Linkuri accesibilitate

Forțele israeliene avansează în sudul Fâșiei Gaza, tancurile acționează în Rafah


Fotografie realizată în Khan Yunis care arată fumul lăsat de loviturile israeliene în Rafah, în sudul Fâșiei Gaza. 24 iulie 2024,
Fotografie realizată în Khan Yunis care arată fumul lăsat de loviturile israeliene în Rafah, în sudul Fâșiei Gaza. 24 iulie 2024,

Forțele israeliene au avansat sudul Fâșiei Gaza. Luptele din ultimele zile s-au concentrat în jurul unor orașe mai mici din estul Gazei, în apropiere de Khan Younis. Armata a declarat miercuri că a găsit cadavrele a cinci israelieni luați ostatici pe 7 octombrie de Hamas.

Un atac aerian la est de Khan Younis a ucis patru persoane, au declarat oficialii palestinieni din domeniul sănătății, care au spus că atacurile aeriene și cu tancuri au rănit multe alte persoane în orașele din est, transmite The Associated Press (AP).

Palestinienii strămutați de ultimul ordin al armatei israeliene de evacuare a unor părți din orașul Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza spun că dorm pe străzi.

Bombardamentele israeliene s-au intensificat în mai multe zone din orașul Rafah, în apropiere de granița cu Egiptul, în timp ce tancurile au atacat ținte din nordul, vestul și în centrul orașului, au declarat rezidenții și medicii. Mai mulți palestinieni au fost, de asemenea, răniți în focul israelian de joi.

Armata israeliană a declarat că forțele care operează în Khan Younis au ucis zeci de militanți și au dezmembrat aproximativ 50 de infrastructuri militare, în timp ce au continuat activitățile în Rafah, ucigând doi militanți.

Discuțiile de încetare a focului în Gaza au întârzieri. Echipa de negociere a Israelului va ajunge cel mai probabil la discuțiile mediate de Egipt, SUA și Qatar doar săptămâna viitoare, scrie AP.

În discursul său din Congresul SUA, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a semnalat că un acord de încetare a focului ar putea prinde contur dar a a promis că va continua războiul Israelului până când va obține „victoria totală”.

Hamas a criticat discursul premierului israelian Benjamin Netanyahu în fața Congresului Statelor Unite, acuzându-l joi că obstrucționează eforturile de a pune capăt războiului și de a returna ostaticii.

„Netanyahu este cel care a zădărnicit toate eforturile menite să pună capăt războiului și să încheie un acord pentru eliberarea prizonierilor, în ciuda eforturilor continue ale fraților mediatori din Egipt și Qatar, în ciuda flexibilității și pozitivității arătate de mișcare", a transmis grupul militant într-o declarație scrisă.

Israelul recuperează 5 cadavre de ostatici din Gaza

Armata israeliană a declarat joi că a recuperat cadavrele a cinci ostatici israelieni, în zona orașului Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza, care au fost răpiți de militanții Hamas pe 7 octombrie.

Ostaticii ale căror trupuri au fost recuperate de armata israeliană. (de la stânga la dreapta) Ravid Katz, Kiril Brodski, Tomer Ahimas, Oren Goldin și Maya Goren.
Ostaticii ale căror trupuri au fost recuperate de armata israeliană. (de la stânga la dreapta) Ravid Katz, Kiril Brodski, Tomer Ahimas, Oren Goldin și Maya Goren.

Acesta a identificat ostaticii ca fiind Maya Goren și patru soldați despre care se spune că au murit în luptă: sergentul Oren Goldin, sergentul Tomer Ahimas, sergentul-maior Ravid Aryeh Katz și sergentul Kiril Brodski. Se spune că toți cei cinci au fost uciși în raidul Hamas din 7 octombrie care a declanșat războiul, iar corpurile lor au fost duse în Gaza.

Israelul a declarat morți mai mult de o treime din cei aproximativ 110 ostatici care rămân în captivitatea Hamas.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG