Victor Ponta, criticat de Dacian Cioloș pentru declarația despre răniții de la Crevedia
Europarlamentarul Dacian Cioloș l-a criticat pe Victor Ponta, consilierul prim-ministrului Marcel Ciolacu, care a spus că „pacienții arși în stare rea sunt lăsați în România, să moară aici”, în timp ce „spitalele din străinătate se ocupă doar de pacienții care sunt în stare bună. Vor doar să trimită facturi uriașe către statul român”.
„Aștept de la premierul Ciolacu să explice sau să își asume declarațiile consilierului său Victor Ponta. (...) Domnule Ciolacu, este aceasta poziția Guvernului României?”, a scris Dacian Cioloș, luni, pe pagina sa de Facebook.
„Oamenii mor în tentaculele caracatiței PSD, dar pentru Ponta important e să mai găsească un motiv să spună de străinii care ne vor răul și banii pentru că nu îi tratează și pe arșii netransportabili. Ei, străinii, sunt de vină, nu cei care au asfixiat și căpușat sistemul de sănătate decenii la rând. Cinism fără margini”, a completat el.
Ministerul Sănătății a transmis luni că 12 pacienți au fost transferați la spitale din Belgia, Italia, Austria, Germania şi Norvegia.
Comisia Europeană a precizat că, în total, nouă ţări s-au oferit să primească pacienţi din România prin mecanismul de protecţie civilă al UE. Celelalte patru țări disponibile să ajute sunt Bulgaria, Danemarca, Franţa şi Suedia.
„Obiectivul nostru acum este de a salva vieți”, a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.
DNA are în lucru două dosare penale
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au precizat luni după-amiază că au deschis două dosare „în urma sesizărilor din oficiu” cu privire la stația GPL de la Crevedia, unde au avut loc exploziile de sâmbătă.
În ambele dosare sunt anchetate posibile fapte de abuz în serviciu ale funcționarilor care ar fi ignorat neregulile de la stația GPL.
„Pe rolul Direcției Naționale Anticorupție au fost înregistrate două dosare penale, formate în urma sesizărilor din oficiu, având ca obiect săvârșirea de către funcționari publici a unor presupuse infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în legătură cu autorizarea stației GPL”, transmite DNA într-un comunicat.
Procurorii menționează că, în acest moment, urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă („in rem”) și că, prin urmare, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat.
Informațiile anterioare făceau referire la un singur dosar instrumentat de DNA.
Patronii stației GPL din Crevedia au reacționat public la două zile după explozii
Ionuț Doldurea și Cosmin Stîngă, proprietarii stației GPL din Crevedia, au emis luni după-amiază un comunicat prin intermediul companiei Flagas SRL pe care o dețin, conform Digi24.
„Ne găsim cu prioritate preocupați în aceste zile de situația victimelor și a tuturor persoanelor care au avut și au de suferit în orice mod din pricina acestui accident”, spun cei doi coproprietari.
„La nivelul companiei și la nivel personal, ca administratori ai acesteia, căutăm să identificăm cu rapiditate și eficiență soluții concrete care să sprijine persoanele în suferintă și efortul autoritătilor, și care să completeze mobilizarea impresionantă și angajamentul pe care deja mulți oameni de bună credință le-au dovedit fără ezitare”, mai spun Doldurea și Stîngă, fără să dea vreun exemplu în acest sens.
Cei doi coproprietari completează că sunt „încercați de nespusă mâhnire” și că „înțelegem devastați încercarea extremă prin care trec atât de multe familii” și „sperăm să nu fim descalificați în străduința asumată de a o alina”.
„În contextul dat și din respectul datorat îndeosebi celor direct afectați de această nenorocire, comunicările noastre vor fi rare și reținute, inclusiv procedurile penale deja inițiate impunându-ne, chiar dacă astăzi nu la nivel formal, o astfel de conduită”, se precizează în comunicatul transmis presei.
12 oameni au fost externați. 32 rămân în spitalele Capitalei
Ministerul Sănătății a transmis luni după-amiază noi informații despre starea persoanelor rănite. 32 de răniți se află în spitalele din București, 29 dintre ei în stare medie sau ușoară.
Alți trei sunt în stare foarte gravă, fiind intubați și ventilați mecanic: doi sunt tratați la Spitalul Clinic de Urgență, iar unul la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar Arseni”.
Până acum, 12 pacienți au fost transferați în străinătate, deși România a solicitat asistență prin Mecanismul european de protecție civilă pentru tratarea a 18 pacienți cu arsuri grave.
Printre aceștia se numără persoane care au suferit arsuri pe suprafața corpului între 10 și 80%. În cazul acestuia din urmă, transferat la Milano/Italia, medicii au transmis că este în continuare intubat și ventilat mecanic, fiind instabil hemodinamic și necesită suport vasopresor intensiv.
Alți 12 oameni răniți ușor în explozii au fost deja externați.