Linkuri accesibilitate

Sorin Grindeanu: „Memorandumul cu SUA pentru tehnologia 5G este binevenit, va aduce clarificări clienților interesați de licitație”


Huawei este compania acuzată de Statele Unite de spionaj
Huawei este compania acuzată de Statele Unite de spionaj

Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, a declarat, pentru Europa Liberă, că este foarte posibil ca memorandumul încheiat la Washington între România și SUA să fie adoptat rapid de Guvern.

Grindeanu, fost prim-ministru, a spus că procedurile demarate deja de ANCOM nu vor fi afectate de memorandumul pentru implementarea tehnologiei 5G, ci vor fi aduse clarificări. ANCOM autoritatea română de reglementare în domeniul telecomunicțiilor, care gestionează licitația pentru 5G.

„Din punctul nostru de vedere nu se schimbă procedura și nici calendarul de acordare de licențe 5G. Dacă vor fi veni clarificări, nu pentru noi, pentru că este o licitație a statului, sigur, ținută de ANCOM, referitoare la spectrul pe care se dezvoltă tehnologiile 5G, este foarte bine. Cred că în perioada următoare vor exista clarificări, astfel ca, cei care vor depune oferte să poată să facă o ofertă realistă”, a spus Grindeanu pentru Europa Liberă.

El a refuzat să se refere la compania Huawei, cea vizată de înțelegerea româno-americană, în condițiile în care nici documentul parafat la Washington nu face precizări specifice.

Este vorba despre compania chineză Huawei, care este acuzată de spionaj de către Statele Unite. De altfel, președintele Donald Trump, ca și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, au făcut apel la aliații NATO și la statele Uniunii Europene să nu încheie contracte cu firme care aplică tehnologia și infrastructura Huawei în viitoarele rețele 5G din rațiuni de securitate.

Compania chineză este acuzată că a dezvoltat în cadrul tehnologiei metode de control și preluare a unor volume imense de date private și strategice, pe care compania chineză le neagă. Dealtfel, președintele Huawei, Liang Hua, a declarat jurnaliștilor aflați la sediul companiei din Shenzen, că sunt pregătiți să încheie un așa-numit „acord anti-spionaj” cu SUA, precum și cu alte state.

Preşedintele american Donald Trump a declarat săptămâna trecută că guvernul Statelor Unite nu va mai face niciun fel de afaceri cu grupul chinez Huawei şi că nu este pregătit să încheie un acord comercial cu China.

Autoritățile române nu au luat în calcul până acum impunerea unui embargou companiei chineze.

Statul român contează pe un preț de plecare de 2 miliarde de lei pentru întregul pachet de frecvențe pe care îl scoate la licitație, în benzile cuprinse între 700 Mhz si 3,8 Ghz. Însă, dacă este păstrată suprataxarea aplicată prin OUG 114 pieței telecom, tehnologia 5G ar fi mult mai scumpă decât în celelalte țări.

ANCOM a anunțat că procedura de licitație pentru acordarea resurselor de spectru disponibil în benzile desemnate pentru implementarea tehnologiei 5G urmează să fie finalizată până la 31 octombrie, iar licențele de utilizare vor fi acordate până la finalul anului.

În acest timp însă, nu există niciun anunț al Guvernului față de riscurile pe care alte țări le au în vedere în privința folosirii echipamentelor și a tehnologiei furnizate de Huawei. Dintre companiile prezente pe piață, Vodafone a început testarea tehnologiei 5G, cu fast și cu Huawei.

Președintele Klaus Iohannis spunea, înainte de plecarea în vizita de lucru din Statele Unite, că intenționează să discute în CSAT o poziție a României față de Huawei.

În România, Huawei a intrat pe piață în anul 2003, iar în 2018 vindea, potrivit datelor furnizate de companie, produse și servicii în valoare de 400.000 $ pe piața internă. În noiembrie 2013, Guvernul condus de Victor Ponta, un promotor al relațiilor strânse cu China, a semnat un acord cu Huawei, care prevedea investiții strategice ale companiei în domenii precum rețeaua națională de bandă largă sau supravegherea traficului rutier, despre care specialiștii spun că nu s-au implementat. Între timp însă, Huawei a devenit al doilea producător de telefoane după vânzări de pe piața românească, pe primul loc aflându-se sud-coreenii de la Samsung.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG