Linkuri accesibilitate

Fost director ASSMB: În mandatul Gabrielei Firea, WC-uri din spitale au costat și 3.500 lei plus TVA


Fostul director juridic al ASSMB, Lavinia Coţofană, a declarat, la Digi24, că lucrări supraevaluate sau inexistente la Spitalul „Victor Gomoiu” au început în mandatul lui Sorin Oprescu, dar au fost „perpetuate” în mandatul actualului primar general, Gabriela Firea, care nu a denunţat contractul.

„În mandatul doamnei Firea s-au plătit WC-uri de 230 de lei cu 3.500 de lei plus TVA. În mandatul doamnei Firea au fost acceptate uşi pentru sălile de operaţie cu preţ de trei-patru ori mai mare, care nu respectă normele DSP”, a afirmat vineri seara, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, fostul director juridic al Administrației Spitalelor din Municipiul București.

Lavinia Coțofană, concediată între timp din funcția pe care o ocupa la ASSMB, reclamă că după ce au apărut în spațiul public informații despre posibile fraude la spitalul Victor Gomoiu, unde aripa nouă a clădirii ar fi fost construită la prețuri exorbitante, biroul ei ar fi fost sigilat și laptopul ridicat, iar experții care evaluau cazul nu au mai fost plătiți, probabil pentru a-i face să plece.

Dezvăluirea vine în contextul în care ziarul Libertatea a publicat informații dintr-un raport al Corpului de Contol al Guvernului, care arată prețuri supraevaluate la achizițiile aferente lucrărilor de la Spitalul Gomoiu:

  • Controlul se referă la perioada 2012-2017, când Corpul de Control al Guvernului a realizat un raport amplu despre cheltuielile din interiorul ASSMB, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale din București.
  • La capitolul II.7 se vorbește despre “realizarea obiectivului de investiții “Reconstrucția, reamenajarea, modernizarea și echiparea spitalului Clinic de Copii «Victor Gomoiu»” “Executantul obiectivului de investiții a practicat adaosuri comerciale ridicate, ceea ce a condus la o majorare a prețului de vânzare a echipamentelor față de prețul său de achiziție cu procente cuprinse între 59% și 2.485%”.
  • Tot inspectorii observă că “ofertantul și-a stabilit profitul și cheltuielile indirecte în valoare totală de 30% (5% și 25%)”.

În replică, Primăria Capitalei a transmis un comunicat de presă în care dezminte informația conform căreia fosta directoare din ASSMB ar fi fost concendiată.

"Dezminţim ferm şi categoric informaţia conform căreia «Firea a dat-o afară pe directoarea juridică a ASSMB». Primarul General al Capitalei nu are atribuţii în recrutarea angajaţilor pentru instituţiile din subordinea Primăriei Capitalei. Aceste atribuţii, precum şi cele legate de suspendarea raporturilor de serviciu revin instituţiei respective, fiind vorba despre organizaţii cu personalitate juridică. În fapt, doamnă respectivă nici nu a fost «dată afară», ci doar i-a încetat promovarea temporară în funcţia de conducere", spun repeezentanţii Primăriei, citați de News.ro.

Libertatea a relatat că directorul juridic al ASSMB Lavinia Coţofană a făcut, pe 11 octombrie 2019, o plângere penală împotriva constructorului şi a consultanţilor angajaţi de primărie. Ea a reclamat inclusiv falsificarea procedurii de achiziţie pentru “Gomoiu”, dar şi umflarea lucrărilor care au urmat.

După ce a insistat în trimiterea plângerii către DNA, Lavinia Coţofană a primit ieri decizia de demitere din funcţia de director juridic, a scris Libertatea.

UPDATE:

Într-un punct de vedere transmis redacției Europa Liberă de Primăria Capitalei, instituția oferă o replică la articolul publicat de Libertatea în data de 31 octombrie.

„În ceea ce privește situațiile prezentate în articol, facem precizarea că acestea nu s-au petrecut în mandatul de Primar General al Gabrielei Firea, așadar alăturarea cu numele acesteia este facută cu scopul exclusiv de a defăima Primăria Capitalei și actuala conducere”, spune Biroul de Presă al PMB.

„(...) respingem ferm toate acuzatiile referitoare la realizarea unor lucrari supraevaluate, avand in vedere ca procedura de achizitie pentru construirea acestui spital nu a fost facuta in mandatul actualului Primar General”, mai scrie, printre altele, în comunicat.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG