Linkuri accesibilitate

Cum a încercat AUR să implice Biserica Ortodoxă în „liga anti-Fritz”. Mitropolit: „E o aberație”


Mitropolitul Banatului susține că nu a dorit să facă fotografii cu George Simion când acesta a venit la Timișoara. Pe contul de Facebook al lui Simion a fost postată însă o poză mai veche cu Mitropolitul. Imagine generică cu George Simion din Parlament, iunie 2021.
Mitropolitul Banatului susține că nu a dorit să facă fotografii cu George Simion când acesta a venit la Timișoara. Pe contul de Facebook al lui Simion a fost postată însă o poză mai veche cu Mitropolitul. Imagine generică cu George Simion din Parlament, iunie 2021.

George Simion a lăsat de înțeles că a primit sprijinul Mitropolitului Banatului pentru demersul său privind demiterea primarului Timișoarei, Dominic Fritz. Aluzia a fost negată de Mitropolit, care o definește drept o aberație, subliniind că este alături de primar.

În aplauzele câtorva zeci de membri adunați la un hotel din Timișoara, fără respectarea regulilor sanitare, George Simion a anunțat într-o „conferință extraordinară” că se lucrează la formarea unei alianțe politice numită „Liga Anti-Fritz” pentru demiterea primarului orașului „pentru că nu a livrat ce a promis”.

Alianța presupune strângere de semnături, proteste în stradă, conștientizarea populației. Referendumul local „rămâne o variantă”.

Din alianță ar face parte foști primari și viceprimari, precum și foști președinți de consiliu județean, a căror identitate nu a fost precizată.

Conferința AUR la Timișoara
Conferința AUR la Timișoara

În discurs a fost strecurat și numele Mitropolitului Banatului, vizitat cu o zi înainte de o delegație AUR, căruia Simion îi mulțumește pe Facebook pentru „sfaturile duhovnicești”.

„Nu există așa ceva!", a declarat I.P.S Ioan Selejan pentru Europa Liberă. „Nici nu se pune problema. Este o super-aberație! Din contră, eu am fost și sunt alături de primar în acțiunile pentru binele comunității”.

Cât privește întâlnirea de vineri, mitropolitul spune că „s-a pomenit” cu delegația AUR în curtea Mitropoliei și nu putea să-i dea afară, însă a refuzat să facă fotografii cu ei. Totuși, a fost re-postată o fotografie mai veche pe pagina de Facebook a partidului.

Simion s-a dezis de grupul din spatele lui

George Simion a oferit presei o nouă versiune a incidentului agresiv de vineri, când a luat cu asalt sediul primăriei din Timișoara. Acesta s-a arătat mirat că s-au scandat lozinci și a descris intrarea în primărie ca pe o simplă solicitare de audiență pentru revoluționarul timișorean Ioan Bînciu, care nu ar fi fost primit la primar.

„Eu n-am strigat, nu știu de cei din spatele meu, nu sunt eu responsabil pentru ei”, a răspuns Simion la întrebarea Europei Libere. Susține că nu a văzut decât „un tată cu doi copii de mână”, nu un grup turbulent, a adăugat Simion, indignat că Dominic Fritz a vorbit despre „o bandă”.

Jandarmeria a aplicat 12 amenzi în valoare de 44.000 lei, dar liderul AUR susține că nu știe. Cei amendați pentru „tulburarea liniștii publice”, printre care și președintele partidului Noua Dreaptă Mehedinți, nu aveau domiciliul în Timișoara. Noua Dreaptă era autorizată să desfășoare un protest afară, în fața primăriei.

Conducerea AUR susține că nu există colaborare sau protocol cu Noua Dreaptă.

„Este inadmisibil că Jandarmeria și Poliția Locală au asistat impotente la acest act violent. Dominic Fritz, primar

Jandarmeria Timiș, care avea 20 de jandarmi pregătiți pentru mitingul Noii Drepte, autorizat pentru vineri, ora 14, s-a scuzat că nu a intervenit motivând că „dispozitivul” lor era în stradă. Ei ar fi acționat numai după ce au fost sesizați că se întâmplă ceva.

Șeful interimar al Poliției Locale, Dumitru Domășnean, ne-a declarat că într-adevăr, grupul cu steaguri și cu însemnele AUR a trecut ușor de singurul polițist aflat la intrare, luat prin surprindere. Era ora 13.50 și Registratura încă lucra, pe acea ușă de acces a intrat Simion cu grupul său. Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara a deschis dosar penal pentru infracțiunea de violare a sediului profesional.

Măsurile în forță și agresive în strategia AUR

Claudiu Târziu a confirmat pentru Europa Liberă că intrarea în forță în instituții, protestele vocale, fie și agresive, sunt necesare pentru a trezi autoritățile. Copreședintele AUR și-a justificat poziția cu faptul că și mișcarea #Rezist a făcut, în opinia sa, la fel.

George Simion a declarat public la Timișoara că acțiunile similare celei de la primărie sunt menite să salveze „spiritul Timișoarei”: „Ce înseamnă, de fapt, spiritul Timișoarei? Să ne ia de proști?”, a subliniat retoric.

Protest la Cotroceni împotriva restricțiilor impuse de autorități în urma creșterii numprului de îmbolnăviri COVID-19, Bucuresti, 2 octombrie 2021.Inquam Photos / Octav Ganea
Protest la Cotroceni împotriva restricțiilor impuse de autorități în urma creșterii numprului de îmbolnăviri COVID-19, Bucuresti, 2 octombrie 2021.Inquam Photos / Octav Ganea

Formulele folosite la adresa primarului orașului pe tot parcursul „conferinței extraordinare” au fost „Fritz parașutat din Germania” sau „parașutat în mod ciudat de la Berlin”. Acestea se adaugă lozincilor strigate vineri la primărie ca „Ieși afară/Javră ordinară!”, „Herr Fritz nu uita/Timișoara nu-i a ta!”, precum și îndemnului „Să dăm peste ei!”.

Codul de Conduită și Integritate al AUR de pe site-ul formațiunii include printre principiile de bază „Politețe și curtoazie în raport cu instituțiile statului, colegi și oponenți: să ai necontenit o atitudine cavalerească grație căreia să-i dai impresia celui din fața ta, oricine ar fi, că are un rost important în această lume”.

Încercarea de confiscare a Revoluției din Timișoara și a simbolurilor ei

Prezența în preajma AUR a unor membri ai asociațiilor revoluționare din Timișoara a fost utilizată de partid ca pretext pentru a se erija în apărător al Revoluției timișorenilor și, mai mult, al punctului 8 al Proclamației de la Timișoara. În sala conferinței s-au aflat însă și oameni ai fostului regim, printre care generalul Nicolae Roman, deputat AUR, cu misiuni neclarificate în timpul Revoluției.

Cu o seară înainte, Simion s-a întâlnit la un local privat cu câțiva revoluționari. A fost a văzut acolo și fostul viceprimar Adrian Orza.

Ioan Bînciu, rănit în decembrie 1989 și rămas fără soția împușcată mortal, membru al Memorialului Revoluției, a fost pretextul asaltului asupra primăriei pentru că instituția i-ar fi refuzat finanțarea pelerinajului organizat în fiecare an și fiindcă nu e primit de primar în audiență.

Ioan Bînciu:„ De vreo patru ani primăria îmi dă tot mai puțini bani pentru pelerinaj. Acum mi-a dat numai 2000 lei prin Casa de Cultură. Au zis să cumpăr eu coroanele”, a spus pentru Europa Liberă.

În 16 decembrie 2020 George Simion a încercat să organizeze comemorări în Timișoara
În 16 decembrie 2020 George Simion a încercat să organizeze comemorări în Timișoara

Președintele Memorialului Revoluției, Gino Rado, ne-a precizat că Bînciu nu a avut mandat din partea organizației să ceară întrevederi cu primarul.

„Nu girăm intrarea în forță în instituțiile statului. Am avut întrevederi cu primarul în diverse ocazii. Noi am încheiat un contract de 2000 de lei cu Casa de Cultură din subordinea primăriei pentru pelerinaj. Suma e mai mică decât din alți ani, dar asta e. Nu avem nicio colaborare cu AUR și cu niciun alt partid, politica noastră este cinstirea eroilor-martiri și aflarea adevărului despre Revoluție”.

Președintele Societății Timișoara, Florian Mihalcea, a subliniat la întrebarea noastră, că transformarea Proclamației și a punctului 8, precum și a Revoluției, într-o temă a partidului AUR este „dăunătoare și fără legătură nici cu spiritul Timișoarei, nici cu valorile Proclamației. Ne delimităm ferm de orice interferență cu această mișcare considerată de noi extremistă”.

Conferința „extraordinară” organizată de AUR la Timișoara a fost prezentată ca o replică dată celor care acuz ă partidul de extremism, xenofobie, antisemitism. Au fost aliniați în fața presei membri aparținând unor etnii diferite pentru a demonstra diversitatea și toleranța.

Totuși, George Simion a menționat că nu ar trebui alocate locuri în Parlament pentru fiecare comunitate etnică, ci minoritățile ar trebui „integrate în partidele existente”. Afirmația a fost făcută în prezența președintelui Partidului Neamului Românesc din Valea Timocului, Predrag Balașevici, care tocmai denunțase politica de asimilare a românilor de către autoritățile sârbe.

  • 16x9 Image

    Brîndușa Armanca

    BRÎNDUŞA ARMANCA PhD este jurnalistă şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. A publicat mai multe volume de media și istorie literară. Filmele de televiziune i-au fost recompensate cu numeroase premii internaţionale şi naţionale, iar activitatea culturală cu  Distincția culturală a Academiei Române și cu o înaltă distincție din partea ministrului culturii al Ungariei pentru diplomație culturală. Este membră a unor prestigioase organizații civile și de media.

    armancab-fl@rferl.org

XS
SM
MD
LG