Linkuri accesibilitate

Imaginea Poliției s-a prăbușit | Cristian Pîrvulescu: „Sinecuri, politizare, protecție pentru vinovați”


Dramele nu se uită. O familie aprinde lumânări pe scările Ministerului de Interne, iar lângă se află portretul Alexandrei, fata de 15 ani care a fost omorâtă după ce a sunat de trei ori la 112 să anunțe că a fost răpită. Imagine din 27 iulie 2019.
Dramele nu se uită. O familie aprinde lumânări pe scările Ministerului de Interne, iar lângă se află portretul Alexandrei, fata de 15 ani care a fost omorâtă după ce a sunat de trei ori la 112 să anunțe că a fost răpită. Imagine din 27 iulie 2019.

Un polițist omoară o fetiță pe trecerea de pietoni, după care verifică cu piciorul dacă mai trăiește. Un atentat cu bombă la Arad în care e ucis un om de afaceri rămâne fără vinovați. Un asasinat la Onești, în timp ce Poliția negocia cu criminalul. Trei puncte în care Ministerul de Interne a eșuat.

„Imaginea Poliției este, probabil, în cea mai proastă situație din ultimii 30 de ani. Nu că vreodată ar fi avut o imagine extraordinară, dar, acum, ineficiența Poliției, dar mai ales sinecurile din Poliție sunt cele problematice”, observă politologul Cristian Pîrvulescu.

De obicei, cei care plătesc pentru erorile de strategie din minister sunt polițiștii de la nivel local, nu liderii de la București.

Cazurile în care imaginea Poliției și a Ministerului de Interne suferă se înmulțesc. Ultimul caz a îngrozit opinia publică. Un polițist a omorât o fetiță pe trecerea de pietoni și a rănit-o pe alta. Victima este internată la spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală.

Polițistul conducea cu viteză în oraș, iar singura scuză venită din partea autorităților e că avea girofarul aprins, dar nu și semnalele acustice. Autoritățile nu au putut preciza nici după trei zile dacă acesta se afla în misiune sau nu și de ce conducea cu viteză. În acest moment, el a fost pus sub control judiciar și i s-a adus la cunoștință acuzația de ucidere din culpă.

„Este incredibil că atinge cu piciorul corpul victimei și nu își cere iertare pentru ce s-a întâmplat. Este un accident, dar toate lucrurile ne arată că în Poliție se beneficiază de impunitate”, subliniază Cristian Pîrvulescu.

Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului de Interne să ofere cât mai curând o soluție pentru că a simțit că sensibilitatea opiniei publice este maximă.

„Aș putea face o comparație, păstrând proporțiile, cu cazul polițistului din SUA care l-a omorât pe George Floyd. Atunci s-a acționat imediat. Este nevoie în momentul de față de o schimbare a imaginii Poliției. Este nevoie ca cei care conduc Poliția că trebuie să dea niște exemple clare”, este opinia profesorului consultat de Europa Liberă.

Un copil nevinovat a murit. Un polițist fuge și nu oferă explicații.

„Ineficiență, birocrație, carierism, politizare excesivă, deficit de profesioniști. Toate au creat imaginea unui serviciu ineficient și incapabil să răspundă nevoilor cetățenilor”, este verdictul pus de Cristian Pîrvulescu.

Într-un atac de tip mafiot petrecut în luna mai, un om de afaceri din Arad a fost ucis într-un atentat cu bombă în propria mașină. Au trecut peste șapte luni de la evenimentul tragic, iar vinovații nu au fost descoperiți. Ancheta Ministerului de Interne nu a oferit multe piste, totul rămânând în ceață. Fata victimei a declarat pentru Antena3, în luna decembrie, că Poliția nu i-a comunicat nicio informație despre ancheta legată de moartea tatălui său și că a fost audiată o singură dată.

Cazul de la Arad, arată potrivit lui Cristian Pîrvulescu că „nivelul de competență în Poliția Română” pare că a scăzut.

„Faptul că nu au putut să identifice niște criminali e o situație gravă care ne pune foarte multe semne de întrebare în legătură cu capacitatea de a acționa și apăra interesul public”.

Dubla crimă de la Onești, în care un bărbat de 70 de ani a omorât doi muncitori pe care îi sechestrase, a arătat încă o data deficiențele din cadrul Ministerului de Interne. Criminalul sunase la 112 să anunțe că vrea să se răzbune, iar până să îi omoare pe cei doi muncitori a negociat cu o echipă de polițiști. Fără rezultat.

Cât timp i-a ținut legați pe muncitori, Gherghe Moroșan a cerut să discute cu ministrul de Interne și cu cel al Justiției. El era nemulțumit că își pierduse un apartament.

Ministrul Bode le-a reproșat negociatorilor că nu au încercat și o altă abordare, dacă au văzut că nu au succes. Au fost câteva schimbări în plan local, iar subiectul s-a închis.

Intervenția jandarmilor și a forțelor de ordine la mitingul AUR din 21 decembrie 2021 sau dosarul clasat, după ce mașina ministrului Bode, a provocat un accident sunt alte semne de întrebare fără răspuns.

„Discutăm atât de mult despre statul de drept, despre reguli, despre faptul că toată lumea trebuie să răspundă în fața legii, dar constatăm că impunitatea există, că există servicii publice care sunt scutite de răspundere legală sau răspunderea legii e minimală și sunt politicieni care nu răspund pentru faptele lor. Aceasta e o situație gravă care nu face decât să alimenteze extremismul”, este avertismentul lui Cristian Pîrvulescu.

Potrivit acestuia, Poliția Română nu a reușit să-și schimbe „semnificativ imaginea de la Miliția comunistă”, nici după 32 de ani de la căderea comunismului.

De ce se întâmplă acest lucru? Nu din cauza comunicării defectuoase, spune politologul. Ci totul e legat de impunitate, de protecție, e o problemă de sistem.

„Ar fi nevoie de o regândire fundamentală, cuvântul reformă și-a pierdut semnificația. Pentru actualul ministru de interne nu pare să fie o prioritate reforma, dar este o evidență că situația nu mai poate continua. Dar trebuie să existe o schimbare semnificativă, că trebuie să devină un serviciu public eficient. Politizarea a împiedicat profesioniștii să se implice”, este concluzia profesorului Pîrvulescu.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG