Linkuri accesibilitate

Forumul Judecătorilor se solidarizează cu protestele magistraților polonezi


Desen de Dan Perjovschi
Desen de Dan Perjovschi

Asociația Forumul Judecătorilor din România se declară îngrijorată de „refuzul autorităților poloneze de a respecta statul de drept și independența sistemului judiciar" și anunță că vineri, 10 ianuarie, judecătorii și procurorii vor ieși în fața intanțelor pentru a manifesta solidaritate cu magistrații din Polonia.​

Asociația noastră a sprijinit necondiționat eforturile judecătorilor polonezi și ale asociațiilor acestora în ceea ce privește lupta pentru independența sistemului judiciar. De aceea, pentru a oferi un sprijin moral suplimentar judecătorilor polonezi și marșului lor în apărarea statului de drept, judecătorii și procurorii români vor ieși în fața instanțelor române pentru a manifesta solidaritate cu colegii lor polonezi pe 10 ianuarie 12 am (în București, Cluj, Brașov și alte orașe principale)", a precizat Forumul Judecătorilor într-un comunicat de presă.

Magistrații polonezi vor organiza sâmbătă, la Varșovia, un marș de protest față de reformele judiciare din Polonia, care au fost sancționate și de Curtea Europeană de Justiție.

Un apel al Asociației judecătorilor din Polonia IUSTITIA, transmis joi, 9 ianuarie, a fost făcut public de site-ul juridice.ro și precizează că magistrații polonezi, îmbrăcați în robe, vor merge într-un marș al tăcerii de la Curtea Supremă până la Palatul Parlamentului.

Judecătorii polonezi protestează astfel față de modificările legislative și presiunile la care sunt supuși, inclusiv anchete disciplinare care ar viza soluțiile date în procese.

Motivele anunțate ale protestului judecătorilor din Polonia

  • intensa activitate a comisiei de disciplină cu privire la judecători, aducând acuzații disciplinare în legătură cu procedura de emitere a unor hotărârii judecătorești sau chiar cu privire la soluția pronunțată,
  • campania tot mai extinsă de calomniere a judecătorilor,
  • atacurile fără precedent ale reprezentanților Executivului împotriva Președintelui Curții Supreme și a judecătorilor Curții Supreme care se ocupă de problemele legate de punerea în aplicare a hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene din 19 noiembrie 2019,
  • modificările rapide ale Legii privind sistemul instanțelor comune, respectiv Legii Curții Supreme și altor acte,
  • sistemul de presiune care se face asupra sistemului judiciar, nevăzut și de neimaginat în cercul statelor civilizate și ne îndepărtează nemilos de civilizația vest-europeană.

Împreună cu noi, arătați-vă dezacordul față de distrugerea statului de drept, regulă fundamentală pentru toate țările europene! Sprijiniți protestul nostru împotriva atacurilor asupra dreptului fundamental al fiecărui cetățean: dreptul la o instanță independentă și corectă care decide cazurile în conformitate cu legea, înțeleasă ca un sistem armonios al dreptului european și cel național. Fiți alături de noi în acest moment special!", susțin judecătorii polonezi în Apelul făcut public.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG