Linkuri accesibilitate

Florin Cîţu: Guvernul va anunța o soluție în cazul OUG 114 "în următoarele zile". Din cauza ei creșterea economică s-a redus la 4%


Florin Cîțu, ministrul Finanțelor
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că statul a încasat "mai puţin decât trebuia" de pe urma Ordonanţei 114/2018.

"De exemplu, la taxa bancară nu am încasat ce era estimat acolo, şi mai mult a creat probeleme. A încasat ceva, dar nu ce era în buget. (...) Problema este alta cu OUG 114. A creat probleme în economie şi scăderea creşterii economice de la 5,5% la 4% se datorează în mare parte acestei ordonanţe, pentru că a pus frână foarte multor sectoare din economie. În acelaşi timp din cauza OUG 114 nu s-au făcut licitaţiile pentru 5G şi sunt 2 miliarde de lei la buget care nu am mai venit", a spus Cîțu, joi seara, într-o emisiune la postul de televiziune Digi24.

Ordonanţa de Urgenţă 114 din 29 decembrie 2018, cunoscută sub numele de „ordonanța lăcomiei”, a introdus anumite taxe, afectând operatorii telecom, sistemul bancar, fondurile de pensii private, dar și sectorul energetic.

Comisia Europeană a decis atunci începerea procedurii de infringement, din cauza prevederilor privind obligarea producătorilor de gaze să vândă la prețuri plafonate, timp de trei ani, o măsură contrară legislației europene. Ulterior, guvernul PSD a decis „îndulcirea” ordonanței, însă mediul de afaceri susține în continuare că soluția mai bună ar fi abrogarea ei.

"Obiectivul nostru este modificarea OUG 114 până la sfârșitul anului", a afirmat miercuri prim-ministrul Orban, într-o declarație de presă. Ludovic Orban a spus că sunt două variante pentru atingerea acestui obiectiv: dezbaterea proiectului de modificare în Parlament sau angajarea răspunderii Guvernului „dacă nu va exista o majoritate sau timpul necesar pentru a putea fi adoptată”.

Orban a catalogat OUG 114 ca fiind ”un act criminal”. ”Vrem să facem corecții la OUG 114, care e un act criminal. Vrem să anulăm toate taxele tâmpite; pe sistemul bancar, pe sistemul energetic. Cumpărăm gazul și energia electrică la preț aproape dublu față de prețul la care e cumpărată energia în Germania. Cum să fii competitiv în asemenea condiții? Aici au adus reglementările și politicile statului monopolist în domeniul energiei”, a declarat Ludovic Orban, citat de Hotnews.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG