Linkuri accesibilitate

Cazul fugarului din Mercedes. De ce Poliția Rutieră nu are bastoane telescopice care pot sparge geamul unui autovehicul


Polițiștii nu au reușit să-l scoată pe tânărul șofer din autovehicul Mercedes și apoi l-au dat în urmărire pentru a-l reține.
Polițiștii nu au reușit să-l scoată pe tânărul șofer din autovehicul Mercedes și apoi l-au dat în urmărire pentru a-l reține.

Pentru a-l scoate pe șoferul din Mercedes după ce a fugit de lângă forțelor de ordine, polițiștii și jandarmii ar fi trebuit să folosească bastoane telescopice. Poliția a cumpărat astfel de dotări, dar a primit jucării până în 2020, conform unui raport al instituției.

Lipsa bastoanelor telescopice din dotarea polițiștilor și a jandarmilor care îl blocaseră inițial în trafic pe Şerban Michelle Antonio a făcut ca oamenii legii să nu poată să-l scoată din Mercedes pe tânărul de 26 de ani.

Dotările au fost cumpărate prin proceduri de achiziție de Poliția Română, dar ele nu au ajuns niciodată la polițiștii de la Rutieră. Asta pentru că produsele cumpărate până în 2019 au fost de slabă calitate, „ca niște jucării” - cum ne-au spus surse din Poliție. Bastoanele achiziținoate după 2020 nu au fost repartizate niciodată spre Poliția Rutieră, conducerea ministerului considerând că aici nu sunt cazuri cu violență.

În schimb, conducerea Jandarmeriei nu a achiziționat niciodată astfel de echipamente.

Fără aceste bastoane speciale care permit polițiștilor să spargă geamurile unui autovehicul, tânărul a reușit să forțeze barajul forțelor de ordine și să fugă.

Incidentele care l-au avut ca protagonist pe Șerban Michelle Antonio au avut loc în noaptea de miercuri spre joi, 25-26 octombrie, și au fost mediatizate de posturile de televiziune și pe rețelele de socializate.

Cazul pe scurt: un șofer refuză să coboare din mașină

Șerban Michelle Antonio a atras atenția polițiștilor când a început, miercuri seara, să conducă haotic pe Splaiul Unirii din București. După o tamponare, el a fost oprit de autorități în cartierul Tineretului. Deși au încercat să-l scoată pe șofer din mașină, polițiștii nu au reușit. Mai mult, el a fugit de oamenii legii, în timp ce a lovit alte două mașini și era să dea și peste mai mulți pietoni.

Polițiștii nu au putut decât să-i bată cu pumnul în geam și să îi strige să iasă din mașină. Tânărul șofer nu a fost impresionat niciun moment de aceste acțiuni ale forțelor de ordine.

Michelle Antonio Șerban, devenit celebru după cursa periculoasă din noaptea de 26-27 octombrie 2022 pe bulevardele centrale ale Bucureștiului.
Michelle Antonio Șerban, devenit celebru după cursa periculoasă din noaptea de 26-27 octombrie 2022 pe bulevardele centrale ale Bucureștiului.

După ce a scăpat de baraj, umilind polițiștii și jandarmii care nu au reușit să intre în mașină, Şerban Michelle Antonio a fost prins după câteva ore de autorități.

Între timp, el a postat pe rețelele de socializare mai multe videoclipuri în care provoca poliția. Știind că este căutat de polițiști, el s-a filmat din cada în care făcea baie împreună cu o persoană de sex feminin. În video se aude cum le transmite polițiștilor: „Hai, mă, mă luați cu nightvision-ul dacă e…”.

Autoturismul a fost dat în urmărire și a fost găsit abandonat, la scurt timp, pe o stradă din Sectorul 4. Posesorul a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile fiind acuzat doar de tulburarea liniștii publice și distrugere. În plus, permisul i-a fost suspendat pentru o perioadă de 60 de zile. Şerban Michelle Antonio a mai primit și o amendă de 6.090 de lei.

De ce fapte specificate de Codul Penal este suspect cu indicii întemeiate (multe filmate) șoferul din Mercedes, așa cum a fost denumit de presă, înainte de a fi prins de Poliție și apoi eliberat condiționat:

  • a părăsit locul unui accident,
  • a fost la un pas să calce oameni pe trecerea de pietoni,
  • a fugit de Poliție și Jandarmerie,
  • a lovit alte autoturisme în timp ce fugea de forțele de ordine,
  • după ce a fugit a postat apoi video-uri pe o rețea de socializate în care făcea mișto la adresa forțelor de ordine,
  • a amenințat cu „20 de cuțite in inima” pe cei care vor veni după el să-l prindă.

În fața judecătorilor, apărătorul acestuia a declarat că videoclipurile de amenințare erau doar glume și că a fugit de frică să nu fie încătușat și întins pe asfalt.

Și mama lui Şerban Michelle Antonio, Roxana Ghiță, cunoscută drept Roxy Manelista din perioada când apărea la controversatul post de televiziune OTV, a ținut să salute decizia fiului care nu a deschis portierele.

Mama a precizat că Șerban Michelle a refuzat să oprească din cauză că polițiștii i-ar fi vorbit urât și dacă ar fi oprit, l-ar fi pus la pământ. Aceasta a susținut că fiul a avut dreptate să nu se legitimeze la cererea Poliției și să fugă de la locul unde a fost oprit inițial.

Cum trebuia acționat

Potrivit procedurilor, în astfel de situații, după ce conducătorul auto a fost oprit, el este rugat să coboare fereastra portierei și să prezinte actele.

În cazul în care acesta nu dorește să facă acest lucru, polițistul poate folosi echipamentul din dotare, inclusiv arma, pentru a-l convinge pe șofer să prezinte actele sau să iasă din mașină, ne-au explicat reprezentanții Brigăzii Rutiere Române.

„Nu se impunea folosirea armei din dotare în acest caz pentru că șoferul nu amenința forțele de ordine sau alte persoane cu o altă armă, de foc sau una albă. Poate se putea trage în roți, dar și asta e periculos, pentru că glonțul poate ricoșa din asfalt și erau oameni curioși adunați în jur. Așa că folosirea armei de foc nu se impunea, amenințarea șoferului cu aceasta, putea să fie o măsură aplicabilă într-o țară în care legile îi protejează și pe polițiști. În România, polițistul care făcea asta risca să fie acuzat apoi că el este agresorul și șoferul este o victimă”, ne-a declarat un polițist de la o brigadă de combatere a criminalității organizate.

Polițiștii nu puteau folosi arma pentru a-l scoate pe șofer din autovehicul, susțin ofițerii cu care Europa Liberă a stat de vorbă
Polițiștii nu puteau folosi arma pentru a-l scoate pe șofer din autovehicul, susțin ofițerii cu care Europa Liberă a stat de vorbă

Reprezentanții Brigăzii Poliției București ne-au declarat că echipamentul de intervenție în cazuri violente se rezumă la un arma de foc din dotare și la bastonul de cauciuc.

Din aceste motiv, echipajul Poliției Rutiere a apelat la Jandarmerie, instituție care poate impune și alte tactici de intervenție.

Numai că nici echipajul de Jandarmerie care a intervenit nu avea echipament necesar pentru a sparge fereastra autoturismului. Așa cum se vede din înregistrarea video a intervenției, polițiștii și jandarmii au apelat doar la lovituri cu pumnul în geam pentru a-l convinge pe șofer să iasă.

Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol, ne precizează că acest caz se putea termina ușor dacă forțele de ordine erau dotate cu bastoane telescopice prevăzute cu con metalic pentru spart geamuri.

„În statele din Europa, polițiștii nu mai au bastoane de cauciuc, au aceste bastoane. În România, ministrul Lucian Bode ne-a transmis că Poliția Rutieră nu are nevoie de dotări speciale, pentru că la polițiștii rutieri toată lumea vine de bunăvoie”, ne-a declarat Cosmin Andreica.

Ce este bastonul telescopic

Acest instrument ar permite forțelor de ordine să spargă orice tip de geam pentru a intra în cazul unei intervenții sau a unei urgențe într-un automobil sau într-o încăpere cu geamuri securizate.

