Linkuri accesibilitate

Imagini aeriene cu urmările incendiului și exploziilor din Crevedia.

Explozii la Crevedia | Patru dosare penale deschise, trei decese și 58 de răniți. Doi, în stare gravă, intubați și ventilați mecanic

Trei persoane au murit, iar alte 58 sunt rănite, din care 39 sunt pompieri aflați la locul intervenției în timpul celei de a doua explozii care a avut loc pe 26 august la o stație GPL din Crevedia/județul Dâmbovița, aflată la 27 de kilometri de București.

09:21 30.8.2023

DNA face percheziții de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dâmbovița

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție fac percheziții, miercuri dimineață, la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dâmbovița în cazul exploziei de sâmbătă seara de la Crevedia/ jud. Dâmbovița, transmite Digi24.

Reprezentanţi ai DNA au precizat pentru News.ro că nu este vorba despre descinderi, ci că sunt ridicate documente.

DNA a deschis două dosare în acest caz, sunt dosare „in rem”, care vizează faptele, nu anumite persoane. Ancheta DNA ar urma să stabilească dacă funcționari publici ar putea fi acuzați de „abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în legătură cu autorizarea stației GPL din localitatea Crevedia, județul Dâmbovița, unde în cursul zilei de 26 august 2023 au avut loc două explozii”, explică DNA.

07:23 30.8.2023

Liderul PSD Marcel Ciolacu va propune excluderea din partid a primarului din Crevedia, Petre florin

Marcel Ciolacu, premierul țării și lider al PSD, a anunțat că dorește să-l excludă din partid pe primarul din Crevedia.

„Un primar care «n-a ştiut» şi căruia nu-i pasă de tragedia prin care trece comunitatea care l-a ales nu are ce căuta în PSD”, a declarat Marcel Ciolacu.

Petre Florin se autosuspendase din PSD, dar nu din funcția de primar, în urma exploziilor stației GPL din Crevedia.

16:32 29.8.2023

Klaus Iohannis: Nu pot să accept explicații de genul «pe noi nu ne-a sesizat nimeni»

Preşedintele Klaus Iohannis a fost la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, unde a vizitat persoanele rănite în exploziile de sâmbătă de la Crevedia.
Preşedintele Klaus Iohannis a fost la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, unde a vizitat persoanele rănite în exploziile de sâmbătă de la Crevedia.

„Am întâlnit două categorii de persoane, pe care le admir și le stimez: pompierii care au fost la intervenție și care, din păcate, au fost răniți, pe de altă parte medicii, întregul corp medical s-a mobilizat incredibil. Aceste intervenții foarte rapide au salvat vieți și destine. Și unii și alții au toată aprecierea și admirația mea”, a spus Klaus Iohannis, după vizita la Spitalul Floreasca din București, unde sunt tratați 13 pacienți răniți în exploziile de la Crevedia.

„Acum este foarte important ca persoanele care au suferit să primească tot ce se poate face. Este momentul să ne gândim și la familiile victimelor, să le înțelegem suferința și că fiecare în zona lui vine cu un ajutor pentru ei. Aceste lucru sunt urgențe care trebuie să se întâmple acum”, a mai spus el.

„Am avut în ultimele săptămâni tragedie după tragedie: 2 Mai, Botoșani, Crevedia, Alba-Iulia - toate pot fi clasificate ca accidente, dar cred că autoritățile trebuie să meargă mult mai mult în profunzime. Întrebarea pe care ne-o punem toți este: de ce s-a ajuns până aici? De ce nu s-a prevenit ce putea fi prevenit? Instituțiile competente trebuie să caute explicații și soluții pentru a preveni cât de mult se poate preveni în viitor”, a afirmat președintele, făcând referire la o serie de evenimente din ultimele două săptămâni.

„A fost neglijență? A fost conivență? Ignoranță? Procedurile? Cineva a încălcat legea! A încălcat legea penală? Toate lucrurile trebuie clarificate, explicate și sistemele îmbunătățite. Nu pot să accept explicații de genul «pe noi nu ne-a sesizat nimeni»”, a declarat Iohannis, făcând referire la o declarație a primarului din Crevedia.

„Nu vreau să acuz pe nimeni, dar aștept că instituțiile abilitate să-și facă datoria, cei vinovați să primească pedepse exemplare și acolo unde procedurile nu sunt suficient de bune, unde autoritățile se calcă în picioare și nu merg să rezolve lucrurile, acolo lucrurile trebuie clarificate pentru a preveni în viitor. Este inacceptabil să dăm din umeri și să mergem mai departe. O astfel de serie de tragedii nu trebuie să rămână fără urmări clare”, a mai spus Iohannis.

La sesiunea de întrebări, președintele Klaus Iohannis a răspuns că „nu vreau să dau răspunsuri în locul autorităților competente”. Nu accept să se spună la sfârșit că asta e, au fost accidente. Trebuie îmbunătățite sistemele. Nicio analiză politică nu trebuie evitată”, a mai spus el.

Întrebat ce le-ar spune celor care își sfătuiesc copiii să plece în străinătate, fiind amintită o declarație a sa din 2021, Iohannis a răspuns: „Sintagma cu statul eșuat o mai folosesc politicienii în vâltoarea abordărilor electorale”.

Este o declarație făcută chiar de președinte după incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, în care și-au pierdut viața șapte persoane internate în secția de Terapie Intensivă.

„Dar nu trebuie să ne facem ca și cum nimic în România n-ar funcționa. În spatele meu este un spital exemplar. Dar sunt lucrururi, instituții care nu funcționează. Mai este mult de lucru. Trebuie să facem lucrurile să funcționeze, trebuie să avem curajul să spunem lucrurilor pe nume: aici nu a funcționat și lucrurile o să se îmbunătățească”, a mai spus Iohannis.

Întrebat despre spitalele pentru marii arși rămase doar pe hârtie după incendiul din 2015 de la Colectiv, in timp ce România își duce în continuare răniții în străinătate, Klaus Iohannis a spus: „Lucruri s-au făcut, progrese există, însă suntem departe față de ce s-a promis la vremea respectivă, poate promisiunile au fost prea mari sau angajamentul unor persoane care trebuiau să miște lucrurile a fost prea mic. Progrese se fac, mai este mult de lucru.”

Despre cum mai pot românii să aibă încredere în autorități, când ele spun că #nuștiau, președintele a spus că „sunt întotdeauna oameni care știu sau nu știu, competenți sau incompetenți, potriviți sau neptroviți la locul respectiv. M-am luptat pentru România Educată, să selectăm oameni cu care să scăpăm din acest narativ”.

Președintele a refuzat să răspundă la întrebarea despre unitatea pentru mari arși de la Floreasca

Președintele Iohannis a evitat să spună dacă unitatea pentru mari arși a Spitalului Floreasca este funcțională în prezent. „O să vă spună cu mare precizie conducerea spitalului”, a răspuns el.

Întrebat dacă este mulțumit de cazul intervenției polițiștilor de la 2 Mai, Iohannis a răspuns: „Să puneți această întrebare la MAI, care sper să aibă în scurt timp toate răspunsurile. Unii s-au străduit și unii nu, iar cei care nu s-au străduit vor trebuie să suporte consecințele.”

În cazul intervenției pompierilor de la Crevedia și a lui Raed Arafat la fața locului, el a răspuns că „pompierii au acționat corect și curajos” și că „toate relatările m-au dus la concluzia că s-a acționat corect”. În plus, Iohannis a făcut trimitere la ISU în cazul fotografiilor care arată căștile de pompieri topite: „Las la latitudinea specialiștilor, adică ISU”.

„De data această, autoritățile și guvernul au intervenit cu rapiditate și cred că au fost luate măsurile care au putut fi luate. Mai departe, să vedem ce aduce o analiză politică”, a răspuns Iohannis, întrebat dacă așteaptă o demisie, la fel ca după incendiul de la Colectiv.

De asemenea, președintele a spus că ar fi o variantă de lucru cea a testelor antidrog în școli: „Ceva trebuie găsit, educație pentru prevenire și detectare pentru cei care nu înțeleg cu binețe”.

Întrebat dacă el, ca președinte, ar fi putut să facă mai mult, Klaus Iohannis a spus: „Ca președinte nu se putea face mai mult, președintele este doar formal executiv, lucrurile se fac practic de către guvern. Eu m-am luptat la Bruxelles pentru bani, am obținut 80 de miliarde pentru România.”

Președintele Klaus Iohannis și-a încheiat conferința de presă atunci când din depărtare vocea unei femei a început să repete cuvântul „Rușine!”

14:15 29.8.2023

Ministerul Sănătății: 29 de pacienți răniți la Crevedia sunt internați în spitalele din București

Ministerul Sănătății a dat un nou bilanț al stării pacienților răniți în exploziile de sâmbătă de la Crevedia. Dintre cei 56 de pacienți internați inițial, mai sunt 29 internați în spitalele din București. 17 pacienți au fost externați, iar 12 au fost trimiși la spitale din Austria, Belgia, Germania și Norvegia.

Trei pacienți sunt în stare critică, intubați și ventilați mecanic:

  • 2 pacienți - Spitalul Clinic de Urgență București;
  • 1 pacient - Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar Arseni” București;

24 de pacienți internați aflați în stare medie sau ușoară:

  • 11 pacienți - Spitalul Clinic de Urgență București;
  • 8 pacienți - Spitalul Clinic de Urgență “Bagdasar Arseni” București;
  • 3 pacienți – Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri București;
  • 1 pacient – Spitalul Universitar de Urgență București;
  • 1 pacient – Spitalul Universitar de Urgență Elias București.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG