Linkuri accesibilitate

Partidul aflat la putere în Georgia spune că va retrage legea „agenților străini” pentru a reduce confruntarea


Georgienii protestează împotriva legii „agenților străini” la Tbilisi, pe 7 martie.
Georgienii protestează împotriva legii „agenților străini” la Tbilisi, pe 7 martie.

Partidul de guvernământ al Georgiei a anunțat joi că renunță la proiectul de lege privind „agenții străini”. Anunțul vine după două zile de proteste violente la Tbilisi. Protestatarii susțin că proiectul de lege e de inspirație rusească și e o dovadă de autoritarism.

ACTUALIZARE | Partidul de guvernământ, Visul Georgian” transmite într-o declarație că „va retrage necondiționat proiectul de lege pe care l-am susținut, fără nicio rezervă”. Partidul explică această atitudine prin nevoia de a reduce „confruntarea” în societate.

Schimbarea de poziție a partidului de la putere în Georgia vine după două zile de proteste violente la Tbilisi.

Miercuri noaptea, poliția din Tbilisi a folosit tunuri de apă și gaze lacrimogene pentru a întrerupe a doua zi de proteste. Sute de polițiști s-au adunat pe străzile din jurul clădirii parlamentului pentru a-i dispersa pe protestatari.

Potrivit DPA, demonstranții au înconjurat miercuri clădirea parlamentului din republica caucaziană. Unii au încercat chiar să intre în clădire, intenție care a generat riposta poliției.

Mii de georgieni au ieșit pentru prima dată marți pe străzile din centrul capitalei Tbilisi după ce parlamentul a adoptat, în primă lectură, o lege controversată a așa-zișilor „agenți străini”, de inspirație rusească, despre care SUA și UE spun că va afecta libertățile din țara Caucazului de Sud.

Poliția s-a înfruntat cu protestatarii la sfârșitul zilei de 7 martie, în fața clădirii parlamentului, în timp ce manifestanții blocau bulevardul Rustaveli și strigau „Jos legea rusească”.

Clashes In Tbilisi As Thousands Demonstrate Against Georgia’s ‘Foreign Agent’ Law
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:08 0:00

Pe măsură ce furia mulțimii creștea, poliția a folosit ceea păreau a fi sprayuri cu piper împotriva demonstranților. Câțiva protestatari au spart barierele, iar alții au aruncat cu obiecte în personalul de securitate.

Ulterior, poliția a folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene - iar anumite relatări neconfirmate spun că au fost folosite și arme paralizante - pentru a întrerupe protestele la primele ore ale dimineții. Nu este clar dacă nu cumva chiar protestatarii au părăsit principala zonă de demonstrație pentru a se muta în alte locuri.

Confruntările au avut loc după ce parlamentarii au votat cu 76 de voturi pentru și 13 împotrivă, în prima lectură proiectul de lege într-un scrutin programat inițial pentru 9 martie, dar care a fost mutat fără explicații.

Urmează a doua și a treia lectură, dar având în vedere marja de vot, este de așteptat ca proiectul de lege să treacă de parlament.

Legislația, care este susținută de partidul de guvernământ Visul Georgian, ar impune oricărei organizații care primește mai mult de 20% finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agent străin” sau să riște amenzi substanțiale.

Criticii proiectului spun că acesta este o copie fidelă după legislația rusescă cu același nume, care a restrâns activitatea jurnaliştilor independenţi şi a instituţiilor democratice din Rusia.

Influența Rusiei este o problemă sensibilă în Georgia. Rusia a invadat Georgia în 2008, după care Moscova a recunoscut independența Osetiei de Sud și a Abhaziei, în care a dislocat mii de soldați.

Proiectul de lege va fi trimis Comisiei de la Veneția, organism consultativ al Consiliului Europei pentru democrație și drepturi. Comisia are doar caracter consultativ, opinia sa nefiind obligatoriu de aplicat.

Pe 6 martie, parlamentarii georgieni s-au bătut în plen, în timp ce aveau loc discuții în comisia de specialitate, iar securitatea în clădirea parlamentului a fost întărită după ce protestatarii s-au adunat în fața acesteia, cerând renunțarea la proiectul de lege.

Președinta Salome Zurabișvili a spus că-și va exercita dreptul de veto asupra proiectului de lege, deși parlamentul poate să-i ignore votul.

Marți seara, Zurabișvili a spus într-un mesaj video, transmis dintr-o vizită pe care o făcea în Statele Unite, că sprijină cererile protestatarilor.

„Această lege - de care nimeni nu avea nevoie - nu vine de nicăieri. Este ceva dictat de Moscova".

„Georgia care își vede viitorul în Europa nu va permite nimănui să-i confiște acest viitor, el aparține următoarelor noastre generații, nouă tuturor”, a spus ea.

Ambasada SUA la Tbilisi a reacționat față de votul din 7 martie, numind-o „o zi întunecată pentru democrația Georgiei”.

„Promovarea de către parlament a acestor legi inspirate de Kremlin este incompatibilă cu dorința clară a poporului din Georgia de integrare europeană și dezvoltarea sa democratică”.

„Aplicarea acestor legi va afecta relațiile Georgiei cu partenerii săi strategici și va submina munca importantă a atâtor organizații georgiene care lucrează pentru a-și ajuta concetățenii. Procesul și proiectele de lege ridică întrebări reale cu privire la angajamentul partidului de guvernământ față de integrarea euro-atlantică”, a adăugat ambasada.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat că acțiunea parlamentului reprezintă o „evoluție foarte proastă” pentru Georgia și ar putea afecta negativ relațiile sale cu Bruxelles-ul. Georgia are de multă vreme aspirații de aderare la UE.

Înainte de vot, Human Rights Watch și Amnesty International au cerut parlamentului Georgiei să respingă legea.

„Parlamentul Georgiei ar trebui să respingă ferm” această lege, spun organizațiile pentru drepturile omului într-o declarație dată marți. Acestea spun că legea este „incompatibilă cu legislația internațională a drepturilor omului și cu standardele care protejează drepturile la libertatea de exprimare și de asociere”.

Peste 60 de instituții de presă și grupuri ale societății civile au anunțat luna trecută că nu vor respecta legea, în cazul în care aceasta va fi adoptată.

XS
SM
MD
LG