Linkuri accesibilitate

Gabriela Firea cere bani de la Guvern. Ludovic Orban: Este o neobrăzare, nu plătim facturi pentru companii de nababi


Gabriela Firea, primar general al capitalei.

Ministerul Dezvoltării a primit, din partea primarului general, Gabriela Firea, o cerere de alocare a 677 de milioane de lei. Cererea a fost refuzată de prim-ministrul Ludovic Orban, pe motiv că Primăria Generală a mai primit 100 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară.

Nu vreau să văd pe lista pe care o veţi înainta (...) nicio primărie care a primit bani din alocările acordate de Guvernul PSD din suma de un miliard patru sute de milioane sau din alte sume. Dacă vine vreo primărie cu cerere de bani după ce a primit bani din Fondul de rezervă, evident nu voi accepta alocarea niciunei sume de bani. Să vă uitaţi pe - să le spun - ”deştepţii” care au contracte pe fantomaticul Fond de Dezvoltare şi Investiţii. Şi acolo trebuie operată o extragere din anexă a celor care au fost primii la şmecheria pusă la cale cu Fondul de Dezvoltare şi Investiţii”, i-a spus Ludovic Orban ministrului Dezvoltării.

Ministrul Ion Ștefan a spus că are, de exemplu, o solicitare a Gabrielei Firea, pentru o sumă de 677 de milioane de lei, ceea ce a stârnit reacția vehementă a premierului. “Primăria Bucureşti a beneficiat de alocare din Fondul de Rezervă al Guvernului de 100 de milioane şi mi se pare o neobrăzare să mai formuleze o cerere de 677? Adică vrea să plătim noi factura pentru companii de nababi înfiinţate de Firea. Nu acceptăm aşa ceva”, a spus Orban.

Gabriela Firea amenință cu plângeri penale

Gabriela Firea susține că cele 677 de milioane de lei solicitate de Primăria capitalei sunt pentru a achita serviciile de utilitate publică.

În cazul în care Guvernul Orban nu va da curs solicitării noastre, atunci îi informez că vom formula plângeri penale pentru abuz în serviciu pe numele domnului prim-ministru și pe numele ministrului Finanțelor Publice, precum și pe cele ale funcționarilor publici care vor valida un buget ilegal pentru Primăria Capitalei, care va fi pusă în situația să nu poată achita subvenția la transportul public în comun, energie termică, cheltuielile cu cele 19 spitale, creditele contractate în trecut de alți primari (de dreapta), continuarea investițiilor urgente în infrastructura pentru fluidizarea traficului, deja demarate”, a reacționat Firea pe contul ei de Facebook.

Gabriela Firea spune că, prin înființarea companiilor Primăriei, s-au făcut economii la buget, reușind să lucreze “rapid si la preturi corecte pentru cetățeni”.

Gabriela Firea și Ludovic Orban au avut recent mai multe schimburi de replici pe fondul situației din capitală, unde mai multe cartiere nu avut apă caldă și căldură.

Premierul Ludovic Orban a declarat că rezultatul mandatului de primar al Gabrielei Firea în fruntea Bucureștilor „este aproape zero” în domeniul investițiilor, amintind de „starea critică a furnizării de căldură” și lipsa unei șosele de centură.

În replică, Gabriela Firea, a anunțat, duminică, la mai multe posturi de televiziune, că „va candida pentru încă un mandat de primar, dacă este sănătoasă, pentru a termina ce a început”.

Ludovic Orban a criticat-o pe Firea pentru că „azvârle sute de milioane în nişte societăţi care nu fac nimic, societăţi ale primăriei, în care nu faci altceva decât să angajezi clientela publică să plăteşti salarii mai mari decât se plătesc în sectorul privat, nu e de mirare că, dacă stai şi analizezi, rezultatele mandatului sunt aproape egale cu zero pe proiectele de investiţii importante”.

Gabriela Firea a spus că Orban nu s-a schimbat de când era viceprimar, iar biroul lui "era ca un bar de negri, numai cu băutură, numai cu țigări, numai cu persoane pestilențiale".

Pentru această declarație a Gabrielei Firea, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat, joi, o decizie urmând a fi luată la începutul anului viitor.

Guvernul a transferat, vineri, din Fondul de rezervă bugetară la Ministerul Finanțelor 912,5 milioane lei, pentru plata titlului executoriu în România în cauza Micula, astfel încât Romatsa - regia care dirijează traficul aerian din România - să nu își înceteze activitatea.

Banii au fost luați din Fondul de rezervă al Guvernului care a rămas astfel fără resurse, prim-ministrul Orban anunțând o nouă rectificare bugetară pentru alimentarea Fondului. Din Fondul de rezervă trebuie făcute plăți pentru cheltuielile autorităților locale. Rectificarea bugetară va fi aprobată într-o ședință de Guvern programată pentru luni.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

A început anul universitar
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00
XS
SM
MD
LG