Linkuri accesibilitate

Noi mitinguri anti-guvernamentale în Georgia. După 20 de zile de proteste, manifestanții spun că nu vor renunța


Manifestanți anti-guvernamentali, în fața clădirii parlamentului din Tbilisi. 17 decembrie 2024.
Manifestanți anti-guvernamentali, în fața clădirii parlamentului din Tbilisi. 17 decembrie 2024.

Mii de georgieni ieșit din nou la proteste pro-UE marți. Ei spun că sunt hotărâți să câștige „jocul nervilor” cu guvernul aflat într-o criză de legitimitate și confruntat cu critici internaționale tot mai apăsate din cauza încălcărilor drepturilor omului.

Decizia guvernului georgian, instituit după alegerile controversate din octombrie, de a amâna până în 2028 negocierile de aderare la UE a declanșat aproape trei săptămâni de proteste zilnice în țara din Caucazul de Sud.

Manifestațiile au loc pe fondul unei crize constituționale fără precedent. Președintele țării a declarat că parlamentul nou ales și guvernul nu au legitimitate, după ce opoziția a acuzat partidul de guvernământ Visul Georgian că a fraudat alegerile parlamentare din octombrie și că scrutinul a fost alterat de interferențe rusești.

Marți, 17 decembrie, protestatarii au organizat marșuri în zeci de puncte din capitala Tbilisi. Ulterior, câteva mii de oameni s-au adunat în fața clădirii Parlamentului, pentru a 20-a zi consecutiv.

Premierul Irakli Kobahidze, care a amenințat că va „eradica” partidele de opoziție, numindu-le „fasciști liberali”, a minimalizat protestele, spunând că încercarea de revoluție „a eșuat”.

Remarcile sale i-au înfuriat pe mulți la mitingul de marți, unde demonstranții au scandat sloganuri care cer demisia guvernului și noi alegeri parlamentare.

În faza inițială a protestelor, poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimea. Ministerul de Interne a raportat arestarea e peste 400 de persoane.

Avocatul Poporului Levan Ioseliani și Amnesty International au acuzat poliția că i-a torturat pe cei reținuți.

Din 28 noiembrie până în prezent, 64% dintre protestatarii reținuți au fost expuși la rele tratamente iar 44% au vătămări vizibile, arată statisticile Avocatului Poporului, citate de Serviciul Georgian al RFE/RL.

Potrivit datelor ministerului Sănătății, peste 100 din 400 de persoane reținute la mitinguri pro-europene au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Brutalitatea poliției a dus la condamnări internaționale.

La începutul acestei luni, Statele Unite au impus mai multe restricții de viză oficialilor georgieni pentru „subminarea democrației”, iar pe 16 decembrie au indicat că alte măsuri sunt iminente.

Rezultatele alegerilor parlamentare nu au fost recunoscute de opoziție, care a afirmat că Visul Georgian a fraudat votul pentru a rămâne la putere.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG