Linkuri accesibilitate

SmartJob | Profesoara Claudia Chiru: „Educația a eșuat. Domnule președinte, de ce nu ne înțelegeți?”


SmartJob | Profesoara Claudia Chiru: „Educația a eșuat. Domnule președinte, de ce nu ne înțelegeți?”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:24:45 0:00

SmartJob | Profesoara Claudia Chiru: „Educația a eșuat. Domnule președinte, de ce nu ne înțelegeți?”

Claudia Chiru, profesor în învățământul primar, spune la SmartJob că, în ultimii ani, a scăzut foarte mult calitatea educației. Pune acest lucru pe lipsa cronică de finanțare și pe slaba formare a dascălilor. E datoria fiecărui om din Guvern să se întrebe cum am ajuns aici, crede aceasta.

Calitatea educației a scăzut îngrozitor de mult, iar școala se face într-o manieră defectuoasă, în comparație cu anii în care ea însăși s-a format, susține Claudia Chiru.

„Sistemul educațional a eșuat, pentru că tot noi i-am format pe guvernanții de azi. E cel mai mare eșec la care asistăm. Ei au fost pe băncile școlii, au fost formați de niște profesori pentru care nu simt respect. Să nu simți respect pentru profesorul tău este foarte grav. Pentru că omul acela ți-a pus creionul în mână. Omul acela te-a format”, spune profesoara.

Consideră că locul dascălilor nu este în stradă, este o umilire pentru ei să iasă în stradă și ar trebui să fie în clase, dar a ajuns cuțitul la os.

„Felul în care arată azi școala se leagă de lipsa de formare a cadrelor didactice și de condițiile care sunt. Sunt foarte mulți bani europeni, așteaptă să fie folosiți, nu înțeleg de ce nu se folosesc. Pentru că tot iei, iei pentru tine, pentru cunoscuți, dar, până când? Toți trăim în această țară și politicienii se vor lovi de aceste defecțiuni dacă nu le repară”, crede Claudia Chiru.

Vă înțelege Klaus Iohannis, șeful statului? „Să-l întrebăm: domnule președinte, de ce nu ne înțelegeți? Poate ne aude și ne răspunde, pentru că din acțiunile dumnealui asta reiese, că nu ne înțelege. Din comportamentele avute, din ceea ce s-a văzut, eu asta înțeleg, că nu îl interesează, că nu își dorește să găsească o soluție”.

Ascultă varianta audio a interviului
SmartJob | Profesoara Claudia Chiru: „Educația a eșuat. Domnule președinte, de ce nu ne înțelegeți?”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:25:42 0:00

Profesorii, folosiți ca „masă de manevră”

Într-o anumită parte a presei și pe rețelele de socializare s-a vehiculat informația că profesorii sunt folosiți ca masă de manevră, iar liderii de sindicat ar face jocul Rusiei, titra Digi24.

„Pe mine personal nu mă folosește nimeni ca masă de manevră. Eu nu de aceea am intrat în grevă. Eu am intrat în grevă pentru drepturile care mi se cuvin mie. Nu mă manevrează nimeni și nu fac jocul politic al nimănui”, spune Claudia Chiru.

„Nu am nicio treabă cu Rusia. Știu ce e Rusia din punct de vedere geografic, știu și eu puțină istorie, știu și eu puțină politică, dar nu e treaba mea. Treaba profesorului la clasă este alta. Nu înțeleg de ce fac aceste diversiuni, pentru că astea sunt create voit, sunt create voit pentru a ne distrage atenția”, afirmă învățătoarea.

Cât privește părerile potrivit cărora profesorii le fac rău copiilor prin această grevă, punând în pericol desfășurarea examenului de Bacalaureat și Evaluarea Națională: „Eu nu consider că le fac rău copiilor. Nu vreau să le fac rău copiilor, dar am nevoie de mai mulți bani în fiecare lună pentru a putea trăi decent. Nu cred că poate nimeni să trăiască cu salariile acestea, mai ales în București și în orașele mari”.

„Ajung la catedră oameni care nu știu să scrie, să citească”

Claudia Chiru spune că, în prezent, poate oricine să vină la catedră. Grav este că ajung să le predea copiilor cei care nu au loc în altă parte, și asta pentru că se intră foarte ușor în domeniu.

„Acum, ceea ce ajunge la catedră... sunt oameni care nu știu să scrie, să citească. Le dai un examen, le dai o dictare și e dezastru. Nu mai sunt colegii pedagogice așa cum erau înainte, nu se mai face practică pedagogică. S-au găsit rute alternative pentru a tăia obligativitatea colegiului pedagogic. Poți să faci acum doar facultate, doar un master și vii la catedră”, susține profesoara.

Și ce înseamnă pentru un copil să aibă la catedră un dascăl complet nepregătit? “Înseamnă dezastru, dezastrul pe care îl vedem acum, cu oameni nepregătiți în educație”.

Meseria de învățător, profesor este mai mult decât o meserie, este un stil de viață, crede profesoara, și trebuie să ai un bagaj de valori foarte bine structurate, să ai curaj moral, să știi care ți-e rolul și de ce mergi la școală în fiecare zi, care e impactul pe care îl ai în societate.

Claudia Chiru este profesor în învățământul primar, antreprenoare, fondatoarea SAGA Kid, un hub educațional care oferă programe pentru elevi și sprijină copiii care nu au suport financiar.

Nutrește speranța că România se face bine, pentru că altfel n-ar avea ce să le mai transmită elevilor ei: „Elevii mei nu vor să plece din țară. Eu sper să nu plece decât pentru a studia și apoi să se întoarcă și să aducă ce-i mai bun din afară la noi. Asta-i învăț”.

  • 16x9 Image

    Adriana Nedelea

    Adriana Nedelea este jurnalistă și trainer dicție. Lucrează în presă de aproape 18 ani. Numai în televiziune are o experiență de peste 12 ani, în redacțiile Digi24 și Realitatea TV. În prezent, colaborează cu Europa Liberă România pentru realizarea de interviuri pe teme de actualitate. 

    A absolvit masterul Terapia logopedică în procesele de comunicare, Facultatea de Psihologie, Universitatea București. Este licențiată în Jurnalism și Științele Comunicării.

XS
SM
MD
LG