Linkuri accesibilitate

Franța suspendă exporturile militare spre Turcia


Mașini blindate franțuzești la parada de pe Champs-Elysees, de ziua Bastiliei
Mașini blindate franțuzești la parada de pe Champs-Elysees, de ziua Bastiliei

"Franţa a decis să suspende orice plan pentru exportul în Turcia de materiale de război care ar putea fi utilizate în cadrul ofensivei din Siria", potrivit declarațiilor făcute sâmbătă de ministerul francez al armatelor şi de ministerul de externe, potrivit AFP.

"Această decizie are efect imediat", au precizat cele două ministere într-un comunicat. "Consiliul Afaceri Externe al UE care se va reuni la 14 octombrie la Luxemburg va fi ocazia de a coordona o abordare europeană în acest sens", conform documentului.

Nu există încă o poziție comună la Bruxelles în ceea ce privește ofensiva începută în urmă cu 5 zile de Turcia în nordul Siriei, împotriva luptătorilor kurzi. Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene Maja Kocijačič a declarat că UE susține în continuare integritatea teritorială a Siriei, deși înțelege îngrijorările Turciei privind propria securitate, UE nu ar considera prin urmare justificată o ofensivă militară a Turciei în Siria.

"Franţa reiterează condamnarea fermă a ofensivei unilaterale angajate de Turcia în nord-estul Siriei", a adăugat comunicatul. Aceasta "subminează eforturile de securitate şi de stabilizare ale Coaliţiei internaţionale contra Daech (acronimul în arabă al grupării Stat Islamic). Ea antrenează consecinţe umanitare importante. Aduce deci atingere securităţii europenilor", a subliniat documentul.

"Franţa solicită organizarea rapidă a unei reuniuni a Coaliţiei contra Daech pentru a discuta despre continuarea eforturilor Coaliţiei în acest context", potrivit comunicatului.

O decizie similară de suspendare a vânzărilor de arme către Ankara a fost anunţată vineri şi sâmbătă de guvernele olandez şi ulterior de cel german.

Ca reacţie la decizia Berlinului, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a afirmat la postul de radio Deutsche Welle că ofensiva din nordul Siriei reprezintă o "chestiune vitală" şi o problemă de securitate naţională, o chestiune de supravieţuire":

Șeful diplomației de la Ankara a subliniat că "ofensiva este o chestiune vitală pentru noi şi o chestiune de securitate naţională, o problemă de supravieţuire. Nu contează ce face toată lumea, dacă este vorba despre embargouri sau de altceva, nu face decât să ne întărească".

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu insistat că aliații Ankarei îi susțin pe teroriști, referindu-se la tradiționala relație bună dintre SUA și milițiile kurde cunoscute sub numele de Unitățile de Apărare a Poporului, organizație trecută de Ankara pe lista de teroriști: "Chiar dacă aliaţii noştri susţin organizaţia teroristă, chiar dacă suntem singuri, chiar dacă este impus un embargou, indiferent ce fac, lupta noastră este îndreptată împotriva organizaţiei teroriste".

De miercuri, de când a început ofensiva Turciei în Siria, 81 de combatanţi ai forţelor kurde şi 28 de civili au fost ucişi, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului, citat de AFP.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG