Potrivit ministrului, singurii care ar trebui să rămână cu pensii speciale sunt militarii. „Ştiu foarte bine discuţiile şi despre judecători şi despre alte categorii. Există acest drept pentru a avea o pensie care nu este legată de contributivitate, dar calculul acestei pensii este în atribuţiile Guvernului. Asta nu înseamnă că trebuie să fie acele pensii de zeci de mii de lei, mai mari decât un salariu. Înţeleg că există categorii care prin tratate internaţionale au acest drept de a avea o pensie care nu este legată de contributivitate, dar asta nu înseamnă că trebuie să fie pensii nesimţite", a spus Cîţu, marți seara, la o emisiune televizată.
Florin Cîțu a mai spus că, dacă sunt menținute pensii speciale pentru anumite categorii, vor veni cereri pentru astfel de beneficii și din partea altora.
Ministerul Finanțelor așteaptă inclusiv decizia Curții Constituționale privind Codul administrativ înainte de a lua o decizie. În orice caz, decizia privind pensiile speciale trebuie luată în acest an, „este un moment bun", a mai spus Cîțu.
„Trebuie să curăţăm România de astfel de reglementări (…) Sistemul de pensii de astăzi este ca un Caritas - atât timp cât ai oameni să contribuie este ok, dar având în vedere evoluţia demografică din România, cei care sunt născuţi ca mine, în anii '70, nu vom mai avea cine să ne plătească pensia", a afirmat ministrul Finanţelor.
Potrivit ministrului, un sistem nou de pensii devine eficient în 10-15 ani.
Cât privește Pilonul 2 de pensii, Cîțu a susținut că a fost „salvat" prin eliminarea cerinței privind creșterea capitalului, care era inclusă în OUG 114.
În acest an, contribuţia la Pilonul 2 este menţinută la 3,75%, iar din 2021 va crește la 5%, pentru ca apoi să ajungă la 6%.
„Nu este de ajuns însă. Va trebui să reformăm întregul sistem de pensii. Fără o reformă clară nu vor mai fi bani", a spus Cîţu.
Premierul Ludovic Orban a anunțat luni, că ar dori convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare pentru a vota eliminarea pensiilor speciale.
Facebook Forum