Linkuri accesibilitate

O fabrică de armament din Iran a fost atacată cu drone. Regimul de la Teheran afirmă că pagubele sunt limitate


Captură video a unei înregistrări făcute de un martor la explozia din Isfahan.
Captură video a unei înregistrări făcute de un martor la explozia din Isfahan.

O unitate de producție a industriei iraniene de apărare din Isfahan, oraș situat în centrul țării, a fost atacată cu drone în timpul nopții de 28 spre 29 ianuarie, provocând unele pagube la instalație, a anunțat duminică Ministerul iranian al Apărării.

Atacul de la Isfahan a avut loc în timp ce în nord-vestul țării a fost raportat un incendiu la o rafinărie, iar în apropiere s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,9, care a provocat moartea a trei persoane.

Ministerul iranian al Apărării nu a dat prea multe detalii despre atac, fără să indice responsabilul.

Iranul a fost vizat în trecut de presupuse atacuri israeliene cu drone. Oficialii israelieni au refuzat să comenteze atacul din Isfahan.

Ulterior, Wall Street Journal a citat oficiali americani, sub protecția anonimatului, care au declarat că Israelul ar fi efectuat atacul.

„Acest act laș comis astăzi este o parte a eforturilor depuse de inamicii națiunii iraniene în ultimele luni pentru a face nesigură republica islamică”, a afirmat ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian.

Într-o declarație, Ministerul iranian al Apărării a precizat că trei drone ar fi vizat instalația, două dintre ele fiind doborâte.

O a treia se pare că a reușit să lovească clădirea, provocând „daune minore” la acoperișul acesteia fără a răni pe nimeni, a susținut ministerul.

Imagini video de pe rețelele de socializare arată ceea ce pare a fi momentul în care o dronă a lovit o clădire, pe autostrada Imam Khomeini, care se îndreaptă spre nord-vest, la ieșirea din Isfahan.


Ministerul iranian al Apărării a descris locul exploziei drept un „atelier de lucru”, dar nu a precizat ce se producea aici.

Isfahan este situat la aproximativ 350 de kilometri sud de Teheran. Aici se află atât o mare bază aeriană construită pentru flota sa de avioane de luptă F-14 de fabricație americană, cât și Centrul de cercetare și producție de combustibil nuclear.

Separat, televiziunea de stat iraniană a declarat că la o rafinărie de petrol dintr-o zonă industrială din apropierea orașului Tabriz, situat în nord-vestul țării, a izbucnit un incendiu. Televiziunea susține că încă nu sunt cunoscute cauzele, dar a prezentat imagini cu pompierii care încearcă să stingă incendiul.

Televiziunea de stat a mai spus că seismul cu magnitudinea de 5,9 grade a ucis trei persoane și a rănit alte aproximativ 580 în zonele rurale din provincia Azerbaidjanul de Vest, avariind clădirile din multe sate.

Complot dejucat cu câteva luni în urmă

Atacul are loc după ce, în iulie, Ministerul iranian al Informațiilor a afirmat că a dejucat un complot care, potrivit acestuia, viza obiective sensibile din jurul orașului Isfahan.

În octombrie, televiziunea de stat iraniană a difuzat ceea ce a pretins a fi mărturisiri ale unor presupuși membri ai Komala - un partid de opoziție kurd care este exilat din Iran și care operează în prezent din Irak - potrivit cărora aceștia plănuiau să atace o instalație aerospațială militară din Isfahan după ce au fost instruiți de serviciul de informații Mossad din Israel.

Incidentul de la Isfahan este cel mai recent atac asupra unor instalații militare sau nucleare iraniene.

Anul trecut, Iranul a declarat că un inginer a fost ucis și un alt angajat a fost rănit într-un incident inexplicabil la baza militară și de dezvoltare a armamentului Parchin, la est de capitala Teheran.

Ministerul a spus că a fost vorba de un accident, fără a oferi mai multe detalii. Parchin găzduiește o bază militară suspectată de Agenția Internațională pentru Energie Atomică că s-ar efectua teste de declanșare a unor explozibili care ar putea fi folosiți pentru armele nucleare.

Atacul are loc în contextul în care Teheranul se confruntă cu provocări atât pe plan intern, cât și extern.

Țara trece prin proteste la nivel național de la moartea, în septembrie, a Mahsei Amini, o femeie kurdo-iraniană reținută de poliția moralității din Iran. Criza socială s-a răsfrânt și asupra monedei naționale, rialul, care s-a prăbușit la noi minime față de dolarul american.

Negocierile internaționale privind reluarea unui acord cu puterile mondiale au eșuat, iar acum se pare că Teheranul a îmbogățit uraniul mai aproape ca niciodată de nivelul la care poate fi folosit pentru armele nucleare.

Între timp, Iranul continuă să înarmeze Rusia cu drone purtătoare de bombe pe care Moscova le folosește în atacurile din Ucraina asupra unor centrale electrice și ținte civile.

XS
SM
MD
LG