Linkuri accesibilitate

3 minute | CSM, Hexi Pharma & Gabriel Oprea. Fără rotație de Înălțare. China vorbește apăsat


Premierul Nicolae Ciucă, flancat de liderul PSD, Marcel Ciolacu, succesorul său la Palatul Victoria și ministrul Muncii, Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Bucureștiului, la prezentarea programului pentru încurajarea natalității din 2022.
Premierul Nicolae Ciucă, flancat de liderul PSD, Marcel Ciolacu, succesorul său la Palatul Victoria și ministrul Muncii, Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Bucureștiului, la prezentarea programului pentru încurajarea natalității din 2022.

Indulgența judecătoarei Lia Savonea, ex-șef al CSM, într-un caz cu victimă minoră, achitările din Hexifarma și Gigină vs. Oprea, dar și tonul de premier al liderului PSD țin prima pagină a presei românești. Nervozitatea Chinei, protestele din Israel și bătălia pentru Bahmut domină știrile globale.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Știrile internaționale de azi semnalizează tendințe de durată și sunt, prin urmare, foarte importante. Dar evoluțiile românești sunt, la rândul lor, semnificative. Chiar îngrijorătoare.

Iată-le:

  • Judecătoarea Savonea, ex-șef al Consiliului Superior al Magistraturii, a cruțat de închisoare un abuzator sexual; acuzații din dosarele Gigină și Hexi Pharma, achitați.
  • Liderul PSD, Marcel Ciolacu, plănuit a fi premier al României din mai 2023, declară că pensiile militarilor nu ar fi pensii speciale.
  • Noul ministru de Externe al Chinei transmite avertismente Statelor Unite și vorbește despre confruntare și conflict.

Șefa CSM a dat vina pe o victimă de 13 ani. G. Oprea, achitat

Acesta este mesajul informațiilor legate de un dosar din aprilie 2015, judecat de Lia Savonea, până recent președintele celei mai importante instituții din magistratură, informații preluate de mai multe publicații.

Potrivit G4Media, judecătoarea l-ar fi pedepsit numai cu închisoare cu suspendare (opt luni), pe un bărbat de 41 de ani care și-a abuzat sexual nepoata de 13 ani. Aceasta, cu motivația că victima nu a depus vreo plângere și nici nu le-a spus părinților.

Apropos de plângeri, aceeași redacție G4Media semnalează că în Caraș Severin, cele mai multe victime ale violenței domestice își retrag plângerile și mai puțin de o treime dintre ele obțin ordine de protecție.

Pe de altă parte, săptămâna trecută, acuzații din marele dosar Hexi Pharma privind diluarea dezinfectanților din sute de spitale, au fost achitați.

Europa liberă a notat că, deși inculpații fuseseră găsiți vinovați în primă instanță, acuzațiile - 340 de infracţiuni de înşelăciune și uz de fals formulate de Parchetul General în primăvara lui 2017 - s-au prescris.

Gabriel Oprea a intrat în marea politcă în 2009, ca ministru de Interne în guvernul Boc, un guvern de mare coaliție PSD-PDL. Și-a continuat cariera în guvernul Ponta și a părăsit funcția pe fondul protestelor Colectiv.
Gabriel Oprea a intrat în marea politcă în 2009, ca ministru de Interne în guvernul Boc, un guvern de mare coaliție PSD-PDL. Și-a continuat cariera în guvernul Ponta și a părăsit funcția pe fondul protestelor Colectiv.

Ieri, luni, 6 martie, fostul vicepremier și ministru de Interne, Gabriel Oprea, a fost achitat pentru implicarea sa în moartea polițistului Gigină, în octombrie 2016, cel care deschidea de pe motocicletă coloana oficială pe care ministrul o folosea peste tot în oraș.

Libertatea l-a intervievat pe tatăl lui Bogdan Gigină: „Sunt profund dezamăgit. E cea mai mare nedreptate. N-aș fi crezut niciodată asta”.

Cât despre activitatea curentă a Internelor, Europa Liberă îl citează pe procurorul militar, Bogdan Pîrlog, co-președintele Asociației Inițiativa pentru Justiție, care avertizează că un nucleu dur din Ministerul de Interne vrea să controleze dosarele penale.

M. Ciolacu: „Nu trebuie făcută rotaţia de Înălţare”

„Sunt total de acord cu domnul prim-ministru că nu trebuie făcută rotaţia în ziua de Înălţare. Dânsul este militar, eu sunt copil de militar şi cred că trebuie respectată ziua de 25 mai la adevărata sa valoare”, a spus Marcel Ciolacu, într-un interviu la postul de televiziune RTV, citat de Digi24.

Afirmația - un mix între politică și religie, Biserică și Armată - pare un pas înainte spre clarificare așa-numitei rotații guvernamentale, adică înlocuirea șefului liberal Ciucă cu șeful social-democrat Ciolacu, aspect esențial pentru stabilitatea marii coaliții, potrivit principiului două partide, doi premieri.

Nu e limpede însă de ce rotația nu se face înainte de Înălțare. Dl. Ciolacu menționează că are nevoie de încă o aprobare din partea propriului partid, că președintele țării desemnează premierul și că este exclusă o demisie a actualului premier Ciucă.

Care sunt atunci termenii constituționali în care se face rotația? Nu cumva rotația însăși - fărăp căderea guvernului Ciucă în Parlament, fără demisia sau demitea lui - pune probleme constituționale?

Între timp însă, știm sigur că liderul PSD, Marcel Ciolacu consideră că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, deci nu pot face parte din mult așteptata reformă a pensiilor din instituțiile de forță.

Prețul unei noi amânări se exprimă doar parțial prin pierderea a miliarde de euro din PNRR, de vreme ce Bucureștiul însuși, prin documentul asumat de ministrul de atunci, Cristian Ghinea, s-a angajat să ia în sfârșit în piept această problemă structurală spinoasă.

Nu cumva costul real este chiar menținerea acestei uriașe probleme în inima instituțiilor esențiale din statul român? Intervievată la Europa Liberă, ex-procurorul șef al României, Gabriela Scutea a confirmat că magistrații ies la pensie în viteză de teama că legea următoare nu le va confirma regimul preferențial din prezent.

Noul ministru de Externe al Chinei, despre confruntare și conflict

În prima sa conferință de presă de la preluarea funcției, ministrul de Externe al Chinei, Qin Gang, a acuzat Statele Unite că nu agreează de fapt competiția globală, ci face un joc cu sumă nulă de tipul „tu mori și eu trăiesc”, scrie The Guardian.

Folosind un limbaj categoric, înaltul oficial de la Beijing a avertizat: „Dacă Statele Unite nu apasă frâna și continuă să meargă pe acest drum greșit, nici un fel de prudență nu va putea împiedica derapajul și, cu siguranță, va exista conflict și confruntare”.

Premierul Benjamin Netanyahu este acuzat că periclitează statul democratic și independența Justiției, în speță a Curții Supreme.
Premierul Benjamin Netanyahu este acuzat că periclitează statul democratic și independența Justiției, în speță a Curții Supreme.

Subiectul este preluat de BBC și de alte organisme de presă internaționale. În România, o bună analiză e de găsit în interviul Magdei Grădinaru cu președintele Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul European, David McAllister. Acesta spune că atenția îndreptată asupra regimului Putin nu trebuie să neglijeze China.

Lumea occidentală e nevoită să fie atentă și la loviturile pe care democrația le primește în Israel. BBC notează că mulți piloți militari refuză misiuni ne-esențiale și antrenamente din cauza tentativei guvernului Netanyahu de a limita puterile și de a politiza Curtea Supremă. Se înregistrează și proteste de stradă.

Politico punctează într-o amplă analiză că pe măsură ce democrația este erodată în Israel, guvernul delegitimează criticile la adresa sa.

Alte subiecte:

Toate cele bune, ne revedem mâine,

Elena

  • 16x9 Image

    Elena Tănase

    E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

    TanaseE@rferl.org

XS
SM
MD
LG