Bastonul telescopic și capul special pentru geamuri
Bastonul telescopic și capul special pentru geamuri

Bastoanele telescopice au în interior o tijă de minimum 15 centimetri, realizată din oțel carbon de calitate.

Prețul unui astfel de produs este între 150 și 400 de lei, așa cum reiese din ofertele studiate de Europa Liberă.

De obicei, bastoanele telescopice destinate forțelor de ordine au prevăzut și cu cap conic ascuțit, realizat din metal dur. Acest accesoriu permite spargerea cu maximum două lovituri chiar și a geamurilor securizate. În capătul mânerului are atașat prin înșurubare acest spărgător de geamuri din oțel inoxidabil, așa cum reiese din prezentările unor astfel de produse.

Capul pentru geamuri a fost montat pe bastonul telescopic
Capul pentru geamuri a fost montat pe bastonul telescopic

Acest accesoriu pentru spart geamuri este utilizat de forțele speciale, politie, jandarmi, pompieri, agenții de paza si securitate, oferindu-le un mod tactic si sigur de intrare sau ieșire din automobile, case, avioane etc.

Bastoanele telescopice permit și atașarea de alte accesorii cum ar fi lanterna.

Sunt chiar mai ușoare decât tradiționalele bastoane din cauciuc, mânerul nu permite alunecarea atunci când sunt folosite.

Contractul din 2020

În 2020, Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), instituție aflată în subordinea Ministerului Administrației și Internelor (MAI) a început un program de dotare a forțelor de ordine cu astfel de bastoane telescopice.

Comisar șef Marius Balan, director al Direcției de Pregătire din cadrul Poliției Române, anunța în toamna anului 2020 că IGPR dorește să achiziționeze bastoane telescopice.

„Se poate lucra cu el atât extins, dar și restrâns. Este ușor de purtat, ușor de extins de pe centură, de folosit în situații tactice mult mai diverse decât bastonul clasic”, declara acesta la acel moment la o întâlnire cu presa.

În primăvara anului 2020, Poliția Română (IGPR) a început procedurile de acordare a unui contract pentru achiziția de bastoane cu electroșocuri și a bastoanelor telescopice.

S-a organizat o licitație prin care se oferea un contract cadru - pe un anumit interval de timp beneficiarul face comenzi la firma câștigătoare între un minim și un maxim de produse/servicii - cu o valoare de până în 2,5 milioane de lei. 12.000 de bastoane cu electroșocuri și 9.000 de bastoane telescopice era ceea ce trebuia să ofere firma câștigătoare.

Contractul a fost acordat companiei International Consultants and Business Company din București. Societatea a fost înființată de Guo Jinnan, Mihail Vornicov și Vali Daniela Filip. La momentul înființării firma era purta numele de Gift House Solutions.

Made in China

Mihail Vornicov este un fost maior de poliție care răspundea de menținerea ordinii și liniștii publice în comunitățile de cetățeni străini care apăruseră în România în anii de după Revoluție. Numele lui Mihai Vornicov a apărut și în scandalul Bancorex, banca de stat falimentată de nenumărate împrumuturi nerestituite acordate unor persoane apropiate de instituțiile de forță ale fostului regim. Vornicov nu a fost suspectat sau acuzat că a comis fapte ilegale.

Firma International Consultants and Business Company a avut de-a lungul timpului mai multe contracte cu Jandarmeria Română, precum și cu Inspectoratul General al Poliției Române. Guo Junnan este președinta Asociației Femeilor de Afaceri Chineze din România.

Mihail Vornicov are, conform propriului CV, o experiență de peste 20 de ani în relațiile româno-chineze, a obținut în 2006 titlul de Doctor în Drept Internațional Public având specializarea Drept Consular. A lucrat în instituții de stat de prestigiu ocupând mai multe funcții de conducere în decursul celor peste 30 de ani de activitate.

Vornicov mai este și șeful Departamentului de Relații cu Republicii Populare China din cadrul Uniunii Naționale a Patronatului Român.

„Aceste bastoane trebuiau să ajungă inițial la polițiștii de proximitate, de ordine publică (n.r. - cei de la secțiile de poliție din cartiere), pentru ca apoi să ajungă și la alte structuri. Știu că s-au cumpărat, dar aceste nu au ajuns nici la polițiștii de proximitate, nici la cei de la Poliția Rutieră. Nu știu alte amănunte”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele sindicatului Europol.

Polițiștii ar fi primit niște jucării

Inițial, Europa Liberă a reușit să afle că Poliția Română a primit în 2021 între 500 și 1.000 de astfel de bastoane de la International Consultants and Business Company. Reprezentanții companiei ne-au asigurat și ne-au și prezentat documente care să confirme că au livrat în două tranșe toate cele 9.000 de bastoane telescopice.

Aceste produse au fost recepționate de IGPR ca fiind produse care corespund calității cerute în caietul de sarcini al licitației din 2020. După recepție, IGPR s-a ocupat de administrarea și repartizarea produselor.

Concluziile unui raport de audit al Poliției Române, susține însă că bastoanele cumpărate de instituție în ultimii ani nu sunt printre cele mai calitative.

Bastoanele cu electroșocuri nu funcționau, iar cele telescopice nu se deschideau. Mai mult, cele din urmă erau realizate din materiale de proastă calitate și se îndoiau la șocuri.

Bastoanele erau simple, nu erau prevăzute cu un cap întărit pentru spargerea geamurilor. „Erau practic ca niște jucării chinezești”, așa cum ne-a explicat sursa care a văzut constatările raportului de audit.

Reprezentanții International Consultants and Business Company ne-au prezentat informații, documente și chiar un model de baston telescopic livrat Poliției din care reiese că produsul companiei este unul de calitate care poate sparge fereastra unui automobil.

Directori ai companiei ne-au precizat că eventuale concluzii negative ale unui raport IGPR fac referire la bastoane achiziționate înainte de 2020. Mai mult, reprezentanții International Consultants and Business Company ne-au asigurat că raportul nu poate face referire la produsele lor pentru faptul că nu au mai livrat bastoane cu electroșocuri. Motivul: Poliția dorea produse care erau mult prea scumpe față de prețul modelului oferit.

Al doilea contract

Pentru a acoperi eșecul primul contract, IGPR a mai anunțat o licitație în aprilie 2022, pentru dotarea polițiștilor cu bastoane telescopice.

Prețul estimat pentru aceste produse este de 240 de lei/ bucata, plus TVA. De asemenea, Poliția vrea să cumpere cel puțin 500 de bastoane cu electroșocuri, cantitatea maximă fiind de 12.000 de bucăți.

În săptămâna în care șoferul cu Mercedes i-a umilit pe polițiști și jandarmi, a fost desemnată (pe 23 octombrie) și firma care va livra bastoanele telescopice în cadrul unui acord-cadru. IGPR și-a asumat să comande între 1000 de bucăți și maximum 15.000 de bucăți. Societatea câștigătoare a fost de data aceasta Rotman Industries din Ilfov care a depus o ofertă de 860.000 de lei.

Acționarul unic și administrator al acestei firme este Vlad Constantin Istrate. Acesta și membrii familiei sale mai sunt acționari în alte firme care au contracte cu instituției de forță din România.

Printre acestea este Stimpex SA. Ea este administrată de Marcel Istrate, Marin Ștefan și Vlad Constantin Istrate. Firma a fost implicată de-a lungul timpului în diverse contracte cu autoritățile publice.

Contracte precum realizarea izoletelor, livrarea bastoanelor de luptă pentru Inspectoratul General al Poliției Române și livrarea autospecialelor destinate transportului deținuților. Tot Stimpex SA s-a ocupat și de furnizarea pentru Jandarmeria Română a pulverizatoarelor folosite de jandarmi pentru protestul din 10 august 2018.

Vlad Constantin Istrate a lucrat înainte de a intra în mediul privat la Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat, conform propriului CV.

  • 16x9 Image

    Marian Păvălașc

    A intrat în echipa Europa Liberă în ianuarie 2021. Este un jurnalist freelancer care își propune să publice știri importante, dar și reportaje, investigații. A intrat în presă în primii ani ai studenției, în urmă cu 15 de ani, atunci când a început să scrie pentru un cotidian din Galați. 

XS
SM
MD
LG