Linkuri accesibilitate

Imagini aeriene cu urmările incendiului și exploziilor din Crevedia.

Explozii la Crevedia | Patru dosare penale deschise, trei decese și 58 de răniți. Doi, în stare gravă, intubați și ventilați mecanic

Trei persoane au murit, iar alte 58 sunt rănite, din care 39 sunt pompieri aflați la locul intervenției în timpul celei de a doua explozii care a avut loc pe 26 august la o stație GPL din Crevedia/județul Dâmbovița, aflată la 27 de kilometri de București.

13:55 29.8.2023

Primarul din Crevedia spune că nu știa de stația GPL și nici nu a primit vreo sesizare

Primarul PSD din Crevedia, Florin Petre, a declarat vineri în fața ziariștilor aflați la fața locului că el nu a știut că stația GPL continua să funcționeze și că nimeni nu l-a sesizat în acest caz.

Florin Petre a spus că ar fi trecut prin fața depozitului de două ori pe săptămână și că a văzut „poarta închisă şi atât”. Întrebat cine este vinovat pentru tragedie, el a răspuns scurt: „Patronul firmei”. El susține că nu a primit nicio sesizare din partea localnicilor cu privire la situația stației GPL.

„Nu e în competența primăriei să facă acest lucru și din moment ce n-am primit nicio sesizare, că s-a vehiculat la presă că a venit, a zis… Nu a venit nimic scris la primărie”, a spus primarul.

Marți primarul din Crevedia, prefectul județului Dâmbovița și președintele Consiliului Județean au mers la casa de cultură din Crevedia Crevedia să vorbească cu oamenii afectați.

Prefectul a declarat că, în total, în urma exploziilor de sâmbătă, au fost afectate în jur de 100 de persoane, dintre care 21 sunt copii.

07:16 29.8.2023

România a închis solicitarea de urgență de Protecţie Civilă prin care trimitea răniții de la Crevedia în străinătate

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunţat că a fost închisă solicitarea de urgenţă de Protecţie Civilă şi că nu se vor mai face transferuri externe de pacienţi afectaţi de exploziile de la Crevedia.

Arafat a precizat că pacienţii transferaţi în străinătate erau în stare gravă, unii dintre ei chiar intubaţi.

„S-au dus afară pacienţii care erau grav, unii dintre ei intubaţi. Am decongestionat din spitalele noastre, dar am dus pacienţi în mare parte grav”, a afirmat Arafat, luni seară, la Digi24.

Șeful DSU a mai spus că, împreună cu reprezentanții Ministerului Sănătății, a decis închiderea solicitării de urgenţă la Protecţia Civilă Europeană, prin care România a trimis pacienții la spitale din alte țări.

„Astăzi am avut o discuție cu secretarul de stat de la Sănătate, să vedem dacă mai avem pe cineva de transportat şi mi s-a zis foarte clar că, prin discuţia lor cu spitalele, nu mai sunt solicitări. Noi astăzi am închis solicitarea de urgenţă la Protecţia Civilă Europeană, deci solicitarea noastră este finalizată. Acest lucru înseamnă că în 24 de ore de la explozie, noi am reuşit să ducem ce ni s-a solicitat să ducem în 4 ţări, în Germania, Italia, Belgia şi Norvegia şi din momentul în care toate aceste lucruri erau discutate permanent cu premierul, cu domnul ministru, toate aceste lucruri s-au făcut monitorizate, cu informarea preşedintelui”, a declarat Raed Arafat.

Secretarul de stat Raed Arafat, ministrul Cătălin Predoiu și premierul Marcel Ciolacu au fost, duminică, la locul exploziei de la Crevedia.
Secretarul de stat Raed Arafat, ministrul Cătălin Predoiu și premierul Marcel Ciolacu au fost, duminică, la locul exploziei de la Crevedia.

22:15 28.8.2023

Raed Arafat: Din trei cisterne se scurge gaz, dar nu mai există risc major la Crevedia

Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat luni seară că nu mai există un risc major la Crevedia, însă pompierii sunt în continuare la locul exploziilor și monitorizează alte trei cisterne cu GPL, care au mici scurgeri şi pe care le răcesc.

„Este foarte dificil să intervină asupra lor, este riscant să intervii asupra lor şi atunci trebui să se scurgă şi să se finalizeze situaţia. Eu ieri când am fost acolo am înţeles că în principal este una care avea scurgerea mai importantă, dar sunt şi altele acolo. Asta explică şi de ce au fost pompierii foarte, să zicem, porniţi ca să controleze situaţia, pentru că explozia care a fost putea să fie o explozie mult mai mare, dacă mai explodau şi alte cisterne acolo. (...) Deci faptul că au lăsat să ardă focul, dar au răcit cisternele din jur era abordarea care este abordarea normală”, a declarat Raed Arafat, la Digi24.

„La acest moment nu există risc major. Dacă pompierii simt orice, vor duce la aplicarea unor măsuri de evacuare şi limitate la o distanţă. Din ce ştiu acum nu e necesar astfel de măsuri”, a adăugat șeful DSU.

În ceea ce privește cauza primei explozii de sâmbătă, el a afirmat că probabil o ţigară a pornit totul, însă procurorii vor stabili cu exactitate.

O vedere aeriană arată locul exploziei și incendiului de la o stație de gaz GPL din comuna Crevedia, 27 august 2023.
O vedere aeriană arată locul exploziei și incendiului de la o stație de gaz GPL din comuna Crevedia, 27 august 2023.

20:47 28.8.2023

Primarul din Caracal, tatăl patronului de la firma din Crevedia, printre cei mai mari donatori din PSD

Ion Doldurea, primarul din Caracal.
Ion Doldurea, primarul din Caracal.

Ion Doldurea, tatăl patronului de la firma implicată în explozia de sâmbătă de la Crevedia, a fost unul dintre cei șapte membri PSD la nivel național care la alegerile din 2020 „au sărit din rând” și au cotizat la partid mai mulți bani decât erau obligați prin statut, potrivit unui document obținut de G4Media.

Numele său apare la categoria „Lista membrilor de partid care au plătit în anul 2020 cotizații a căror valoare însumată depășește baremul de 10 salarii de bază minime brute pe țară”.

Documentul care prezintă suma totală de aproape 29.000 de lei este semnat de președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Viramentele au avut loc la puțin timp după ce Ion Doldurea a fost numit președinte al Organizației Municipale PSD Caracal și desemnat candidat la primăria din localitate cu sprijinul lui Paul Stănescu, unul dintre liderii formațiunii social-democrate.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG