Vladislav Ammosov spune că și-a construit o carieră de peste 15 ani în armata rusă și în serviciul de informații al acesteia, cunoscut sub numele de GRU.
„Țara căreia i-am jurat credință... nu mai există”, a declarat el pentru biroul ucrainean al RFE/RL, care a examinat documente referitoare la dosarul său din serviciu militar rusesc.
În timpul unei plimbări recente prin centrul Kievului, Ammosov s-a oprit să se uite la o expoziție de echipamente militare rusești distruse.
„Indivizii ăștia nu au înțeles pentru ce au murit. Mă bucur că nu au ajuns aici. Mă bucur că ne aflăm într-un oraș liber și înfloritor. În același timp, îmi pare rău pentru băieții care se aflau în aceste vehicule. Și-ar fi putut trăi viața dacă Rusia ar fi fost o țară normală”, a spus el.
Când președintele rus Vladimir Putin a lansat invazia la scară largă în Ucraina, pe 24 februarie 2022, Ammosov s-a numărat printre puținii ruși care erau gata să lupte de partea Kievului.
„Am sunat la Ambasada Ucrainei și am încercat să iau legătura cu Legiunea Rusiei Libere”, a spus el, referindu-se la o structură militară din cadrul forțelor armate ucrainene în care dezertorii, voluntarii ruși și bieloruși servesc pentru a lupta împotriva armatei ruse. „Dar a fost în zadar. Aproape că am renunțat”.
În noiembrie 2022, o organizație de emigranți ruși care recruta voluntari pentru a lupta pentru Ucraina, Consiliul Civic, a fost înființată în Polonia.
Grupul recrutează în special cetățeni ruși care nu sunt de etnie rusă, inclusiv tătari, bașkeri ori ceceni. Ammosov este un etnic iakut din Republica Sakha din Siberia, numită și Yakutia.
„Sper că voi câștiga încrederea”
Serviciile de securitate rusești au o lungă tradiție de a plasa spioni și provocatori în rândurile grupurilor de opoziție, o practică care datează încă din perioada țaristă, iar adesea se spune chiar că nu există un „fost” ofițer GRU.
Prin urmare, Ammosov nu este surprins când este întrebat cum poate fi de încredere.
„Nu există niciodată garanții. Dar sper că, prin serviciul meu și prin munca mea împotriva Rusiei, voi câștiga încrederea”, spune el.
RFE/RL nu a putut verifica în mod independent relatarea lui Ammosov despre trecutul său, dar aceasta a fost susținută de documentele din dosarul de serviciu.
El a spus că a fost verificat în mod repetat de structurile de securitate și militare ucrainene: „Am trecut toate controalele imaginabile și inimaginabile. Dacă vă vorbesc acum, înseamnă că le-am trecut.”
„Sunt pregătit să merg pe teritoriul Rusiei și să distrug dușmanii de acolo. Dușmanii patriei mele sunt cei care susțin guvernul lui Putin... Compatrioții mei, se pare, au devenit servitorii forțelor întunecate”, mai spune el.
Afirmațiile nefondate ale Moscovei potrivit cărora fasciștii au preluat controlul Ucrainei sunt rizibile pentru Ammosov. „Nu există un stat mai fascist decât Rusia”, a spus el.
Transformarea unui imperialist
Transformarea lui Ammosov a fost una de lungă durată, așa cum o descrie el însuși. Este un veteran al celor două războaie ale Moscovei în Cecenia, în anii 1990 și 2000, și absolvent al unora dintre cele mai prestigioase institute militare din țară. În retrospectivă, spune el, a fost antrenat pentru a fi un „imperialist”.
„Sunt un produs al Uniunii Sovietice”, a spus el.
Războaiele din Cecenia „m-au dezmeticit”. „Am fost influențat de propagandă și am crezut că acolo erau bandiți adevărați. Dar am văzut oameni obișnuiți și am văzut pentru ce luptau. A fost un război al poporului pentru libertate”, a completat bărbatul.
De asemenea, a devenit dezamăgit de ofițerii ruși din acea perioadă. „Întotdeauna am fost învățat că ofițerii sunt cei mai buni oameni din țară”, a spus Ammosov.
„Dar apoi am văzut cum erau atunci când stăteau zece zile fără să bea. Erau unii care pur și simplu dădeau totul peste cap. Au fost unii care și-au vândut armele. Au fost unii care pur și simplu ne-au trădat și ne-au trimis să fim măcelăriți”.
Cu toate acestea, el „a avut o convingere interioară” că trebuie să își facă datoria și să-și „protejeze patria”.
După experiența în luptă, a fost recrutat în GRU, unde a fost instruit să folosească modelarea matematică pentru a „găsi punctul vulnerabil al economiei unei țări”.
„Poți găsi un punct slab în orice sistem tehnic complex. În zilele noastre, fără electricitate nu există viață. Chiar și oprirea tuturor smartphone-urilor pentru câteva ore ar putea avea un impact mare asupra unei economii.” Scopul final, a concluzionat el, este „să distrugă țări întregi”.
Furia reprimată
În calitate de etnic yakut, Ammosov a declarat că a fost frecvent confruntat cu rasismul și șovinismul din partea etnicilor ruși. El a spus că nu este neobișnuit să fii oprit de poliție sau mustrat de trecători în marile orașe rusești doar pentru că vorbești limba ta în public.
„Când mergeam la Moscova și intram într-o stație de metrou, eram oprit imediat. În calitate de «non-rus», doar actele mele de ofițer m-au salvat. Eram tratat ca o persoană de mâna a doua”, a povestit el.
„De când sunt în Ucraina, nu mi s-a cerut niciodată pașaportul”, a adăugat Ammosov. „Nu am fost niciodată oprit de poliție”.
A fost și mai dezamăgit, a spus el, pe măsură ce Rusia lui Putin a devenit din ce în ce mai autoritară.
„A fost dificil să văd cum oamenii erau bătuți. Și oameni care erau încarcerați. Mă gândeam - nu putem să ne adunăm și să ripostăm?”, a declarat Ammosov pentru RFE/RL.
Ammosov a părăsit serviciul activ și a intrat în rezervele militare înainte de confiscarea de către Rusia, în 2014, a peninsulei ucrainene Crimeea și de încurajarea de către Moscova a unui război separatist în unele părți din estul Ucrainei.
El este de părere că există multă furie reprimată în Rusia, care va ieși la un moment dat la iveală, pe măsură ce războiul din Ucraina slăbește sistemul extrem de centralizat al Rusiei.
„Vă puteți imagina gradul de ură care va exista după prăbușirea Rusiei? Oamenii își vor aminti incidente de acum 100 sau 200 de ani”, a spus el.
În mintea lui Ammosov, agresiunea Moscovei împotriva Ucrainei în 2014 a fost „începutul sfârșitului” pentru Rusia. „Am înțeles-o imediat”, a conchis el.
Reportaj realizat la Kiev de Taras Levchenko, corespondentul RFE/RL al serviciul ucrainean.