Linkuri accesibilitate

Forumul Judecătorilor acuză o „ignorare flagrantă" a MCV


Desen de Dan Perjovschi
Desen de Dan Perjovschi

Asociația Forumul Judecătorilor susține că președintele Klaus Iohannis, Ministerul Justiției și Parlamentul încalcă „fără explicație" recomandările insituțiilor internaționale privind legile justiției și acuză o „ignorare flagrantă" a MCV la numirea în funcții de conducere a procurorilor care aveau avize negative de la CSM.

Asociația Forumul Judecătorilor susține că „a luat act cu stupefacție" de ultimele evoluții referitoare la sistemul judiciar. Două sunt nemulțumirile formulate de reprezentanții magistraților în comunicatul de presă transmis vineri.

Prima se referă la intenția, anunțată de ministrul propus al Justiției, Cătălin Predoiu, de a temporiza, din cauza campaniei electorale, modificările la legile justiției.

„(...) Declarațiile și intențiile Ministrului Justiției (…) de a temporiza orice modificări aduse ”legilor justiției”, sub paravanul unei iminente campanii electorale, sunt inacceptabile și dovedesc că la nivelul Guvernului, ca, de altfel, și al Parlamentului, nu există nicio intenție reală de a pune în aplicare recomandările tuturor entităților internaționale relevante (Comisia de la Veneția, GRECO, Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni, Comisia Europeană) care arată, în esență, că în România statul de drept funcționează sub parametrii minimi acceptați într-o democrație consolidată”, precizează Forumul Judecătorilor.

Asociația notează că, în timp ce lipsește voința politică de a realiza reforme pentru funcționarea sistemului judiciar, s-au înmulțit atacurile la adresa magistraților, care ar fi „stigmatizați” inclusiv pentru veniturile lor.

Cea de-a doua nemulțumire a Forumului Judecătorilor se referă la reacția actorilor politici la avizele negative ale CSM pentru procurorii propuși pentru conducerea Parchetului General și DIICOT.

„Susținerile Ministrului Justiției în sensul că avizele negative emise de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii în cadrul procedurii de numire a procurorilor în poziții de top management ar constitui „o tendință de arogare de facto a unei prerogative care ține de plin drept de Ministerul Justiției, respectiv prerogativa propunerii pentru funcția în cauză” dovedesc o ignorare flagrantă a recomandărilor din ultimele rapoarte MCV, care în mod expres au subliniat că ponderea CSM – Secția pentru procurori în procedura de numire a procurorilor de rang înalt (iar nu a executivului) trebuie să fie una determinantă, rolul Secției pentru procurori neputând fi unul decorativ, pur formal”, susține Asociația magistraților.

Forumul Judecătorilor acuză și Parlamentul că nu a realizat „niciun fel de progres” în adoptarea legilor pentru desființarea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție și pentru revizuirea sistemului de numire și revocare a procurorilor-șefi, în sensul limitării rolul ministrului Justiției și creșterii atribuțiilor CSM în aceste proceduri.

Critici sunt îndreptate și înspre președintele Klaus Iohannis, despre care Forumul Judecătorilor susține că a nesocotit „în mod evident rapoartele Comisiei Europene emise în cadrul MCV referitoare la respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii (…) până la instituirea unui nou cadru legislativ în conformitate cu recomandarea de punere în practică a unui sistem robust și independent de numire a procurorilor de rang înalt”.

Forumul Judecătorilor avertizează că nerespectarea recomandărilor instituțiilor europene poate duce la un „previzibil eșec” față de îndeplinirea condiționalităților necesare accederii la spațiul Schengen

„În plus, facem referire la noul regim de condiționalitate pentru acordarea de fonduri europene, ce va fi introdus pentru a corecta deficiențele evidente generalizate în ceea ce privește buna guvernanță a statelor membre cu privire la respectarea statului de drept, România fiind în pericol să piardă sume imense”, mai susține Forumul Judecătorilor.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretele prin care sunt numiți în funcție procurorii care vor conduce, timp de 3 ani, Parchetul General - Gabriela Scutea, DNA - Crin Bologa și DIICOT- Giorgiana Hosu.

Anunțul a fost făcut prin intermediul unui comunicat de presă, cu titlul Decrete semnate de președintele României.

Ulterior, într-o declarație susținută la Bruxelles, președintele Iohannis a spus că i-a făcut plăcere să-i numească pe procurorii propuși de ministrul Cătălin Predoiu pentru șefia marilor parchete și că avizele CSM denotă superficialitate.

„Având în vedere că am avut, pe de o parte, propunerile ministrului, pe care le-am găsit foarte bine elaborate, foarte bine motivate și, pe de cealaltă parte, avizul CSM care mi s-a părut parțial destul de superficial, am considerat corecte propunerile făcute de domnul ministru Predoiu și-am numit pe cei trei candidați în funcție”, a spus președintele.

Potrivit legii, președintele poate refuza o singură dată, motivat, numirea unui procuror în funcție de conducere.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat, joi, că are încredere că noii procurori șefi vor conduce „cu profesionalism", că propunerile sunt corecte, iar procedura a fost respectată, cerându-se aviz din partea CSM.

Întrebat dacă președintele Iohannis nu ar fi trebuit să țină cont de avuzele negative ale Secției pentru procurori a CSM, în cazul Gabrielei Scutea și Giorgianei Hosu, premierul desemnat a spus că într-o situație similară s-a aflat Laura Codruța Kovesi, care „a obținut aviz negativ și atunci când a fost propusă procuror general, și atunci când fost propusă, la primul aviz, procuror șef DNA".

„Este o procedură, avizul CSM a fost acordat. Se știe că CSM este, practic, instituția care, conform Constituției, este implicată în această procedură. Eu consider că propunerile sunt corecte, rezultul unui proces de selecție obiectiv, fără partizanat", a răspuns Orban.

Asociația „Inițiativa pentru Justiție” a decis să atace în contencios decretele de numire la conducerea Parchetului General și a DIICOT a procurorilor Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu, care au avize negative de la Secția pentru procurori a CSM.

XS
SM
MD
LG