Opoziția critică astfel decizia guvernului de a folosi puteri executive pentru a aproba creșterea vârstei minime de pensionare de la 62, la 64 de ani.
Măsura este extrem de nepopulară, ceea ce a dus la peste două luni de greve și proteste în Franța. Profesorii sunt în grevă, transportul în comun și aeroporturile funcționează la capacitate redusă, iar gunoaiele se strâng în mormane gigantice pe străzile Parisului.
Opoziția parlamentară din Franța este foarte fragmentată, motiv pentru care va fi greu ca toate voturile să fie coordonate într-un mod folositor. Ar fi nevoie să se reunească întreg spectrul politic împotriva guvernului, de la extrema stângă la extrema dreaptă. Pe masă există deocamdată două moțiuni de cenzură, una propusă de stânga și una de dreapta.
Liderul partidului care ar putea determina votul, Les Républicains, le-a cerut colegilor să nu voteze împotriva guvernului. Ca urmare, biroul acestuia de la Nisa a fost spart și vandalizat. Parlamentarii francezi spun că se tem pentru siguranța lor, dacă nu va trece moțiunea de cenzură.
Franța are una dintre cele mai joase vârste de pensionare din Europa, dar sistemul nu va mai fi viabil din punct de vedere financiar fără a reține oamenii pe piața de muncă timp de câțiva ani în plus.
Procedura specială prin care Macron a aprobat majorarea vârstei de pensionare a iscat noi proteste, deoarece a impus această măsură ocolind parlamentul.