Linkuri accesibilitate

„Sunteți din Sofia, nu-i așa?” | Bulgarii sunt sunați de „Natalia”, care încearcă să le fure datele personale


Sute de bulgari au fost sunați în ultimele săptămâni printr-o schemă frauduloasă care încearcă să lege numerele de telefon mobil cu orașul în care locuiesc. Datele ar putea fi folosite pentru publicitate comercială sau chiar electorală.
Sute de bulgari au fost sunați în ultimele săptămâni printr-o schemă frauduloasă care încearcă să lege numerele de telefon mobil cu orașul în care locuiesc. Datele ar putea fi folosite pentru publicitate comercială sau chiar electorală.

O schemă cu presupusa implicare a unui robot telefonic a colectat date despre locația oamenilor prin apeluri telefonice, în Bulgaria. În doar câteva săptămâni, s-au înregistrat sute de victime.

În cele mai multe cazuri, o voce care pretinde că este „Natalia” îi roagă pe oameni să specifice un detaliu pentru o achiziție pe care au făcut-o. Întrebarea pe care o pune: în ce oraș se află.

Vocea și comportamentul „Nataliei” indică faptul că nu este o persoană reală, ci un robot de telefon.

Experții în securitate cibernetică consultați de serviciul bulgar al Europei Libere spun că în spatele „Nataliei” este, cel mai probabil, un call-center. Scopul este de a crea o bază de date cu orașul în care trăiesc cei apelați.

Apelurile sunt de obicei de la numărul operatorului de telefonie mobilă A1. Compania a declarat pentru Europa Liberă Bulgaria că va oferi mai multe informații în acest sens, dar nu a oferit niciun răspuns până la publicarea articolului.

Comisia pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CPDP) a comentat pentru Europa Liberă Bulgaria că, dacă numerele pe care le apelează acest robot nu sunt preluate sau scoase din baza de date protejată a cuiva, ci sunt generate la întâmplare, nu există nicio încălcare a legii.

„Bună ziua, numele meu este Natalia”

Conversația, pe care așa-numita Natalia o poartă cu victimele, de obicei începe astfel: „Bună ziua, numele meu este Natalia și vă sun în legătură cu achiziția dumneavoastră. Aș dori să primesc evaluarea dumneavoastră. Sunteți din Sofia, nu-i așa?”

Majoritatea dintre zecile de persoane care au primit un apel, cu care Europa Liberă Bulgaria a discutat pe această temă, locuiesc în Sofia.

Cu toate acestea, apeluri au fost primite și la Varna, Gabrovo, Plovdiv și în alte orașe din Bulgaria. Până și bulgari din străinătate au fost apelați de „Natalia”.

Când victimele încearcă să lămurească scopul întrebărilor sau să ceară mai multe detalii, Natalia își cere scuze și conexiunea este întreruptă. În unele cazuri, Natalia a întrebat din nou „în ce oraș vă aflați?”.

Vocea și comportamentul Nataliei semnalează că aceasta nu este o persoană reală, ci un robot. Cu toate acestea, mulți oameni nu și-au dat seama de la bun început și au spus unde locuiesc.

Ce scop are Natalia

Potrivit experților în securitate cibernetică, în spatele Nataliei se află un call center. Scopul ar fi crearea unei baze de date care să conțină localitatea în care se află proprietarii numerelor de telefon.

Baza de date poate fi vândută sau utilizată de către cel/cei care au pus bazele schemei. Aceasta poate fi folosită pentru publicitate orientată către consumatorii finali, activități de marketing sau chiar pentru alegerile locale din toamnă. De asemenea, ar putea fi folosită și în scopuri frauduloase.

Potrivit unui expert în securitate informatică, precum și unui angajat al Departamentului de criminalitate informatică al Direcției Generale de Combatere a Crimei Organizate (GDBOP), colectarea de date care leagă un număr de telefon și o locație nu este o infracțiune, deoarece nu conține date cu caracter personal.

Dacă numerele pe care le apelează nu sunt preluate sau scurse din baza de date securizată a cuiva, ci sunt generate întâmplător, nu există nicio încălcare a legii, a confirmat CPDP. Amploarea apelurilor indică generarea aleatorie sau o listă uriașă de numere de telefon lipsită de datele de localizare ale proprietarilor lor.

Prin intermediul rețelelor sociale, Europa Liberă Bulgaria a obținut circa 60 de numere de la care a sunat Natalia. Telefoanele de la care oamenii sunt sunați de obicei încep cu numerele 0883 27... sau 0884 33....

Rețeaua de telefonie mobilă A1, de care par să țină numerele apelante, a promis mai multe informații, dar nu a răspuns Europei Libere până la publicarea articolului.

CPDP a declarat că ar putea investiga o încălcare a legii numai dacă este abordată de Ministerul de Interne sau de Procuratură, deoarece nu au puterea și capacitatea de a solicita informații de la operatorii de telefonie.

Frauda de la Moscova

Aceasta nu este singura campanie la scară largă care a folosit metode frauduloase pentru a colecta date personale în ultimele zile.

De la un număr de telefon francez, un angajat al Europei Libere Bulgaria a primit acest SMS: „BgPost: Pachetul dvs. așteaptă în depozitul nostru. Confirmați-vă adresa și plătiți costul de expediere pentru a o primi.”

Mesajul este urmat de un link. Site-ul din spatele acestuia nu mai este activ. Era o copie nereușită a site-ului Poștei bulgare, care conținea un formular în care destinatarul trebuia să-și completeze datele personale.

O verificare prin platforma domaintools.com a arătat că domeniul (numele site-ului) a fost cumpărat de o companie canadiană pe 17 iunie. Adresa sa de găzduire este la Moscova.

Alte 20 de site-uri sunt găzduite la aceeași adresă. Toate acestea sunt deja etichetate ca fiind frauduloase de către site-urile de specialitate.

Mai mulți bulgari din Austria și Germania au primit, de asemenea, un link prin SMS către copii locale ale acestui site fals, în limba germană.

CPDP și GDBOP au sfătuit cetățenii să nu dea datele lor personale nimănui care îi sună și să fie atenți deoarece pot deveni victime ale fraudelor.

XS
SM
MD
LG