Linkuri accesibilitate

Germania: Focarul de coronavirus de la abatorul unde lucrau români și bulgari pune sub semnul întrebării strategia de „carantină locală”


Muncitori sezonieri așteaptă îmbarcarea pe curse speciale către Germania, pe 9 aprilie 2020
Muncitori sezonieri așteaptă îmbarcarea pe curse speciale către Germania, pe 9 aprilie 2020

Va duce un nou focar de infectare cu noul coronavirus la un abator cu mii de angajați la restricții noi în toată țara? Sau vor rămâne carantinele doar la „nivel local”?

Apariția unui focar de coronavirus la un abator unde lucrează peste 6.500 de oameni - majoritatea români și bulgari - a dus la o creștere considerabilă a ratei de reproducere a virusului în Germania, săptămâna trecută.

În consecință, Institutul Robert Koch a emis o avertizare și a fost nevoit, pentru 24 de ore, să corecteze rata de reproducere a virusului în Germania de la 1,78, la 2,88 în ziua de 21 iunie.

Avertismentul sugerează că pentru fiecare 100 de pacienți infectați, alți 288 se vor infecta de la primii.

Pentru a ține epidemia sub control, Organizația Mondială a Sănătății afirmă că rata de reproducere trebuie ținută sub 1,0.

Tot pe 21 iunie, OMS avertiza că noi focare de epidemie în diverse părți ale lumii ar putea duce la noi restricții, inclusiv în Germania.

Deocamdată, guvernul federal condus de Angela Merkel își menține decizia de relaxare a restricțiilor, în general, în paralel cu eforturile de eradicare a mai multor focare locale.

Însă abatorul Toennies din orașul Rheda-Wiedenbrück ridică posibilitatea unor noi măsuri restrictive în Germania - o țară care este privită drept un model de succes cu strategia sa de limitare a cazurilor și, mai ales, cu o mortalitate foarte scăzută.

Pe 22 iunie, Germania raportase peste 191.600 de cazuri de infectare cu noul coronavirus confirmate în laborator. Dintre aceste persoane, circa 8.900 și-au pierdut viața - un număr relativ redus raportat la o populație de 83 de milioane.

Cu alte state care monitorizează deciziile Germaniei, reacția la focarul de la abator ar putea influența calea pe care o vor urma și alte țări în lunile viitoare.

În ultimele săptămâni, Germania a ridicat gradual din ce în ce mai multe restricții. Cancelarul Angela Merkel argumentase că restricțiile ar fi trebuit menținute pe o perioadă mai lungă.

Însă Merkel a cedat presiunii din partea liderilor landurilor germane, care au susținut că economia trebuie redeschisă.

La abatorul Toennies, armata germană a fost chemată în weekend pentru a testa întregul personal. Peste 1.300 de persoane au fost depistate pozitiv la teste de săptămâna trecută încoace.

Autoritățile locale au forțat peste 6.500 de angajați în izolare împreună cu familiile lor. Aceștia nu au voie să părăsească facilitățile înghesuite puse la dispoziție de companie.

Poliția și alte efective de securitate monitorizează respectarea carantinei, iar școlile din apropiere au fost închise.

Între timp, premierul landului Renania de Nord Vestfalia (NRW) a cerut asistență de la consulatele României, Bulgariei și Poloniei pentru a găsi translatori care să faciliteze comunicarea cu angajații din carantină.

NRW este landul german cu cea mai mare populație și cuprinde orașe precum Köln, Düsseldorf, Dortmund, Essen, Duisburg, Bochum, Bonn și Wuppertal. Aceste orașe sunt destinațiile preferate pentru muncitori din România.

Cazul Toennies nu este singurul focar pe care autoritățile l-au plasat în „carantină locală”.

Mai la sud, în orașul Göttingen, landul Saxonia Inferioară, un focar recent a fost raportat într-un complex rezidențial cu circa 700 de locuitori.

Autoritățile sanitare au avut nevoie de sprijin al poliției pentru a menține carantina, după ce locatarii au reacționat violent. Circa 200 de persoane au încercat să iasă, restul de aproximativ 500 respectând indicațiile.

Muncitorii din România și Bulgaria

În lunile martie și aprilie - când granițele Germaniei erau închise - guvernul federal de la Berlin a decis că industria de procesare a alimentelor este esențială pentru țară.

Această decizie a permis organizarea de zboruri speciale, care au transportat mii de lucrători sezonieri din România, Bulgaria și Polonia în ciuda carantinei, frontierelor închise, restricțiilor de călătorie și interdicțiilor de zbor.

Sute de români au plecat și vineri la muncă în Germania de pe aeroportul din Cluj
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:30 0:00

Corespondenți ai Europei Libere au confirmat că zeci de zboruri au fost organizate fără respectarea normelor de protecție sanitară în perioada pandemiei.

În aprilie, un focar de infecție de la un abator din Birkenfeld, în sudestul Germaniei, a dezvăluit condițiile în care sunt cazați muncitori din România și Bulgaria. Cel puțin 200 de români au fost infectați atunci, unul dintre ei a decedat din cauza COVID-19.

Pe 11 mai, autoritățile din România au confirmat un nou focar de infecție, care a afectat cetățeni români, de data aceasta la un abator din Coesfeld, NRW.

Ministrul regional al sănătății a confirmat pentru Deutsche Welle că aglomerația din locurile în care au fost cazați muncitorii a contribuit la îmbolnăvire.

Ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, a descris pentru Europa Liberă, pe 21 mai, un lanț întreg de subcontractori, care au negociat și organizat cazarea pentru muncitori. „Angajatorii nu au verificat condițiile de trai, ei doar plăteau cu ora”, a declarat Hurezeanu.

În ciuda acestor focare din abatoare, oficialii germani nu sunt convinși că reintroducerea unor restricții la nivel național se impune în prezent.

Premierul landului NRW a reintrodus restricții în întregul district Gütersloh, care are o populație de 365.000 de locuitori.

Măsurile prevăd limitarea contactelor și reînchiderea cinematografelor, a teatrelor și a sălilor de sport.

Călătoriile nu au fost interzise, dar premierul regional a apelat la populația locală să nu călătorească în alte districte. Vineri începe vacanța elevilor.

Ministrul federal al Muncii, Hubertus Heil, a declarat și el că se așteaptă ca firma să depună toate eforturile pentru a limita pagubele. Heil a cerut și o investigație care să determine dacă această companie poate fi trasă la răspundere pentru costurile financiare provocate de focar.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG