Linkuri accesibilitate

Schimbările climei, pandemia, taxarea corporațiilor, dezbătute de liderii G20 la Roma


Liderii G20 s-au fotografiat alături de personal medical și de intervenție pentru a saluta eforturile depuse de acesta în pandemie.
Liderii G20 s-au fotografiat alături de personal medical și de intervenție pentru a saluta eforturile depuse de acesta în pandemie.

Reuniunea începută sâmbătă la Roma este prima întâlnire în persoană a liderilor G20 de la începutul pandemiei de Covid, însă președinții Chinei și Rusiei s-au alăturat discuțiilor online.

Cea mai mare atenției va fi acordată climei, dar, relatează Reuters, nu sunt așteptate decizii majore, doar ușoare înăspriri ale angajamentelor ulterioare menite să reducă emisiile de gaze cu efect de seră.

Grupul G20, format din 19 țări și Uniunea Europeană, este responsabil de 80% din emisiile globale iar potrivit specialiștilor, o reducere a efectului dezastruos asupra Planetei ar avea nevoie de acțiuni radicale și categorice.

Pe alte teme s-au făcut însă progrese, relatează Reuters, de exemplu în privința obținerii acordului G20 pentru stabilirea unui impozit minim de cel puțin 15% pentru corporații cu începere din 2023. Acesta e menit să blocheze ascunderea profiturilor în paradisuri fiscale.

Potrivit CNN, sprijinul acordat de G20 pentru această decizie a fost o prioritate a Casei Albe la reuniune. Președintele Joe Biden urmează să ridice și tema resurselor și securității energetice.

În privința pandemiei, G20 se declară în favoarea planurilor de stabilire a unei ținte de vaccinare anti-Covid de 70% din populația globului, până la mijlocul anului viitor. Premierul Italiei, Mario Draghi a spus că inechitățile de distribuție a vaccinului între țările bogate și cele sărace sunt „inacceptabile din punct de vedere moral și subminează combaterea pandemiei.”

În acest context, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a lansat un apel pentru accelerarea recunoaşterii reciproce a vaccinurilor împotriva Covid, o solicitare susținută de preşedintele Chinei, Xi Jinping în cadrul intervenției online de la reuniunea de sâmbătă.

Și această întâlnire G20 este marcată de proteste. Autoritățile au mobilizat 5.000 de polițiști și 400 de membri ai forțelor speciale de menținere a ordinii.

Traficul pentru pietoni și mașini a fost interzis în zona de desfășurare a reuniunii iar traficul aerian deasupra Romei a fost închis pe timpul desfășurării acesteia.

Manifestanții au aprins fumigene în timpul protestelor de sâmbătă de pe străzile Romei.
Manifestanții au aprins fumigene în timpul protestelor de sâmbătă de pe străzile Romei.

Cei mai mulți manifestanți sunt cei care cer măsuri categorice pentru protejarea mediului, care au blocat o cale de acces și au fost îndepărtați cu forța sâmbătă dimineață.

Sunt însă organizate diverse proteste, după cum relatează AP. Au ieșit în stradă și fermieri, grupuri care apără drepturile femeilor sau sindicaliști, dar și anti-vacciniști și extremiști.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG