Linkuri accesibilitate

Avantajele și riscurile dotării Ucrainei cu armament greu. Istoricul Cosmin Popa: E în joc soarta politică a întregii Europe


Furnizarea de arme performante Ucrainei a intrat în linie dreaptă după ce Statele Unite și Germania au anunțat livrarea de tancuri Abrams și Leopard 2.
Furnizarea de arme performante Ucrainei a intrat în linie dreaptă după ce Statele Unite și Germania au anunțat livrarea de tancuri Abrams și Leopard 2.

Războiul din Ucraina este într-un moment decisiv pentru soarta conflagrației, spun oficiali ucraineni și experți militari internaționali. Cu atât mai semnificativă decizia de miercuri a Germaniei de a înarma Ucraina cu tancuri Leopard și anunțul președintelui Biden pentru tancuri Abrams.

De rezistența ucraineană în Kramatorsk și Sloviansk depinde poziționarea lui Vladimir Putin în lunile următoare, în special în primăvară, când experții militari așteaptă o nou contraofensivă a Moscovei.

În lunile care au urmat invaziei ruse, națiunile occidentale au fost dornice să ofere Ucrainei mai degrabă armamentul standard al Pactului de la Varșovia decât cel al NATO. Motivația a fost că forțele armate ucrainene erau deja instruite pe astfel de arme, dispuneau de piese de schimb și de posibilitatea de a le întreține.

Trecerea la tancurile standard NATO ar fi însemnat un sprijin logistic pe care Ucraina nu îl avea la dispoziție. În ultimele săptămâni, Kievul a susținut că forțele sale sunt acum în măsură să utilizeze mai mult echipament de standard NATO.

Decizia de Germaniei de a livra tancuri Leopard 2, și de a permite altor țări care le au să le transfere Ucrainei, vine după o serie de negocieri și insistențe, care au pus presiune pe guvernul de la Berlin și l-au forțat pe cancelarul Olaf Scholz să admită, miercuri, în fața Bundestagului că „a trebuit să încălcăm o regulă și să schimbăm ceea ce a fost o practică” prin sprijinirea Ucrainei și cu livrări de arme, pe lângă sprijinul financiar și umanitar.

Istoric: Sosirea armamentului este esențială pentru soarta politică a întregii Europe

Istoricul Cosmin Popa, specialist în URSS, Rusia și spațiul ex-sovietic, spune că o rezistență îndelungată în Donbas i-ar da peste cap planurile politice ale lui Vladimir Putin în plan intern.

„Așa-zisa eliberare a Donbas-ului, așa cum o numește el, practic decuplarea sud-estului Ucrainei de partea de vest, i-ar permite lui Putin un tip de conservare a acestui război, un tip de conservare care, de asemenea, i-ar permite și să se proclame victorios, cel puțin parțial, dar și să își pregătească mult mai bine și mult mai temeinic pozițiile pentru o viitoare confruntare finală cu Ucraina și, de ce nu, cu întreg Occidentul”, explică Popa pentru Europa Liberă.

Istoricul Cosmin Popa spune că Occidentul este într-o dilemă - în cazul furnizării de arme, puterea lui Vladimir Putin ar putea scârțâi pe plan intern, dar ar putea atrage furia acestuia.
Istoricul Cosmin Popa spune că Occidentul este într-o dilemă - în cazul furnizării de arme, puterea lui Vladimir Putin ar putea scârțâi pe plan intern, dar ar putea atrage furia acestuia.

Un posibil eșec în Donbas, raportat la promisiunile din discursurile lui Vladimir Putin din ultimele zile ar putea duce la slăbirea acestuia pe plan intern.

„În momentul de față este absolut capital ca Putin să nu-și atingă obiectivele politice anunțate”, explică istoricul, care crede că rezolvarea conflagrației ar putea veni tot de la societatea rusă.

Există însă și un risc, în ciuda oportunităților politice pe care le oferă furnizarea de arme.

„Problema sau dilema fundamentală este că orice am face, oricare ar fi atitudinea Occidentului față de Ucraina în următoarele luni, tot în aceeași dilemă ne vom afla în temporizarea aprovizionării Ucrainei cu armament greu. Nu ar face decât să crească apetitul Rusiei militar și politic, iar aprovizionarea din plin cu acest tip de armament ar predispune sau va predispune cu siguranță, în cazul unor eșecuri militare, conducerea politică a Rusiei către folosirea altor tipuri de armament, inclusiv nuclear”, e de părere Popa.

Potrivit expertului în spațiul ex-sovietic, Vladimir Putin nu va ezita să folosească arma nucleară în situația în care aceasta va rămâne singura posibilitate de a obține ceea ce dorește, adică victoria în Ucraina.

Ce armament NATO va ajunge în Ucraina

Marea Britanie a fost de acord recent să furnizeze Ucrainei 14 tancuri Challenger 2 - principalul tanc de luptă al armatei britanice.

Deși a fost construit în anii 1990, Challenger 2 este semnificativ mai avansat decât alte tancuri disponibile pentru forțele armate ucrainene. Acestea au folosit tancuri T-72 proiectate de Pactul de la Varșovia. Din februarie 2022 a primit peste 200 de astfel de echipamente din Polonia, Republica Cehă și un număr mic de alte țări.

Guvernul german a confirmat apoi, miercuri, 25 ianuarie, că va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, după săptămâni de presiuni din partea aliaților, și a dat undă verde unei serii de alte țări europene care doresc să trimită Ucrainei propriile tancuri Leopard 2 fabricate în Germania.

„Acum furnizăm cele mai multe arme, împreună cu Marea Britanie. Dacă rezumăm ceea ce am decis să oferim până acum, atunci putem spune că Germania va fi întotdeauna un sprijin de pionierat pentru Ucraina”, a spus, miercuri, cancelarul Germaniei.

Tancurile Leopard 2 ar putea ajunge atât direct din Germania, cât și din state europene care le au în dotare
Tancurile Leopard 2 ar putea ajunge atât direct din Germania, cât și din state europene care le au în dotare

Și administrația președintelui american Joe Biden a anunțat că va trimite 31 de tancuri M1 Abrams.

Deși SUA este de departe cel mai mare donator de ajutor militar pentru Ucraina în general, până acum a fost reticent în a trimite tancuri, invocând instruirea și întreținerea extinsă necesare pentru Abrams-urile de înaltă tehnologie.

Profesioniștii militari subliniază că succesul pe câmpul de luptă necesită o gamă largă de echipamente, desfășurate în mod coordonat, cu sprijinul logistic necesar.

Stryker este unul dintre numeroasele vehicule blindate care au fost donate Ucrainei. SUA au confirmat recent că 90 de Stryker vor fi trimise în curând.

Printre celelalte vehicule donate recent de SUA se numără încă 59 de vehicule de luptă pentru infanterie Bradley. Acestea au fost utilizate pe scară largă de forțele americane în Irak.

Sisteme aeriene

În decembrie, SUA au anunțat, de asemenea, că vor trimite sistemul de rachete Patriot în Ucraina, iar Germania și Olanda au urmat recent exemplul.

Acest sistem extrem de sofisticat are o rază de acțiune de până la 100 km (62 de mile), în funcție de tipul de rachetă utilizat, și necesită o pregătire specializată pentru soldații ucraineni, care probabil va fi efectuată la o bază a armatei americane din Germania.

SUA și Olanda sunt printre statele care au anunțat dea livrarea de ststeme Patriot către Kiev. Militarii ucraineni se vor antrena cel mai probabil la o bază din Germania.
SUA și Olanda sunt printre statele care au anunțat dea livrarea de ststeme Patriot către Kiev. Militarii ucraineni se vor antrena cel mai probabil la o bază din Germania.

Dar sistemul este scump de operat - o rachetă Patriot costă aproximativ 3 milioane de dolari.

De la începutul conflictului, Ucraina a folosit sisteme sol-aer S-300 din epoca sovietică împotriva atacurilor rusești.

Înainte de începerea conflictului în februarie, Ucraina avea aproximativ 250 de S-300 și s-au depus eforturi pentru a le reface cu sisteme similare stocate în alte țări ex-sovietice, unele provenind din Slovacia.

Sistemele antiaeriene germane Gepard vizează drone iraniene deasupra Ucrainei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:37 0:00

De asemenea, SUA au furnizat Ucrainei Nasams (National Advanced Surface-to-Air Missile System). Primele Nasams au sosit în Ucraina în luna noiembrie.

În plus, Marea Britanie a furnizat mai multe sisteme de apărare antiaeriană, inclusiv Starstreak, conceput pentru a doborî avioanele care zboară la joasă înălțime, la distanțe scurte.

Rachete cu rază lungă de acțiune

Printre lansatoarele de rachete cu rază lungă de acțiune trimise Ucrainei de către SUA se numără M142 High Mobility Artillery Rocket System sau Himars. Mai multe țări europene au trimis, de asemenea, sisteme similare.

Se crede că Himars au fost esențiale pentru succesul Ucrainei în respingerea forțelor rusești în sud, în special în Kherson, în noiembrie.

În mod esențial, raza de acțiune a Himars, precum și a multor alte sisteme, variază în funcție de muniția folosită și se crede că donatorii occidentali nu au furnizat muniția cu cea mai mare rază de acțiune.

Munițiile despre care se crede că au fost furnizate Ucrainei conferă sistemului o rază de acțiune de aproximativ 80 km, mai mare decât cea a sistemului Smerch din partea rusă.

De asemenea, sistemele Himars sunt mult mai precise decât sistemele rusești echivalente.

Obuziere

În lunile care au urmat invaziei și retragerii Rusiei de la Kiev, o mare parte a războiului s-a concentrat în estul țării, unde livrările de artilerie către Ucraina au fost foarte solicitate.

Australia, Canada și SUA s-au numărat printre țările care au trimis în Ucraina obuziere M777 avansate și muniție.

Raza de acțiune a M777 este similară cu cea a obuzierului Giatsint-B al Rusiei și mult mai mare decât cea a tunului remorcat D-30 al Rusiei.

Arme antitanc

Mii de arme Nlaw, concepute pentru a distruge tancurile cu o singură lovitură, au fost, de asemenea, furnizate Ucrainei.

Se crede că armele au fost deosebit de importante pentru oprirea avansării forțelor rusești spre Kiev în orele și zilele care au urmat invaziei.

Drone

Dronele au avut un rol important în conflictul de până acum, multe dintre ele fiind folosite pentru operațiuni de supraveghere, direcționare și transport greu.

Turcia a vândut drone armate Bayraktar TB2 Ucrainei în ultimele luni, în timp ce producătorul turc al sistemului a donat drone pentru operațiunile de finanțare colectivă în sprijinul Ucrainei.

Războiul dronelor | Luptele aeriene dintre Rusia și Ucraina de pe cerul Donbasului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:47 0:00
  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG