Linkuri accesibilitate

Funcțiile de premier și președinte al Camerei Deputaților bat pandemia


Negocierile dintre PNL, USR-PLUS și UDMR sunt în impas pentru că partidele nu reușesc să-și împartă primele funcții în stat. Între timp, pandemia nu a luat vacanță, iar despre programul de guvernare nu mai vorbește nimeni.

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat în ședința de Guvern de joi, 17 decembrie, că începe distribuirea către spitale a primelor 300.000 de teste rapide de depistare a infecției cu noul coronavirus. În total ar trebui să ajungă în România 3 milioane de astfel de teste.

Ultima dată când s-a vorbit despre aceste teste a fost când Guvernul anunța că ele vor fi achiziționate. Data era 13 noiembrie 2020. A durat mai bine de o lună pentru ca planul de a accelera triajul epidemiologic din Urgențe să înceapă.

Când negocierile pentru formarea unei coaliții de centru-dreapta începeau sâmbătă, cele trei partide anunțau că există trei paliere de negocieri cu câtre trei grupuri fiecare:

  • negocierea politică pentru susținerea Guvernului și împărțirea funcțiilor executive;
  • negocierea pentru împărțirea funcțiilor în Parlament;
  • negocierea tehnică privind programul de guvernare al unui viitor Executiv.

În noiembrie, europarlamentarul USR-PLUS Cristian Ghinea declara pentru Europa Liberă că „vom negocia ca în Germania pe angajamente. Chiar dacă va dura mult evităm ca, mai încolo, cineva să se bosumfle”.

Ghinea conducea din partea USR-PLUS grupul de negociere privind programul de guvernare. De când au intrat în impas negocierile privind primele funcții din stat, echipele pentru programul de guvernare nu s-au mai întâlnit deloc.

Mai mult, surse politice precizau, la debutul discuțiilor, că „sunt însă și funcții în Guvern pe care nu le râvnește nimeni: Sănătatea și Educația”.

Asta în condițiile în care toate partidele se lăudau în campania electorală cu planurile pe care le aveau pentru reforma din sistemul sanitar românesc.

Între timp, România trebuie să se pregătească pentru unul dintre cele mai grele examene din istoria postdecembristă: campania de vaccinare împotriva COVID-19.

Centrele de vaccinare încă nu există, campania de informare se află abia în stadiul de Hotărâre de Guvern, dar detalii nu cunoaștem.

În programul premierului interimar Nicolae Ciucă din 17 decembrie se găsește un punct, care explică involuntar presiunea care apasă asupra sistemului de sănătate. Un avion militar aduce din Germania în România aparatură ATI primită din donații.

Și chiar dacă aparatura ar deveni suficientă pentru a face față cazurilor grave COVID, dar și non-COVID, personalul medical este în continuare la fel de insuficient pentru a opera aceste aparate.

Deocamdată însă cine va conduce camerele Legislativului și cine va fi premier constituie un blocaj major.

Se pune întrebarea, dacă programul de guvernare nu a fost negociat până acum deloc, cât va dura un acord în această privință după ce, cumva, partidele se vor decide asupra funcțiilor importante?

Și ce se întâmplă în România între timp?

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG