cei cu medii peste 8.50 vor primi calificatiovul „nivel experimentat”.
  • Pentru echivalarea competenţelor într-o limbă străină, elevii cu mediile cuprinse între 5 şi 5.99 vor primi nivelul A 1, iar cei cu mediile cuprinse între 8.50 şi 10 vor avea nivelul B2.
  • Pentru echivalarea competenţelor digitale, un elev cu media cuprinsă între 5 şi 5.99 va fi desemnat ca utilizator începător , ajungându-se ca cei cu meii cuprinse între 8.50 şi 10 să fie desemnaţi utilizatori experimentaţi.

În rest, calendarele pentru probele scrise atât de la Evaluarea Națională, cât și de la Bacalaureat rămân la fel.

Calendarul examenelor de Evaluare Națională

  • 19 iunie – Limba și literatura română – probă scrisă
  • 21 iunie – Matematica – probă scrisă
  • 22 iunie – Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 28 iunie (până la 14.00) – Se vor afișa rezultatele înaintea contestațiilor
  • 28 iunie (între orele 16.00 și 19.00)
  • 29 iunie 2023 (între orele 8.00 și 12.00) – Depunerea contestațiilor
  • 29 iunie – 4 iulie – Soluționarea contestațiilor
  • 4 iulie – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.

Calendarul examenelor de Bacalaureat 2023

  • 26 iunie 2023 - proba scrisă la Limba şi literatura română
  • 27 iunie 2023 - proba scrisă obligatorie a profilului la Matematică sau Istorie.
  • 28 iunie 2023 - Proba scrisă la alegere a profilului şi specializării.
  • 29 iunie 2023 - proba scrisă la Limba şi literatura maternă.

Două note sunt suficiente pentru încheierea mediilor

În urma terminării grevei profesorilor, urmează ca până la sfârșitul acestei săptămâni vor fi încheiate mediile elevilor.

Săptămâna trecută, Ministerul Educației a decis printr-un ordin modificarea regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP) astfel încât mediile elevilor pot fi încheiate cu minim două note la o disciplină, dar de către profesorul ce predă materia respectivă.

Ultima zi de cursuri pentru elevii care nu dau examene naționale este vineri, 16 iunie 2023.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG