Grupul pentru Dialog Social, prima organizație a societății civile constituită legal după căderea comunismului, cere „insistent” desființarea Institutului Revoluției Române, o „instituție-fantomă”, despre care mai susține că este condusă de personaje controversate, suspectate de crime împotriva umanității, că nu are legitimitate, iar „existența ei reprezintă o sfidare perpetuă la adresa memoriei noastre”.
„Cerem Președintelui României și celorlalte instituții ale statului să facă acest gest de reparație istorică și de reconfigurare esențială a instituțiilor. Este strigător la cer că încă nu există un Muzeu al Revoluției Române, desfășurarea clipă cu clipă a evenimentelor de atunci este încă neclară, munca istoricilor a fost împiedicată permanent tocmai prin existența acestor false configurări instituționale, a căror menire a fost, în toți acești 30 de ani, să ofere legitimitate celor ce nu o au și nu o pot avea”, precizează GDS într-un comunicat de presă.
GDS susține că persoanele care au luat puterea în după-amiaza zilei de 22 decembrie nu sunt îndreptățite să se numească revoluționari și nici nu pot revendica această calitate acordată de statul român.
„Împrejurările istorice de după confiscarea Revoluției au făcut posibilă o anomalie și mai mare: au fost create instituții ale falșilor revoluționari . Una dintre acestea este autointitulatul „Institut al Revoluției Române“, condus de Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu. În prezent, aceștia doi sunt puși sub acuzare de către Parchetul General pentru crime împotriva umanității, petrecute după momentul în care au luat puterea. Dosarul Revoluției a fost încheiat și se judecă în prezent”, precizează GDS.
Comunitatea „Vă vedem din Sibiu” a anunţat, sâmbătă seară, că susţine cererea GDS, considerând Institutul Revoluţiei Române, „o abominaţie” care a contribuit „din plin la mistificarea Revoluţiei”, potrivit unei declarații postate pe pagina de Facebook.
„După 30 de ani, avem dreptul la adevăr - iar acest institut s-a situat dintotdeauna în coliziune directă cu adevărul Revoluției. Prin urmare, pentru claritatea morală privitoare la Revoluție, acest institut malign trebuie să dispară”, declară reprezentanții comunității civice din Sibiu, care este cunoscută pentru protestul maraton din fața sediului PSD local.
Institutul condus de Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu intenționa să organizeze duminică seara, 22 decembrie, un concert în Piața George Enescu din București. Mai multe organizații ale societății civile au protestat și au cerut anularea concertului, susținând că reprezintă „un act de sfidare".
„Este imoral şi inadmisibil, o dovadă de cinism enorm ca aceşti doi inculpaţi să organizeze orice manifestare publică privind victimele din 1989, când probele ce-i incriminează în dosarul Revoluţiei reflectă rolul lor direct şi / sau indirect în moartea sau rănirea românilor în acele zile. Mai mult, folosirea a peste 100.000 de euro din banii publici pentru acest eveniment constituie o sfidare în plus la adresa românilor, la 30 de ani de la căderea comunismului”, au afirmat, într-un comunicat de presă organizațiile Freedom House, Forum Apulum, Rezistența, Geeks For Democracy, Inițiativa România și Corupția Ucide.
„Duminică, 22 decembrie, VUNK ar fi trebuit să cânte în Piața George Enescu la evenimentul “30 de ani de libertate”, concert pe care îl consideram un omagiu adus victimelor Revoluției din ‘89. În urma detaliilor despre eveniment care au ajuns la noi în ultimele ore am constatat că scopul acestuia e mai puțin clar decât credeam noi. Anunțăm pe această cale retragerea VUNK de la evenimentul organizat de Institutul Revoluției Române”, a precizat Trupa VUNK pe Facebook.
O altă solistă, Andra, a transmis că nu mai participă la concert.
Concertul a fost anulat.
Facebook Forum