Linkuri accesibilitate

Președintele Parlamentului georgian promulgă controversata lege a agenților străini


Protestatarii din Georgia participă la un concert caritabil din Piața Republicii. Tbiolisi. 2 iunie 2024.
Protestatarii din Georgia participă la un concert caritabil din Piața Republicii. Tbiolisi. 2 iunie 2024.

Președintele parlamentului georgian, Șalva Papuașvili, a declarat că a promulgat proiectul de lege privind agenții străini, care a declanșat săptămâni de proteste în masă și a pus în pericol calea țării caucaziene către integrarea nord-atlantică, transmite RFE/RL.

Președinta pro-occidentală a Georgiei, Salome Zurabișvili, care s-a opus prin veto legii adoptate luna trecută, a refuzat să o promulge după ce paramentul i-a anulat vetoul.

Potrivit constituției Georgiei, dacă președintele refuză să aprobe legea după ce veto-ul său a fost anulat de parlamentari, președintele parlamentului are dreptul să o promulge.

Promulgarea este ultimul pas procedural pentru ca legea să intre în vigoare.

Conform legii adoptate, ONG-urile care primesc mai mult de 20% din finanțarea lor din străinătate trebuie să se înregistreze ca agenți de influență străină. Legea a fost criticată atât pe plan intern, cât și pe plan extern, pentru că ar fi modelată după o lege rusă folosită de Kremlin pentru a reprima disidența și vocile critice.

„Legea transparenței va spori responsabilitatea organizațiilor neguvernamentale și a finanțatorilor acestora, va îmbunătăți sistemul politic, va slăbi dezinformarea, va reduce radicalismul și polarizarea”, a declarat președintele parlamentului georgian în momentul în care a anunțat promulgarea.

Potrivit autorităților de la Tbilisi, peste 80% din fondurile destinate presei şi ONG-urilor în Georgia provin din surse obscure şi ar putea fi folosite pentru acţiuni de destabilizare înaintea alegerilor parlamentare din 26 octombrie.

Proteste și deteriorarea relațiilor Georgiei cu UE și SUA

Zeci de mii de persoane au manifestat în ultimele săptămâni împotriva reintroducerii de către partidul de guvernământ „Visul Georgian” a legii agenților străini, supranumită și „legea rusă”. Sute de persoane au fost arestate în timpul protestelor.

Proteste masive la Tbilisi, pe 28 mai, în timp ce parlamentul respingea veto-ul asupra proiectului de lege privind agenții străini
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:43 0:00

Intenția autorităților din Georgia de a vota legea agenților străini a afectat relația țării cu Uniunea Europeană și Statele Unite.

Prim-ministrul georgian Irakli Kobakhidze a cerut pe 31 mai o revizuire a relațiilor cu Statele Unite, după ce Washingtonul a ordonat sancțiuni pentru adoptarea legii, printre care înăsprirea regimului de acordare a vizelor.

„Relațiile georgiano-americane trebuie revizuite cu adevărat. Vom discuta acest lucru cu ambasadorul”, a declarat Kobakhidze, potrivit agenției ruse de știri RIA Novosti.

Prim-ministrul georgian Irakli Kobakhidze și alți oficiali ai partidului „Visului Georgian” spun că noua lege va promova transparența și suveranitatea națională, deși ONG-urile au fost deja obligate să dezvăluie finanțarea lor guvernului.

Observatorii spun însă că legea adoptată în Georgia va afecta profund și organizațiile care nu sunt implicate în politica partizană din Georgia.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG