Linkuri accesibilitate

Germania nu va livra avioane de luptă Ucrainei


Cancelarul german Olaf Scholz, în timpul unei conferințe de presă, la Berlin, Germania, pe 25 ianuarie 2023.
Cancelarul german Olaf Scholz, în timpul unei conferințe de presă, la Berlin, Germania, pe 25 ianuarie 2023.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Germania nu va trimite avioane de luptă în Ucraina, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut livrări mai rapide de arme.

Olaf Scholz a respins ideea unui război al ofertelor pentru arme, după ce Ucraina a cerut țărilor occidentale să creeze o „coaliție de avioane de luptă” pentru a-și consolida capacitățile militare de apărare.

Săptămâna trecută, oficialii americani au declarat că vor discuta „foarte atent”cu omologii ucraineni ideea de a furniza avioane.

„Faptul că abia am luat o decizie (privind trimiterea de tancuri - n.red.) și următoarea dezbatere se aprinde în Germania, asta pare pur și simplu frivol”, a spus Olaf Scholz, duminică, într-un interviu pentru ziarul Tagesspiegel.

Germania s-a angajat să livreze Ucrainei 14 tancuri Leopard 2, după câteva săptămâni de presiuni din partea aliaților. În urma acestui angajament, SUA au declarat că va furniza tancuri M1 Abrams.

Ucraina cere accelerarea livrărilor de arme

Duminică seara, Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina are nevoie de livrări mai rapide de arme și de noi tipuri de armament, la doar câteva zile după ce aliații au convenit să furnizeze Kievului tancuri grele de luptă.

„Rusia vrea ca războiul să se prelungească și să ne epuizeze forțele. Așa că trebuie să facem din timp arma noastră. Trebuie să accelerăm evenimentele, să accelerăm aprovizionarea și să deschidem noi opțiuni de armament pentru Ucraina”, a spus președintele Ucrainei, conform Reuters.

Institutul pentru Studiul Războiului arată într-o analiză publicată luni dimineață că întârzierile în furnizarea către Ucraina a sistemelor occidentale de arme cu rază lungă de acțiune, a sistemelor avansate de apărare antiaeriană și a tancurilor au limitat capacitatea acestei țări de a profita de oportunitățile pentru operațiuni contraofensive mai ample prezentate de eșecurile militare rusești.

Șeful NATO îndeamnă Coreea de Sud să intensifice sprijinul pentru Ucraina

Aflat la Seul, secretarul general al NATO a îndemnat luni Coreea de Sud să sporească sprijinul militar acordat Ucrainei.

„Îndemn Republica Coreea să continue și să se intensifice în ceea ce privește problema specifică a sprijinului militar”, a declarat Jens Stoltenberg.

„Până la urmă, este o decizie pe care trebuie să o luați, dar voi spune că mai mulți aliați NATO care au avut ca politică să nu exporte niciodată arme către țări aflate în conflict și-au schimbat această politică acum”, a adăugat el.

Jens Stoltenberg a enumerat Germania, Suedia și Norvegia, țări care și-au schimbat politica de a nu furniza arme țărilor aflate în conflict după invazia Rusiei.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG