Meciul a fost desemnat cu „risc ridicat” după actele de huliganism și antisemitismul manifestate la Amsterdam săptămâna trecută, când echipa israeliană Maccabi Tel Aviv a jucat cu Ajax.
Îngrijorarea cu privire la meciul de joi este justificată de ciocnirile care au avut deja loc între protestatari pro-palestinieni și poliție care au avut loc miercuri seară, în fața unui eveniment de la Paris, unde se strângeau fonduri pentru armata israeliană.
Ministrul israelian de finanțe, de extremă dreaptă, Bezalel Smotrich, trebuia să vorbească, dar discursul său a fost anulat.
Poliția a împins zeci de protestatari care fluturau steaguri palestiniene și aprindeau rachete de lumină în apropierea gării Saint-Lazare. Relatările jurnaliștilor spun că ar fi fost folosite inclusiv gaze lacrimogene de poliție ca să poată ține sub control mulțimea.
Partida Uefa Nations League dintre Franța și Israel, care urmează să înceapă la ora locală 20:45 (19:45 ora României), nu este de așteptat să atragă o mulțime mare, cu mai puțin de 20.000 de bilete vândute pentru stadionul cu o capacitate de 80.000. Sunt așteptați doar aproximativ 150 de fani israelieni.
În ciuda frecvenței reduse, aproximativ 4.000 de polițiști sunt așteptați pe străzi împreună cu alți 1.500 pe rutele de transport public.
O demonstrație pro-palestiniană a fost anunțată la piața Saint-Denis, la ora locală 18:00, pentru a protesta împotriva organizării meciului în contextul războiului din Orientul Mijlociu.
Șeful poliției franceze, Laurent Nuñez, a declarat joi că meciul are un „risc ridicat”, dar că ofițerii săi vor învăța din evenimentele din Țările de Jos.
„Ceea ce am învățat este că trebuie să fim prezenți în spațiul public, inclusiv departe de stadion”, a spus el, citat de The Guardian.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, și ministrul său de interne, Bruno Retailleau, urmează să fie pe Stade de France împreună cu foștii președinți François Hollande și Nicolas Sarkozy.
Antrenorul echipei Franței, Didier Deschamps, a spus că jucătorii săi sunt conștienți de tensiuni.
„Evident că niciunul dintre noi din echipă nu poate fi insensibil la un context atât de greu. Are un impact asupra numărului de suporteri prezenți mâine și a tot ceea ce este însoțit de ea”, a spus antrenorul.
Pe fondul condamnării internaționale asupra violențelor de la Amsterdam, de săptămâna trecută, un raport publicat de primarul orașului, Femke Halsema, sugerează că un „cocktail toxic de antisemitism, huliganism fotbalistic și furie față de războiul din Palestina și Israel și din alte părți ale Orientului Mijlociu" reprezintă cauza izbucnirii revoltelor.