Linkuri accesibilitate

Proteste în Franța după ce legea creșterii vârstei de pensionare a fost adoptată prin procedură specială


În urma adoptării legii creșterii vârstei de pensionare, sindicatele franceze au anunțat o nouă zi de grevă generală pentru joia viitoare, pe 23 martie.
În urma adoptării legii creșterii vârstei de pensionare, sindicatele franceze au anunțat o nouă zi de grevă generală pentru joia viitoare, pe 23 martie.

Câteva mii de oameni s-au adunat spontan joi seara în Place de la Concorde din Paris, pentru a protesta faţă de reforma pensiilor adoptată de Emmanuel Macron fără ca legea să treacă prin parlament. Poliţia franceză a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanții, relatează BBC. Agențiile de presă estimează că au fost aproximativ 7.000 de francezi în piața din fața Parlamentului.

Actualizare. Ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, a declarat vineri dimineaţă că poliţia a făcut 310 arestări în toată Franţa, dintre care 258 la Paris, în urma incidentelor violente care au izbucnit joi seara după ce guvernul a anunţat că îşi asumă răspunderea pentru legea pensiilor.

Un grup de aproximativ 200 de manifestanţi chemaţi de filiala regională din Ile-de-France a sindicatului CGT a împiedicat vineri dimineaţă, timp jumătate de oră, circulaţia pe centura Parisului, în timpul unei acţiuni de protest la adresa reformei pensiilor.

Manifestanţii au coborât pe calea ferată în jurul orei 7.30 la Porte de Clignancourt, au folosit fumigene şi au blocat traficul pe centura interioară, înainte de a se îndrepta în marş spre Porte de la Chapelle, obligându-i pe şoferi să meargă în urma lor în ritm de melc.

Protestele, izbucnite şi în alte oraşe din Franţa, au degenerat joi seara în violenţe, devastarea magazinelor şi chiar a unei bănci. Unii protestatari au aruncat cu pietrele din pavaj spre polițiști.

Şiruri de poliţişti cu scuturi şi bastoanele scoase au avansat spre piaţă, iar tunurile cu apă au fost folosite după ce un foc a fost aprins în mijlocul pieţei, relatează BBC.

După câteva ore de confruntări, majoritatea protestatarilor din Place de la Concorde au fost evacuaţi de către brigada de intervenţii a poliţiei franceze, însă unii protestatari au continuat să rămână şi să opună rezistenţă, aruncând cu pietre şi petarde şi provocând incendii pentru a bloca străzile. Poliţia a anunţat că a făcut 73 de arestări, dar bilanţul este provizoriu.

Poliţia a urmărit un grup de aproximativ o sută de demonstranţi, care răscoleau chiar în centrul capitalei toate gunoaiele strânse pe străzi în grămezi din cauza grevei gunoierilor. „Paris, ridică-te!” strigau demonstranţii.

Proteste au fost și în alte câteva oraşe franceze, inclusiv la Marsilia, unde poliţia a intervenit în forţă. În Nantes, era atât de mult gaz lacrimogen pe străzi, încât oamenii s-au refugiat în baruri.

Cel puţin 1.000 de persoane au protestat şi în oraşul Amiens din nordul ţării, în timp ce la Dijon au fost raportate, de asemenea, ciocniri între poliţie şi protestatari.

Preşedintele Emmanuel Macron a decis joi să evite parlamentul şi să recurgă la o putere constituţională specială, aşa-numita procedură 49.3, pentru a promulga proiectul de lege extrem de nepopular care creşte vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Macron a justificat folosirea 49.3 pentru a trece reforma pensiilor fără un vot în Adunarea Naţională prin „riscurile financiare prea mari” pe care le-ar fi implicat o eventuală respingere.

În urma adoptării legii, sindicatele franceze au făcut apel la o nouă zi de greve şi acţiuni împotriva reformei care să aibă loc joia viitoare, pe 23 martie.

Sondajele de opinie arată că marea majoritate a francezilor se opun reformei pensiilor, la fel şi sindicatele, care spun că există alte modalităţi de echilibrare a sistemului de pensii, inclusiv impozitarea mai mare a celor bogaţi.

XS
SM
MD
LG