Linkuri accesibilitate

Imagini aeriene cu urmările incendiului și exploziilor din Crevedia.

Explozii la Crevedia | Patru dosare penale deschise, trei decese și 58 de răniți. Doi, în stare gravă, intubați și ventilați mecanic

Trei persoane au murit, iar alte 58 sunt rănite, din care 39 sunt pompieri aflați la locul intervenției în timpul celei de a doua explozii care a avut loc pe 26 august la o stație GPL din Crevedia/județul Dâmbovița, aflată la 27 de kilometri de București.

19:05 28.8.2023

IPJ Dâmbovița spune că nu cunoştea situaţia de la Crevedia

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Dâmboviţa a respins potrivit cărora ar fi avut cunoştinţă despre activităţile economice desfăşurate de administratorul staţiei GPL din Crevedia. IPJ Dâmbovița mai spune că nu a fost sesizat despre operaţiunile comerciale desfăşurate de către firma Flagas SRL.

„Începând din anul 2020 și până în prezent, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, nu au fost înregistrate sesizări, petiții, informări sau audiențe de la cetățeni sau alte instituții, referitoare la activitatea desfășurată la imobilul unde s-a produs tragicul eveniment din localitatea Crevedia.

De asemenea, încă din anul 2022, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița a dispus ca aparatele folosite pentru măsurarea vitezei de deplasare și supraveghere a traficului rutier să fie utilizate doar din autospecialele de poliție inscripționate, astfel că nu se confirmă afirmațiile referitoare la faptul că o autospecială neinscripționată ar fi acționat în proximitatea imobilului, din localitatea Crevedia”, a transmis instituția într-un comunicat.

Acest comunicat a fost emis după ce câțiva localnici din Crevedia au spus că mașina radar a Poliției obișnuia să stea chiar în poarta depozitului ilegal de GPL, care apaține fiului primarului din Crevedia.

„Stătea radarul acolo. Chiar și pe mine m-au luat, aveau mașină neinscripționată. Era locul lor preferat. Cu un Logan alb, geamuri fumurii, nici nu-ți dădeai seama, la câte mașini erau acolo, la poartă”, a declarat un localnic pentru PressOne.

18:31 28.8.2023

Căștile unor pompieri ar fi fost topite de căldură. IGSU va verifica echipamentul

Șeful Departamentului Pentru situații de Urgență, Read Arafat, a declarat că experții IGSU vor analiza echipamentele pompierilor care au intervenit la Crevedia, după ce în spațiul public au apărut imagini ale unor căști topite.

Mai mult, șeful DSU a afirmat că acele căști nu ar face parte din echipamentul de protecție al pompierilor și că „eu nu am niciun pompier care are leziuni la nivelul capului, cel puţin din ce ştiu, şi care a purtat cască.”

„Aceasta este o cască pe care eu nu am văzut-o folosită de pompierii noştri în ultima perioadă. Îmi arătaţi o cască argintie. Pompierii noştri au căşti roşii în mare parte. Dacă cineva a avut cască personală, înseamnă că avem o problemă. Această cască nu ştiu să facă parte din dotare”, a spus Arafat, potrivit Agerpres.

Însă, unul dintre pompierii care a participat la intervenția de sâmbătă a declarat pentru Libertatea, sub protecția anonimatului, că a recunoscut una dintre căștile topite: „A fost a colegului de lângă mine, am văzut fix când și-a dat-o jos din cap”.

Iar un pompier a declarat că acea cască arsă, care pare gri metalizat în fotografie, ar fi în realitate modelul alb pe care IGSU îl are în dotare.

17:20 28.8.2023

Încep controalele în stațiile de carburanți, inclusiv de GPL

Guvernul a anunțat, printr-un comunicat, că că premierul Marcel Ciolacu „a dispus astăzi începerea unui control la nivel național cu privire la îndeplinirea condițiilor de autorizare, funcționare și exploatare a tuturor instalațiilor de depozitare și comercializare a carburanților, inclusiv GPL”.

Este o măsură care vine după exploziile de sâmbătă din Crevedia, județul Dâmbovița, pentru „identificarea urgentă a potențialelor situații care ar putea fi produse și implică riscuri legate de siguranța publică”.

Conform anunțului, la acțiune vor participa reprezentanți ai tuturor instituțiilor publice care au atribuții legale în această privință:

  • ISCIR și CNCIR pentru autorizarea și controlul instalațiilor sub presiune;
  • ISU pentru siguranța în exploatare a punctelor de lucru în care se efectuează operațiuni cu carburanți;
  • ITM pentru respectarea obligațiilor privind contractele de muncă;
  • Agenția Națională de Mediu pentru respectarea obligațiilor de mediu;
  • Poliția pentru respectarea legislației privind ordinea și siguranța publică;
  • ARR și ISCTR pentru autorizarea și controlul cisternelor de transport;
  • ANAF și Vamă pentru respectarea obligațiilor de natură fiscală.

Pentru ca toate aceste instituții să meargă împreună în control, vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, va semna un ordin prin care autorizează prefecții din fiecare județ să constituie și să coordoneze echipe mixte de control.

„Ministerul Afacerilor Interne va comunica periodic rezultatele acestui control și va pune la dispoziția organelor de cercetare penală orice dovezi legate de posibile ilegalități”, se mai arată în comunicat.

16:59 28.8.2023

Guvernul reacționează la declaraţiile lui Ponta: Este consilier onorific, nu are putere de decizie

Victor Ponta (dreapta) a fost numit consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu, în domeniul relațiilor economice internaționale, pe 18 august.
Victor Ponta (dreapta) a fost numit consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu, în domeniul relațiilor economice internaționale, pe 18 august.

„Declaraţia domnului Victor Ponta reprezintă opinie personală, care nu are legătură cu activitatea guvernului”, a reacționat Guvernul, la solicitarea News.ro.

„Dumnealui are calitatea de consilier onorific al prim-ministrului în domeniul relaţiilor economice internaţionale şi nu are nicio putere de decizie la nivelul guvernului”, a precizat Executivul condus de Marcel Ciolacu.

Duminică, Victor Ponta a susținut că spitalele din străinătate se ocupă doar de pacienţii în stare bună, iar pacienţii în stare rea sunt lăsaţi să moară în România.

În plus, Guvernul aminteşte că România a activat sâmbătă noaptea Mecanismul european de protecţie civilă pentru transferul persoanelor rănite şi că „decizia a fost luată în baza evaluării medicilor specialişti pentru asigurarea celor mai bune îngrijiri pacienţilor răniţi”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG