Linkuri accesibilitate

Covid-19 | Optimismul lui Florin Cîțu și eșecul vaccinării. România în valul patru


Premierul Florin Cîțu nu se lasă impresionat de nerespectarea propriilor ținte de vaccinare și nici de creșterea accelerată a cazurilor de Covid. Foto: Florin Cîțu s-a vaccinat cu prima doză în 16 ianuarie 2021.
Premierul Florin Cîțu nu se lasă impresionat de nerespectarea propriilor ținte de vaccinare și nici de creșterea accelerată a cazurilor de Covid. Foto: Florin Cîțu s-a vaccinat cu prima doză în 16 ianuarie 2021.

Premierul Florin Cîțu nu a mai sărbătorit la 1 septembrie îndeplinirea „obiectivului” de 10 milioane de persoane vaccinate cu o lună întârziere față de ținta propusă, așa cum a făcut la finalul lunii iulie, când pragul de 5 milioane de vaccinați fusese atins cu două luni întârziere.

De data aceasta, premierul s-a abținut de la triumfalisme, poate și din pricina faptului că astfel de declarații se puteau întoarce împotriva sa, așa cum s-a întâmplat cu precedentele. În aprilie, premierul condiționa ridicarea restricțiilor de atingerea țintelor de vaccinare.

Obiectivul meu și al Guvernului pe care îl conduc rămâne vaccinarea cât mai rapidă a 10 milioane de români. Pentru asta avem două ține: - până la 1 iunie imunizarea a 5 milioane de persoane; - până la 1 august imunizarea a 10 milioane de persoane. Când vom atinge pragul de 10 milioane de români vaccinați, putem lua în considerare renunțarea la masca de protecție.”

Numeroase restricțiile au fost însă ridicate, inclusiv purtarea măștii în spații deschise, fără ca aceste obiective să fi fost atinse. Semnalul fiind dat, relaxarea a mers mai departe din inerție, așa că masca nu mai este purtată de toată lumea nici măcar în magazine sau mijloacele de transport în comun.

Ratarea țintelor de vaccinare, care ne plasează pe penultimul loc în Europa, după cum arată datele Centrului European pentru Controlul Bolilor, nu par să impresioneze guvernul.

De fapt, cu schema completă, adică ambele doze, cea care asigură imunitatea, e vaccinată doar 26,58% din populație, adică 5.134.161 de persoane. Curba vaccinării e oscilantă, dar rareori mai depășește 10.000 pe zi cu prima doză. De exemplu, marți, 31 august, s-au vaccinat cu prima doză 8.719 de persoane, iar cu a doua 3.387.

Valul patru între optimism și pesimism

În paralel însă, numărul cazurilor de Covid-19 crește de la o zi la alta. Miercuri, în 1 septembrie, s-au înregistrat 1.433 de cazuri noi și 300 de pacienți internați la secțiile de ATI. De altfel, într-o singură săptămână cifrele au sărit de la 782 (24 august) la 1.433. Ministrul Sănătății, Ioana Mihailă avertiza că „ritmul de creștere al infecțiilor este mai accelerat față de predicțiile INSP din urmă cu o lună”.

Chiar și colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a admis acum câteva zile că vor fi depășite cele 1.600 de cazuri pe zi prevăzute pentru mijlocul lunii septembrie. Probabil se va ajunge la 3.000 cazuri/zi, însă într-o predicție foarte optimistă, atrage atenția cercetătorul Octavian Jurma.

Așteptările mele cele mai optimiste rămân că vom avea un vârf de minimum 5.000 de cazuri pe zi în octombrie”, scrie Jurma pe Facebook, prezentând și un grafic în acest sens.

Cîțu versurs Mihăilă

Creșterea incidenței cazurilor Covid îl îngrijorează pe ministrul Sănătății, dar nu și pe premierul Florin Câțu. Ioana Mihăilă spunea că se discută diferite scenarii pentru ca accesul la anumite activități să se facă în baza certificatului de vaccinare. Ele ar putea fi cerute în restaurante sau în baruri – unde riscul de transmitere, nepurtând mască. Aceste discuţii vor fi concretizate dacă incidenţa creşte”.

E o variantă de lucru pe care premierul Florin Cîțu s-a grăbit să o dezmintă cu un ferm „niciodată!”. Optimist, acesta a explicat că se va folosi de experiența de anul trecut. „Am trecut prin pandemie anul trecut fără vaccin. Şi totuşi am avut... mersul la mall a fost deschis, deşi au fost închise foarte multe dintre magazine. Vreau să iau experienţa de anul trecut şi să o combinăm cu ceea ce avem astăzi - avem vaccin, avem o soluţie şi vom vedea care sunt cele mai bune variante. Dar acel certificat nu este o restricţie”, a spus premierul, potrivit Mediafax.

Restricțiile din alte țări

Certificatul este însă o cerință în multe țări europene:

  • În sudul Franței, unde cazurile de Covid-19 au crescut îngrijorător, este necesară prezentarea certificatului de vaccinare la intrarea în magazine, restaurante și în transportul în comun, precum și la orice eveniment la care participă peste 50 de persoane. În plus, personalul medical și cel din căminele de bătrâni din întreaga țară este obligat să se vaccineze;
  • La fel se întâmplă și în Italia. Începând din 6 august, certificatul este cerut nu doar în restaurante, baruri și cafenele, ci și în cinematografe, teatre, săli de fitness, piscine, muzee, iar de la 1 septembrie certificatul este necesar și pentru studenți și profesori;
  • Începând din 23 august, în Germania se cere certificatul ( vaccinare completă, cu ambele doze) sau un test negativ la zi pentru a intra într-un restaurant, cafenea, cinematograf sau la piscină;
  • În Cipru este necesar un certificat de vaccinare sau vindecare SafePass pentru a intra în magazine, mall-uri, restaurante și alte locații;

Deschiderea școlilor și incidența de 6 la mie

Acum exact o lună, pe 1 august, în România se înregistrau 152 de cazuri. Pe 1 septembrie sunt 1.433, deci de 9 ori mai multe.

Județul Ilfov a trecut de incidența de 1 la mie, iar în București sunt aproape zilnic peste 200 de cazuri (miercuri s-au înregistrat 269), ceea ce va face să fie depășită incidența de 1 la mie în cel mult o săptămână, iar cea de 2 la mie în următoarele două săptămâni. Adică atunci când începe școala.

Nu va trece însă mult și pragul de 6 la mie stabilit pentru mutarea cursurilor în online va fi atins în multe județe, avertizează Octavian Jurma. Mai exact, la mijlocul lunii octombrie, așa cum s-a întâmplat de altfel și anul trecut când școlile au fost închise rând pe rând.

Este o prognoză [foarte] optimistă, dar chiar și așa observăm cum basculează imaginea spre roșu în a doua jumătate a lunii septembrie chiar și fără a lua în calcul deschiderea școlilor. Dacă adăugam și impactul școlilor, sunt județe importante care vor depăși 6 la mie și vor fi nevoite să închidă școlile 2 săptămâni după deschiderea lor. Nu e nici o surpriză ca pandemia ne prinde când încercam să blufăm cu sănătatea oamenilor pe masă. Problema cea mai mare cu valul 4 este că nu pare să dezvolte o perioadă de platou ca valul 2. Asta face ca incidența la 14 zile să fie puternic înșelătoare”, susține Octavian Jurma.

XS
SM
MD
LG